2012. november 13.Fényes Boglárka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Art Market Budapest 2012 - Óriási terek, tartalommal töltve

Az Art Market az idén másodszor rendezte meg nemzetközi kortárs művészeti vásárát a Millenárison. Rengeteg galéria képviseltette magát, melyeknek több mint a fele külföldi, de jelen voltak Magyarország legjelentősebb kortárs galériái is.

A kiállítási tér óriási volt, a tavalyi vásárhoz képest, 70%-kal növelték meg a felületet, ennek köszönhetően a vásár a Millenáris B és D épületében foglalt helyet, mindkét csarnokban az emeleten is. Az eseményhez kitűnően illeszkedett a modern gyárszerű csarnok, nagyon jó szinkronban volt a kiállított anyaggal.

Miden galéria egy-egy elegánsan, mégis egyszerűen kialakított kockaszerű teret kapott, ügyelve arra, hogy egyik galéria se legyen eldugott helyen, mindegyikhez odatalálhasson a látogató könnyen. A B épületben voltak a kiállító galériák, melyek elhelyezésénél ügyeltek arra, hogy egy-egy magyar stand között külföldi kiállító jelenjen meg, illetve fordítva, így ne különüljön el a külföldi, illetve a magyar anyag. A D épületben kaptak helyet a vásár fő témáját bemutató kiállítások, projektek, így az Art in Fusion (külföldi, de Magyarországon élő művészek bemutatása), a Zsidó identitás és a művészet kapcsolata, illetve a kolozsvári kortárs képzőművészet bemutatása. Ezen három téma azért néhány esetben a B épület egyes kiállító standjai között is visszaköszönt, tehát nem volt elszigetelve a téma kizárólag a kiállítás egyik területére sem.

A D csarnok kiállítói között szerepeltek még múzeumok, oktatási intézmények is, ilyen a Mai Manó Ház, a Fotográfia Múzeum, MOME illetve az olasz Accademia di Belle Arti Catania, mely intézmény az iskolában tanító képzőművészeti tanárok munkáját mutatja be.

A Vásár mintegy zárásaként, a D csarnok emeletén, egy kis pihenő részt alakítottak ki, ide helyezve el, az egyes művészeti magazinok, illetve könyvkereskedők standjait, itt érdemes volt egy kicsit elidőzni, mert nagyon jó kis kedvezményekkel lehetett vásárolni ezalatt a pár nap alatt.

A kiállítás a méretei azonban a látogatók egy részének akár igen megterhelő is lehetett, pontosan az elért hatalmas mérete az egyik negatívum, melyet említhetünk. Képtelenség volt a teljes vásárt egyforma intenzitással végignézni, mert ehhez túl nagy, így érdemes volt kiválasztani, kit szeretnénk alaposabban megnézni, és arra koncentrálni, és majd csak utána a többi kiállítót is megtekinteni, talán kisebb lelkesedéssel.

A vásár előnye, hogy minden egyes program teljesen ingyenes volt a közönség számára, legyen szó a múzeumpedagógia foglalkozástól a gyermekmegőrzésen át a kerekasztal beszélgetésekig, illetve az After Bar-ig (mely a zárás utáni koncertet jelöli a Fogadóhzában).

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei