2010. március 12.Komor Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A ruhacsipesz mint szobor, avagy mi is a pop art?

Pop-art, vagyis popular-art: népszerű művészet, vagy éppen művészet a népszerű témákról, mind a két definíció helyesnek tűnik. A képregények, zászlók, hirdetések, menő jelszavak, coca kólás üvegek és mai divatos szóval élve "celebek" köré épült képzőművészeti irányzat a hatvanas években bontakozott ki igazán. De ki volt az ötletgazda? Warhol? Nem egészen.

Ha megnézzük egy lexikonban a pop-art címszót, azt olvashatjuk, hogy gyökerei a dadaizmusig és a szürrealizmusig nyúlnak vissza. Persze kérdés, lehet-e bármi köze egy olyan irányzatnak a szürrealizmushoz, aminek ars poéticája ez: "Nem akarom, hogy a kép olyan legyen, amilyen nincs. Szerintem a kép valódibb, ha a valós világ részeiből készül." Ezt egyébként Robert Rauschenberg amerikai művész mondta, de azóta is az irányzat jelmondataként hivatkoznak rá. A későbbi pop artosok nem is viccnek szánták ezt: elegük lett a szürrealizmusból, vagyis a valóság fölötti ábrázolásból, az absztraktból, amely modorossá vált, és már csak igen szűk réteg találta élvezhetőnek. A művészet új utakat keresett, hisz a művészet mindig új utakat keres - létrejött a pop-art, amely szándékosan a tömeghez kívánt szólni, ahelyett, hogy a rétegeket szórakoztatná. És hogy hogyan tette mindezt?

A művészek olyan divatos témákat választottak képeik számára, amelyek nem pusztán az alkotónak jelentettek valamit, hanem mindenki számára ismerősek lehettek. Ha csendélet, akkor egy coca kólás doboz, ha pedig emberi alak, akkor egy filmsztár, vagyis korunk ikonjai. Lényeg, hogy közismert legyen, és kellően szimbolizálja a modern világot. A pop-art nyilvános meghirdetésére 1962-ben került sor Wesselman, Oldenburg, Segal és Warhol képviseletében. Színes, tarka képek mindenütt, nélkülözve minden társadalmi szatírát, ismert márkanevek és ikonok; '62-ben készítteti el Andy Warhol a máig az irányzat "logo"-jaként ismert Marilyn Monroe képeket, melynek során a művész sajtófotókat dolgozott fel, festett át, nagyította fel, vagy épp szitanyomattal sokszorosította.

És hogy ki volt az irányzat egyik fő ihletadója? Nem más, mint John Cage, amerikai zeneszerző, aki 4'33 című végig csendből álló nagyzenekarra írt művével és a véletlenszerűséget kihangsúlyozó, gyakran nem is igazi hangszerekre írt zeneműveivel vált elsősorban ismertté. Minden azzal a kijelentésével indult, hogy azt mondta, nincs is lényeges különbség a zene és a zaj között. Ezek után arra biztatta Warholt és társait, hogy kezdjenek el egyszerűen arról festeni, ami körülveszi őket. Nem is csoda hát, hogy kezdetben New Realism, azaz új realizmusként emlegették az irányzatot. És ők bizony odafigyeltek rá, mi veszi körül őket. Így került a philadelphiai Városháza elé egy hatalmas méretű ruhacsipesz. Claes Oldenburg Csipesz című óriás szobráról van szó. De megemlíthetjük feleségével, Coosje van Bruggen-nel közösen készített más szobrait is: egy óriási almacsutka, kanál meggyel, vagy földbe szúrt gigantikus kézilapát.

Kérdés persze, hogy mennyire lett végül populáris, azaz pop maga a pop art, mennyire érte el a célját, miszerint megszólítsa a tömeget, és ne csak egy réteghez intézze "szavait". Tekintettel arra, hogy mivel a philadelphiai Városháza előtt még mindig ott áll az óriás csipesz, mondhatjuk, igenis komolyan vették az irányzatot. Komolyan bizony - minden idők legdrágábban megvásárort festménye szintén egy pop art ikon nevéhez köthető: Jasper Johns False Start című képéért 80 millió dollárt adott egyszer egy magángyűjtő. Feljegyzett adatok szerint egyetlen más élő festő képéért sem fizettek még ennyit. A pop art bátran kölcsönzött elemeket a reklámok világából, emellett maga is nagy hatással volt mind a reklám mind a divatszakma későbbi alakulására. Élénk színei, divatos témái a fiatalosságot és a korszerűséget hirdették, még a Rolling Stones logo-ja is pop artosra sikerült. Az egyetlen vád, ami felhozható vele szemben, vagyis hát amit emlegettek már vele kapcsolatban, hogy néha felszínes. Jó, jó, de hát nem ez a felszínesség vesz körül bennünket?

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei