2008. december 6.Mogyorósi
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Johannes Heesters a legidősebb színész, pénteken lett 105 éves

Pénteken ünnepelte 105. születésnapját a világ legidősebb, ma is aktív színésze. A Németországban élő, holland származású Johannes Heesters munkásságát a közelmúltban hetedik alkalommal jutalmazták Bambi-díjjal. Nyolcvan évvel ezelőtt még némafilmekben szerepelt, ma már a digitális technológiákkal ismerkedik.

Az 1903. december 5-én Hollandiában született, Jopi-nak becézett Johannes Heesters 1921-ben állt először színpadra, mozis karrierjét pedig 1924-ben egy némafilmben kezdte. A 30-as évektől Bécsben, majd Berlinben operetténekesként is sikert arató sztár, belga feleségével együtt 1936-ban telepedett le végleg Németországban.

A náci-korszak egyik legkedveltebb külföldi bonvivánjának a háború utáni évtizedekben is sokszor vetettek a szemére, hogy kollaboráns volt. Johannes Heesters hírneve rontása miatt nem régiben pert indított Volker Kühn ellen. A berlini történész szemtanúkkal készített interjúkra hivatkozva azt állítja, hogy a hitleri-vérkorszak ünnepelt sztárja, amikor 1941 tavaszán felkereste a dachaui koncentrációs lágert, akkor koncertezett a foglyokat őrző fegyveresek előtt. Heesters a tábor meglátogatását beismeri, de tagadja, hogy koncertet adott volna az SS-katonáknak. Az ügyben december 16-án hoz döntést a német bíróság.

Johannes Heestersnek a háború után is folytatódott színes pályafutása. A kamerák előtt és a táncszínházakban számos magyar partnere is volt: az 1958-as nyugatnémet mozisikerben, a "Szabad a színpad Marikának" című produkcióban Rökk Marika és Heesters kettőse nyűgözte le a publikumot. A 60-as években a "Víg özvegyben" Házy Erzsébettel lopta be magát a bécsi közönség szívébe az örökifjú bonviván. A 70-es évektől a televízió is felfedezte Heesterst. Az ősz hajú, nagyothalló, szinte vak művész napjainkban is havonta többször - igaz már ülve - színházi darabokban játszik, énekel, utolsó filmjét pedig a nyáron forgatta.

A pénteken 105. születésnapját ünneplő, legidősebb aktív színésznek - amint egy rádióinterjúban elhangzott - a színpad az élete. "Ha abbahagyom a játékot, meghalok"- mondta Heesters.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei