2009. november 5.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Giccs és nyomozás - November 2-8. között Budapesten nyíló kiállítások

Az őszi kiállítási szezon legzsúfoltabb időszaka kezdődik. November első hetében Budapest szinte egész területén kiállítások nyílnak. A nagy reklámot kapott CSI interaktív kiállítás mellett láthatóak lesznek Magdalena Frey és Heinz Cibulka fotói és a Duna Televízió Székházában sor kerül Dúdor István emlékkiállítására is.

2009. november 2. hétfő

PINK/TÚRA, 2009. november 2-9.
Spiritusz Galéria (1075 Budapest, Madách Imre utca 3.)
2009. november 2-án, 18 órakor rendhagyó kiállítás nyílt a Spiritusz Galériában: középpontban a pink, a giccs és a burjánzó művészet áll. Ki hogyan viszonyul napjaink egyik meghatározó színéhez, az életérzést magában hordozó "pink"-hez? Műalkotásokon hogyan viseljük a látványát, hogyan értelmezzük megjelenését? Irónia, giccs vagy misztikum övezi? A Spiritusz Galéria legújabb csoportos kiállításán olyan alkotások kerülnek bemutatásra, melyeken a pink valamilyen okból meghatározó szerepet kapott. Töttös Katánál a giccs motívumaként tűnik fel, Szemethy Orsi esetében pedig karikaturisztikus hatást kelt. Vannak, akik automatikusan elutasítják, és vannak, akik "pink"-ben élnek. Szükség van-e rá egyáltalán? A kiállítás talán segít a döntésben.
Közreműködő képzőművészek: Szemethy Orsolya, Töttös Kata, Andreas Berde, Tóth Szilvia

Arc, pofa, ábrázat, 2009. november 2. - 2009. december 4.
Ráday Galéria (1092 Budapest, Ráday utca 8.)
Szabó Noémi művészettörténész nyitotta meg november 2-án 18 órakor a Ráday Galéria legújabb kiállítását. Kiállító művészek: Benes József, Csiszér Zsuzsa, Énzsöly Kinga, Fehér László, Gajzágó Donáta, Galambos Tamás, Ganczaugh Miklós, Gyécsek József, Halbauer Ede, Hartung Sándor, Jovián György, Kárpáti Tamás, Király Gábor, Kovács Péter, Kovács Tamás Vilmos, Kováts Albert, Lovász Erzsébet, Makó Judit, dr. Máriás Béla

*


2009. november 3. kedd

Bábeli csend - csoportos grafika kiállítás, 2009. november 3-15.
FISE Galéria (1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.)
Nincs aktuálisabb téma a bábeli történetnél. Ezt mutatja a Bábeli csend témában kiírt pályázat is. A Fiatal Iparművészek Stúdiója galériájában megrendezésre kerülő kiállítás a pályázaton résztvevő művészek munkáit mutatja be. Ízelítőt kaphatunk abból, hogy hogyan boldogul a káosszal teli világban egy fiatal művész.
Kiállítók: Babos Berci Zsili Baranyai András, Becski Leonóra, Bradák Balázs, Brückner János, Czeczeli Orsolya, Csordás Levente, Egri Tamás, Fátyol Viola, Ghyczy Dia, Herczeg Zoltán, Kárpáti Tibor, Királyfalvi Károly, Kiss Tibor, Kovács Budha Tamás, Ligeti Miklós, Mezei Ildikó, Molnár Ágnes Éva, Nagy Áron, Nikon One, Olivér Artúr, Orosz Richárd, Sirály Dóri, Stark Attila, Szmolka Zoltán, Szöllősi Géza, Tábori András, Taskovics Dorka, Tebeli Szabolcs, Thébesz Gábor, Tóth Linda, Vidák Zsolt

Francois Fiedler kiállítása, 2009. november 3. - 2009. december 3.
BUMBUM (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 10.)
Fiedler Ferenc Szarvasligeten és Nyíregyházán nőtt fel, de Franciaországban vált híres festőművésszé és grafikussá. 1948-ban ösztöndíjjal utazott Párizsba, ahol Miró, Chagall, Braque és Giacometti barátja lett. Művei a Guggenheim Múzeum és a Pompidou Center gyűjteményeiben is szerepelnek. Fiedler Ferenc képeit hosszú idő óta nem állították ki Magyarországon. Ezt a hiányt pótolja a BUMBUM.

Szellem - Forma - Bau-haus, fotókiállítás Újlipótváros bauhaus lépcsőházairól
2009. november 3. - 2010. március 19.
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (1132 Budapest, Váci út 50.)
Bujnovszky Tamás építészeti fotográfus és a XIII. kerületi múzeum arra vállalkozott, hogy bemutatja a nagyközönségnek Újlipótváros építészeti csodáit, melyek a járókelők elől eddig el voltak zárva. A kiállítás két nagyobb tematikai egységre bontható: egyrészről a kiállítás feloldja címét, és kiderül, mitől Bauhaus egy haus (ház). A másik tematikus egységet Bujnovszky Tamás újlipótvárosi képei adják. Nyitott ajtók, szabad betekintés a lépcsőházakba és korabeli bútorok, melyeket meg is vásárolhatnak a Bauhaus rajongói.

*


2009. november 4. szerda

"…hogy a fal adja a másikat"
2009. november 4. - 2009. december 6.

Millenáris, Teátrum, Piros-Fekete Galéria (1024 Budapest, Fény utca 20-22.)
12 művész, 12 tér, 1 új technika és számtalan egyedi falmatrica. A kommunikáció mindennapossá vált, a modern korban való létezésnek az egyik alapfeltétele. De mi van akkor, ha megváltozik a kommunikáció módja, ha az interakció helyett a csend kerül előtérbe? A más-más művészeti határterületről érkezett 12 alkotó különböző stílusban oldotta meg a kapott feladatot, mely szerint falmatricát kellett készíteniük. A kiállítás teljes anyagából angol-magyar nyelvű katalógus és nagyméretű poszterek készülnek.
Kiállító művészek: Albert Ádám, Babinszky Csilla, Csikós Péter, Csordás Zoltán, Gábor Imre, Hidvégi Éva, Július Gyula, Kentaur, Lévay Jenő, Orlai Balázs, Rácmolnár Sándor, Szabics Ágnes

Dúdor István festőművész emlékkiállítása, 2009. november 4-11.
Duna Televízió Székháza (1016 Budapest, Mészáros utca 48.)
Dúdor István 1949-ben a ma már Szlovákiához tartozó Deresken született. 1961-től magánúton tanult Szabó Gyulánál, Bacskai Bélánál és Milan Mravecnél, később felvételt nyert a prágai Képzőművészeti Egyetemre. Dúdor Istvánt a gömöri táj megörökítőjeként tartjuk számon. Mindamellett, hogy egész életében ragaszkodott szülőföldjéhez, sokat utazott. Tanulmányai idején szlovákiai magyar nyelvű lapokban jelentek meg rajzai, illusztrációi. Dúdor István születésének 60. évfordulója alkalmából a Duna Televízió Székházában emlékkiállítást rendeznek, mely november 11-ig tekinthető meg.

Találkozás a természettel - Az év természetfotósa 2009
2009. november 4. - 2009. december 7.

Magyar Természettudományi Múzeum (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.)
Az év természetfotósa díj minden évben átadásra kerül. A Magyar Természetfotósok Szövetségének célja, hogy a pályázók bemutassák hazánk és tágabb környezetünk természeti értékeit, a csodálatos tájakat, az egyedülálló élővilágot és a természet egy-egy megragadott ritka pillanatát. Éppen ezért több kategóriában is lehetett nevezni a díjra. A Magyar Természettudományi Múzeumban a nyertes pályázatokat tekinthetik meg az érdeklődők.

Kiállítás a 60-as, 70-es évek magyar filmplakátjaiból
2009. november 4-28.

Ari Kupsus Galéria (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 23/b)
Kiállítás nyílik a 60-70-es évek magyar filmplakátjaiból november 4-én az Ari Kupsus Galériában. Klasszikus filmplakátok, különleges válogatás és a régi idők mozija. A magyar grafikusok ötletes és eredeti munkái sokakban a nosztalgia hangulatát ébresztheti fel. Nem csupán megtekinthetik a látogatók az alkotásokat, de akár meg is vásárolhatják azokat.

*


2009. november 5. csütörtök

A nagy fehérvári árvíz 2, 2009. november 5. - 2009. december 4.
Centrális Galéria (1051 Budapest, Arany János utca 32.)
Hegedűs 2 László neve egy 2004-ben kezdődő kiállítás-sorozattal kapcsolható össze. A Fotográfiai Múzeum, az Ernst Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budapest Galéria már hozzájárult ahhoz, hogy a műkedvelők jobban megismerjék Hegedűs 2 László művészetét, annak technikáit. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik november 5-től a Centrális Galéria. A Nagy Fehérvári Árvíz korabeli képanyaga (1987-89) mai, színes változataival és Esterházy Péter szövegével egészült ki.

*


2009. november 6. péntek

Magdalena Frey és Heinz Cibulka fotóművészek kiállítása
2009. november 6. - 2009. december 6.

Budapest Galéria Kiállítóháza (1036 Budapest, Lajos utca 158.)
Heinz Cibulka a képversek nagy mestere. Fotói nem a fényképészeti csodák, hanem az élet leképezései. Képeit sorozatokba rendezi, de csak akkor, amikor már kellő távolságot tud tartani műveitől. Akár hónapokba is telhet, hogy elérje ezt az állapotot. Felesége, Magdalena Frey más módját választotta a fotózásnak. Montázstechnikájával Magdalena elsősorban a női létezést örökíti meg. A Magyarországot látott művészek 2 éve tartózkodnak Budapesten. Eddigi életművük válogatását és legfrissebb munkáikat mutatja be a Budapest Galéria Kiállítóháza.

Kapócsy Judit kiállítása, 2009. november 6. - 2009. december 9.
Nyitott Műhely Galéria (1123 Budapest, Ráth György utca 4.)
A Magyar Festők Társasága és a Nyitott Műhely közösen rendezik meg Kapócsy Judit festőművész kollázskiállítását. A művésznő a Vasutas Képzőművészeti Körben kezdte képzőművészeti tanulmányait, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola kárpitszövő szakára nyert felvételt, ahol Eigel István és Plesnivy Károly voltak a mesterei. Diploma után szabadúszóként kezdte pályafutását, majd tanár lett. Kollázs, vegyes grafikai és festészeti technikák valamint miniatűrök jellemzik művészetét. A Nyitott Műhelyben november 6-tól tekinthetőek meg Kapócsy Judit kollázsai. A kiállítást Kováts Albert festőművész nyitja meg.

Diptichon, 2009. november 6. - 2009. december 11.
Nessim Galéria (1061 Budapest, Paulay Ede utca 10.)
Diptichon - görög eredetű szó, a jelentése kettős lap, kettős kép. A képfelület síksága sokak számára egyértelmű, de Telek Balázs számára nem. November 6-tól a Nessim Galériában olyan kiállítás nyílik, mely a képfelület megreformálására irányul. Milyen lenne, ha a fotográfiai eszközök nem síkra képeznék le a térbeli látványt? Milyen lenne akkor a táj, az ember a képeken? Mit jelent az, hogy egy kép kettős kép? Kettősség, arckép párok, diptichon. Telek Balázs új nézőpontot kínál, így lehetőség van arra, hogy máshonnan szemléljük a világot.

*


2009. november 7. szombat

CSI: az interaktív kiállítás
2009. november 7. - 2010. január 31.

Millenáris Fogadó (1024 Budapest, Fény utca 20-22.)
Mindenkiből lehet helyszínelő! November 7-én megnyílik a Millenáris Fogadóban a világ egyik legsikeresebb sorozatára épülő interaktív kiállítás. CSI: A helyszínelők - aki nézi a sorozatot, biztos számos alkalommal beleképzelte már magát a helyszínelők szerepébe. A lehetőség, hogy mindenki kipróbálhassa magát helyszínelőként, törvényszéki nyomozóként, Bécsből érkezik Budapestre. Egy órán keresztül nyomozhatnak a látogatók a belépés után látott rövidfilm alapján. Virtuális laboratórium, vérfoltelemzés, mikroszkópos vizsgálatok várják a kriminalisztika és a sorozat iránt érdeklődőket a Millenáris Fogadóban 2010. január 31-ig.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei