2011. március 4.Schöffer Szilvia
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az Évszázad Kiváló Fotóművészének Pillanatai Tápiószelén

A számos hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő Tóth István fotóművész munkáiból rendezett Pillanatok című kiállítás 2011. március 5-től látható a tápiószelei Blaskovich Múzeumban. A vaskereskedőből művésszé avanzsált Tóth István munkái közül művészportréi a leghíresebbek.

Tóth István 1923-ban született Nyáregyházán. Eleinte vaskereskedőként dolgozott, míg egy véletlenül adódó lehetőség felkeltette érdeklődését a fényképezés iránt. Egy barátja rossz anyagi helyzete miatt eladta neki fényképezőgépét, és ettől kezdve egyre lelkesebben kutatta a szakirodalmat. Először Haller Frigyes írásaival ismerkedett meg, aki később tanítója lett és megismertette a képszerkesztés legalapvetőbb szabályaival. Biztatására 1948-tól részt vett a nemzetközi kiállításokon is, neve egyre ismertebbé vált.

A kilencvenhez közelítő alkotó 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott, egy év múlva New Yorkban az Évszázad Kiváló Fotóművészének választották, pár évvel később pedig Érdemes Művészként is elismerték szakmai érdemeit. Munkásságában nagy hangsúlyt kap az emberábrázolás, elsősorban a művészportrék, melyek az írókat, festőket és szobrászokat saját műtermükben vagy otthonukban mutatják be, betekintést nyújtva mindennapjaikba.

Pillanatok című kiállítását március 5-én 15 órakor Dr. Koltói Ádám egyetemi oktató nyitja meg. A tárlat május 8-ig tekinthető meg.

***


Tóth István: Pillanatok
Helyszín: Blaskovich Múzeum, Tápiószele
Időpont: 2011. március 5. - május 8.
További információk: www.blaskovichmuzeum.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei