2008. szeptember 22.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

80 éves lenne Sinkovits Imre

Molnár tizedes felejthetetlen karaktere A tizedes meg a többiekben; Tót Lajos az Isten hozta őrnagy úr! -ban; Dobó István az Egri csillagokban; Álmos vezér a Honfoglalásban; Törpapa hangja és a Micimackó mesélője…csak pár legendás alakítás a színészóriás, Sinkovits Imre "repertoárjából". Az 56-os forradalom Petőfije szeptember 21-én ünnepelné 80. születésnapját.

Sinkovits Imre 1928. szeptember 21-én Kispesten látja meg a napvilágot Göndöcs Terézia és Sinkovits Jenő főpincér elsőszülött fiúgyermekeként. Édesanyja az akkor már 8 éve Ausztriához tartozó Stermből, jómódú családból származik, a lány szülei azonban ellenezik házasságát a pincérfiúval, így a fiatalok Budapestre menekülnek. Itt alapítanak egy vendéglőt, ami a kis Imre születésekor jövedelmező üzletté növi ki magát. A nagy gazdasági világválság azonban nem kíméli a Sinkovits családot sem, kénytelenek bezárni a vendéglőt, a szűkölködés időszaka következik. A harmincas évek közepétől az apának sikerül állandó pincéri állást találnia, a család egy nagyobb lakásba költözhet, Imre pedig elkezdheti az iskolát az Árpád Gimnázium diákjaként. A második világháború kapujában gyarapodik a Sinkovits família, megszületik László és Katalin. A háború beköszöntekor a tizenéves Imrét alkalmasnak találják hadimunkára, tankcsapdákat, lövészárkokat, géppuskafészkeket ás. Amikor a háború eléri hazánkat, a család Horvátnádaljára, az osztrák határ melletti településre menekül rokonokhoz. Itt éri őket a németek kivonulása, a két napig tartó szabadság és a szovjet megszállás.

1945-ben a család visszatér Budapestre, Imre folytathatja a gimnáziumot, 1947-ben leérettségizik és felvételt nyer a Színművészeti Főiskolára. Olyan mesterketől tanulhat, mint Abonyi Géza, Gellért Endre, Somlay Artúr, Bajor Gizi, Makláry Zoltán, Kiss Manyi. Tanárai meglátják benne a tehetséget, 1951-ben, a főiskola elvégzése után rögtön a Nemzeti Színházhoz kerül. Ugyanebben az évben köt házasságot Gombos Katalin színésznővel, két gyermekük születik, András és Mariann. A Nemzetiben olyan kezdő művészek veszik körül, mint Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Horkai István vagy Ferrari Violetta. Sinkovits Háy Gyula Az élet hídja című drámájában lép először a Nemzeti színpadára. Tehetségére hamar felfigyel a közönség és a színikritikusok is. Olyan szerepekben tűnik fel, mint Kurrah a Csongor és Tündéből, Fortinbras a Hamletből vagy Caius Cassius a Julius Caesarból. Egyre jelentősebb szerepeket kap, 1964-ben már ő játssza Ádámot az Ember tragédiájában, egy másik Madách darabban, a Mózesben pedig a címszerepet kapja. Az utóbbi drámában több mint 700 alkalommal láthatta a közönség Mózest Sinkovits Imre alakításában.

1956. október 23-án sok más színésztársával együtt Sinkovits is csatlakozik a Műegyetem diákjainak kezdeményezéséhez, a Petőfi-szobornál elszavalja a Nemzeti dalt, amely a forradalom egyik jellegzetes momentumainak egyikévé válik. A megtorlás nem marad el, a szavalatért Sinkovits Imrére színházi eltiltás vár. El kell hagynia a Nemzetit, a József Attila Színház társulatához szegődik. Olyan szerepeket játszik, mint Shakespeare Macbethjének főszerepe vagy a Rómeó és Júlia Lőrinc barátja.

Az eltiltást követően visszatér a Nemzeti Színházhoz, itt is számos jelentős szerepben tűnik fel. Németh László és Sütő András darabjaiban is szerepet kap, Sütő drámái különösen nagy hatással vannak rá. 1986-ban játssza el Bódi Vencel szerepét az Ádvent a Hargitában című Sütő darabban. Sinkovits boldogan írja meg Sütőnek a darab premierjét, a színművész és az író között barátság szövődik.

Színházi szerepei mellett a mozgóképeken is emlékezetes alakításokat nyújt. 1949-ben forgatja első filmjét, az "Úttörők"-et melyet soha nem mutatnak be. 1965-ben Keleti Márton kéri fel vígjátékának, A tizedes meg a többiek főszerepére, melyben a vagány Molnár tizedes szerepében alakít maradandót. 1968-ban Várkonyi Zoltán filmesíti meg Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét, melyben Sinkovits Imre kapja a várvédő Dobó István szerepét. Egy másik filmben, Örkény Tótékjának adaptációjában, az "Isten hozta, őrnagy úr!"-ban tűnik fel Tót Lajos szerepében, aki a fronton harcoló fia kedvéért vendégül látja a nehéz természetű őrnagy urat, akit Latinovits Zoltán alakít. 1973-ban Csokonai Dorottyájának tévéfilmváltozatában Csokonai szerepét játssza Gobbi Hilda partnereként. A filmben szerepet kap még Sinkovits Imre öccse, Sinkó László valamint jóbarátja, Agárdy Gábor is. A Honfoglalásban Álmos szerepét alakítja, a Retúr című filmben pedig Agárdy Gáborral, Bárdy Györggyel, Kibédi Ervinnel és Gera Zoltánnal idős öregurakat alakítanak, akik körbevonatozzák az országot. A fiatalabb korosztály Törpapa valamint az Oroszlánkirályból Mufasa hangjaként emlékezhet rá.

Halála előtt egy nappal még játszik, a Csongor és Tünde Tudósát alakítja. 2001. január 18-án otthonában éri a halál.Február 2-án délután 3 órakor helyezik örök nyugalomra az Óbudai temetőben.

Sütő András szavaival emlékezzünk a Jászai Mari - és Kossuth -, Nemzeti Örökség - díjas színművészre, a Nemzeti Színház örökös tagjára, a Nemzet színészére, Sinkovits Imrére:

"Sinkovits Imre Sámson-i erejű óriása a magyar színművészetnek.
Most, hogy földi pályafutása véget ért: fényéveinek korszaka kezdődik. Az életmű sugárzása - alkotójának csillagtávolából is.
Sinkovits Imrét az Idő kiemeli közülünk és korának szorításából. Földi hiúságok vásárosai, kikiáltói és kulturális népmanjai az ő magasságát már nem érik el. Rajongói nem kérhetnek tőle autógrammot, de mindenkor megfürdethetik arcukat az életmű felénk áradó sugárzásában."


Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei