2009. július 8.Pilisy Csenge
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kepes György megújult kiállítása Egerből Írországba látogat

Megújult a Kepes György-hagyatékból készült állandó tárlat Egerben, az anyag egy részét pedig július 4-én állították ki Írországban. Eger 21 millió forintból újította fel a kiállítótereket. A világhírű képzőművész hagyatékát 20 éve adományozta a városnak, A gyűjtemény egy része New York, Chicago, és Párizs után szombattól Írországban mutatkozik be.

Húsz évvel ezelőtt az egri Vitkovics Múzeumban talált állandó otthonra a Kepes-hagyaték. A világhírű képzőművész 1991-ben több, mint 200 alkotását adományozta Eger városának. Az épületet üzemeltető Művészetek Háza Nonprofit Kft. 21 millió forintot nyert a Kepes-gyűjtemény gondozására. Szabó Attila képzőművész elképzelései szerint átrendezték a tárlatot, felújították a kiállítótereket, performanszokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek.

Kepes György művészete megmutatja, hogyan fogadjuk magunkba környezetünk értékeit. A város számára alapfilozófia lehet ez a megközelítés, ami irányt mutathat a jövő felé. Komplex városfejlesztési programot kell kialakítani. A város műalkotásként való kezelése, jó lehetőség a jövő elképzeléseinek megvalósítására - mondta a tárlat megnyitóján Habis László polgármester.

Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója szerint minden kiállítás lényege, hogy újat tudjon mondani a művészről. Kepessel kapcsolatban is vannak olyan tényezők, amelyekről alig tudunk valamit, ezek feltárása fontos feladat. A jelen kiállítás más, a korábbitól eltérő elrendezésben is látható. A gyűjtemény egy része raktárra került. Ezt utaztatni is tudják, ugyanis külföldön nagy az érdeklődés Kepes művészete iránt. Tavaly a debreceni MODEM után az anyagból kiállítás nyílt a New Yorki Magyar Kulturális Intézetben, Chicagoban és a Párizsi Magyar Intézetben is. Ez a György Kepes Művészeti Alapítvány célja is.

Mint azt Kaczári István, kuratóriumi elnök hangsúlyozta: a család egyetértésével dolgoznak a Kepes életmű feltárásán, ápolásán. Ennek részeként 2012-re több nyelven megjelentik a művész monográfiáját. Ekkorra tervezik a Kepes életműkiállítást is a Szépművészeti Múzeumban.

A gyűjtemény egy része most ismét utazik: Amerika és Franciaország után Írországban is látható, ahol július 4-én nyílt kiállítás Kepes György életművéből.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei