2008. szeptember 16.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt Richard Wright, a Pink Floyd alapító tagja

A zenész családjának közleménye szerint halálát egy gyors lefolyású rákfajta okozta és tegnap, angliai otthonában hunyt el. Szóvivőjük, Doug Wright - aki csak névrokona Richardnak - kihangsúlyozta, a család nem kíván bővebb információt nyújtani a betegségről a sajtó számára.

Richard William Wright 1943. július 28-án született Londonban. 1964-ben állt össze Syd Barrett (akit négy évvel később David Gilmour váltott), Bob Klose, Nick Mason, Roger Waters zenésztársaival és alapították meg az egyik legegyedibb hangzásvilágú együttest, a Pink Floyd-ot. A tagok egy részével már a főiskolától kezdve ismerték egymást, sőt, Sigma 6 néven játszottak is együtt. Syd Barrett kiválását követően a zenekar stílusa olyan irányba változott, amely Wright ízlését tükrözte jobban, ez az instrumentálisabb vonulat.

Roger Waters és Richard "Rick" Wright között kialakult nézeteltérés miatt Wright kivált az együttesből a hetvenes évek végén, amikor a "The Wall" albumán dolgoztak. Egyetlen lemeze a zenekarnak a "The Final Cut", amelyen Richard Wright egyáltalán nem szerepelt. Waters ’85-ös kiválását követően tért vissza a csapathoz és azóta is a tagok közé tartozik, annak ellenére, hogy 1994-ben jelent meg idáig utolsó nagylemezük, a "The Division Bell". 2005-ben újra zenéltek egyetlen előadás erejéig, az éhezők megsegítése érdekében létrehozott Live Aid koncerten. Szintén 2005-ben Richard Wright a többi Pink Floyd taggal egyetemben bekerült a UK Music Hall of Fame (Zenei Hírességek Csarnoka) nagykönyvébe.

Két szólóalbuma jelent meg, a ’78-as "Wet Dream" és a ’96-os "Broken China". Mindkettő a progresszív rock kategóriába lett besorolva, hasonlóan a Pink Floyd dalaihoz.
Richard Wright nyáron töltötte be 65. életévét.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei