2012. június 5.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egy állítólagos Munkácsy Mihály festményt vizsgálnak a múzeumban

Mindeddig a közönség nem láthatta azt a festményt, amelyet 101 évvel ezelőtt, 1911-ben ajándékozott a Móra Ferenc Múzeumnak Brummer József műkereskedő. Ennek oka, hogy a képet Munkácsy Mihály alkotásaként vették ugyan lajstromba, azonban eredetisége kétséges - most viszont tiszta vizet öntenek a pohárba, a festményt laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá.

Hamarosan kiderülhet, vajon valóban Munkácsy Mihály alkotása-e A főpap című olajvázlat, ami immáron százegy esztendeje van a Móra Ferenc Múzeum birtokában. Brummer József, aki szobrászként kezdte pályafutását, azonban hamar átnyergelt a műkereskedői pályára, 1911-ben ajándékozta a festményt az intézménynek, mint Munkácsy Mihály alkotását. A Városi Múzeum és Somogyi könyvtár igazgató-könyvtárnoka, Tömörkény István volt az, aki bejegyezte az alkotást a leltárkönyvbe, azonban, mivel kétségei voltak annak eredetét illetően, egy kérdőjelet is tett a kép hátuljára. Eddig, mivel a Múzeum szakemberei szintén nem tudták egyértelműen eldönteni, hogy Munkácsy alkotásáról van-e szó, a nagyközönség nem is láthatta a festményt.

Most viszont a Múzeum úgy döntött, laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá a képet, hogy egyértelműen kiderüljön: vajon Munkácsy Mihály festményéről van-e szó. A Múzeum főrestaurátora, Szabó Tamás irányítja majd a kutatást, míg a kémiai- és fotótechnikai vizsgálat Végvári Zsófia laborvezető irányításával folyik majd. A vizsgálatok fényt deríthetnek rá, hogy vajon mikor és hol keletkezett A főpap, így pedig az is kiderülhet, valóban a nagy mester alkotása-e az olajvázlat.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum egyébként júniusban nagyszabású Munkácsy-kiállítással várja az érdeklődőket: június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg az a tárlat, amelyen összesen negyvenegy alkotást csodálhatunk meg a mestertől. A tárlaton egyfelől megtekinthető lesz a Golgota, a Pákh Imre gyűjtemény néhány darabja, de érkeznek képek a Magyar Nemzeti Galériából is, továbbá egy fotóanyag is várja majd a közönséget, amelyet a békéscsabai Munkácsy-múzeum kölcsönöz a kiállításra. A Múzeum Munkácsy-kiállításán több olyan mű is a falakra kerül, amelyet eddig a hazai közönség még nem láthatott élőben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei