2009. június 2.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Inverz - Megfordítható művészet a Trafóban

Megfordítás és megfordíthatóság olyan dolgok, melyekre az emberek nagy része vágyik, de vagy nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megvalósítani. Így vannak ezzel a művészek is. 2009. június 12. és 21. között 11 fiatal képzőművész tesz kísérletet a megfordíthatóságra a Trafó Galériában.

A mai emberek életében vannak olyan vágyak, melyek valószínűleg évszázadok óta jellemzik az embereket. Ezek közé a vágyak közé sorolható a megfordíthatóság. Fizikai értelemben már a csecsemőkorban megjelenik a megfordíthatóság vágya, amikor a gyermek minden egyes tárgyat megfordít, megforgat, hogy minél jobban megismerje azt. Ez a kíváncsiság a kor előrehaladtával fokozódik és egyre több dologra kiterjed. Egy idő után az ember már nem csupán a tárgyakat próbálja megvizsgálni és megérteni, hanem a körülötte lévő embereket, azok véleményét is. Sok esetben ezek megismerését is a megfordítás, a másik oldalról való szemlélés segíti.

Alapvető emberi vágyak, ösztönök és törekvések számos műalkotás alapját képezték már. Most 11 fiatal képzőművész a megfordíthatóságot helyezte a középpontba az Inverz című kiállításban. A Képzőművészeti Egyetem intermédia szakának negyedévfolyamos hallgatói szellemi-elméleti és fizikai értelemben egyaránt reflektálnak egymás műveire. A megfordítás nem csupán az alkotásokra, de a térhasználatra és magára az alkotási folyamatra is hatással volt.

A 2009. június 12. és 21. között Trafóban megtekinthető kiállítást egy kamera elhelyezése egészíti ki, mely lehetővé teszi a kiállítás változásainak megfigyelését. A http://zrevni.blog.hu folyamatosan közvetíti a kiállítás képeit, így az állandóan megújuló közönség újabbnál újabb élményekkel gazdagodhat.

Résztvevő művészek: Gurszky Péter, Horváth Katalin, Horváth Zsófi, Lehoczky Fanni, Mohamed Gamal Sophia, Mózes Réka, Pál Gábor, Philipp Helga, Radics Márk, Tangl Edit, Zérczi Attila

***


Inverz
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Trafó Galéria
(Budapest, IX. Liliom utca 41.)
Időpont: 2009. június 12-21.
Bővebb információ: www.trafo.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2018 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei