2012. április 1.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

André Kertész képei is láthatóak a Szépművészeti Múzeum új kiállításán

A fotóművészet születése címmel nyílt kiállítás március 30-án, a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat az 1890-es években Európában kibontakozó piktorializmus korszakától az 1920-as évek végére kialakult objektív fényképészeti irányzatokig követi nyomon a művészeti ág fejlődését.

Az 1890-es években főként Angliában, Ausztriában, Franciaországban és Németországban kibontakozó piktorializmus korszaka azért mérföldkő a fényképészet történetében, mert az ekkori alkotók az impresszionisták utánzásával kívánták kivívni a fényképészet művészi rangra emelését. Az ebben az időszakban készült képek már-már megszólalásig hasonlítottak a festményekre, ezért az irányzattal szemben hamar megjelent az 1920-as években Amerikában kibontakozó Straight Photography, és ezzel szinte egy időben Európában az Új Tárgyilagosság. Mindkét stílus a tiszta, objektív képi nyelv megteremtését célozta meg, radikálisan szakítva a piktorialista hagyományokkal.

A Szépművészeti Múzeum új kiállításán a fényképészet ezen negyven évet felölelő korszakának képi lenyomatai tekinthetőek meg. A tárlat anyagát tíz európai kölcsönző intézmény adta. Az osztrák, német, francia, angol és amerikai fotográfusok mellett a korszak kiemelkedő magyar fényképészeinek - André Kertész, Moholy-Nagy László, Pécsi József és Balogh Rudolf - művei is szerepelnek a válogatásban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei