2008. december 13.Bíró Szabolcs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Josef Mengele, a halál angyala

Bizonyára rengetegen hallottak már a második világháború rettegett rémalakjáról, a ma már valódi legendaként ismert Dr. Josef Mengeléről. Lényét valóságos ördögi fény övezi, sokan egyenesen magával Adolf Hitlerrel azonosítják. Szadista kísérleteivel megszállottan törtetett a világhír felé, és arról álmodozott, hogy a neve egyszer lexikonokban fog szerepelni.

1911-ben született, jómódú bajor gyáros fiaként. Az újgazdag család szigorúan katolikus volt, és ezt Mengele sem titkolta a későbbiek folyamán. Sőt, minden hivatalos papíron a "katolikust" tüntette fel az akkoriban a nácik körében sokkal előnyösebb "istenhívő" helyett. 1931-ben, húszéves korában a Stahlhelm ("Acélsisak"), egy nacionalista háborús veterán szervezet tagja lett, majd lelkesen fogadta a náci mozgalmat is. 1934-ben csatlakozott az SA-hoz, 1937-ben párttagságért folyamodott, majd a következő évben már SS-tagságért is. Egyszerre a müncheni, a bonni, a bécsi és a frankfurti egyetemre is beiratkozott: a fizkai antropológiára és a genetikára koncentrált.

Végül Otmar von Verschuer vezetése alatt dolgozott a frankfurti egyetem Öröklésbiológiai és Fajhigiéniai Intézetében, abban a mintaintézetben, amely azt kutatta, miként lehetne az egyének genetikai jellemzőiről készített nemzeti kartotékrendszerrel hozzájárulni a "biologizált" társadalom kialakításához. Verschuer fia később úgy emlékezett, hogy Mengele barátságos ember volt, olyan kedves, hogy a nők az intézetben "Mengele atyaként" emlegették (ez a becenév természetesen egyéb értelmet is hordozhatott). Mengele, Auschwitzba érkezése előtt három publikációt is írt, melyekben az állkapocs, az ajak, a szájhasadék és a fülporc formája és elhelyezkedése szerint próbált különbséget tenni az egyes fajok, rasszok és nációk közt. 1943. május 30-án, harminckét évesen érkezett meg az auschwitzi haláltáborba.

Már Auschwitzban vált valóságos megszállottjává az ikerkutatásoknak. Összegyűjtötte az összes ikerpárt a tábor területéről, és laboratóriumi körülmények közt, hosszú órákon keresztül végezte méréseit, vérelemzéseit és egyéb kísérleteit az ikreken. Egy alkalommal kiválasztott egy csecsemő ikerpárt, és bármiféle érzéstelenítés nélkül felnyitotta a mellkasukat, hogy megfigyelje, egyszerre ver-e a szívük. Egy fogoly orvos visszaemlékezései szerint egy éjjel kiválasztotta mind a tizennégy ikret, akiken azelőtt kísérletezett, és egyetlen szó, egyetlen arcrándulás nélkül sorban kivégezte őket.

Törpéken is végzett kísérleteket, és fő tevékenységei közé tartozott a szemszínnel való manipulálás - nem egyszer fecskendezett kék festéket a zsidó gyerekek szemébe (jogos a kérdés, hogy ilyenkor tudósnak érezte-e magát?). Sokszor jelent meg személyesen a rabok közt, és hirtelen felindulásból szelektálni kezdett. Állítólag ő végezte a leghátborzongatóbban a szelektálást: simára vasalt, patyolattiszta ruhában, komolyzenét dúdolgatva, sokszor még mosolyogva is intett jobbra, majd balra, hogy kinek hova kell mennie. Mint aki boldog, hogy embereket küldhet a halálba - elegánsan, kedvesen.

Két veszélyes mániáját is ismerjük: az egyik a tisztaságmánia volt, a másik alacsony termetével hozható összefüggésbe. Ha a rabok tudták, hogy Mengele a blokkjukba érkezik, a lehető legalaposabban rendet raktak és kiszellőztettek, ugyanis ha nem volt rend, a doktor azonnal szelektálni kezdett. Máskor - és ez magyarázható alacsony termetével - egy krétával lépett be az egyes blokkokba, és 150-160 cm magasságban meghúzott egy vonalat. Aki nem érte fel azt, azonnal mehetett a gázkamrába vagy a krematóriumba.

Mengele ördögi jellemét még inkább erősítette, hogy közvetlenül is gyilkolt. A fenolinjekciókat úgy adta be a sorban állóknak, mintha épp csak gyógyszerrel oltaná be őket. Sokszor újszülött csecsemőket hajított a krematóriumi kemencékbe, egyszer pedig úgy lőtt agyon valakit, hogy közben lábával egy nőre tiport. Ám néha épp ellenkezőleg is viselkedett: egy anyát és a lányát például azért mentette meg egyszer, mert festői szépségűeknek találta őket. Rendkívül szeszélyes volt, jóképű és kellemes kisugárzású, ugyanakkor borzasztó dolgokra volt képes, és ezért rengetegen félistennek tartották.

Az egyik fogoly orvos később így számolt be Mengeléről: "Egy szörnyeteg volt, kortünet, éppannyira nem orvos, mint amennyire bármi más sem. Egy szörnyeteg, és… kizárólag gonoszság és sorscsapások származhattak tőle." Egy túlélő nő ekképp emlékezett vissza: "Azt képviseli, amit Auschwitz jelent nekünk." Másikuk szerint: "Annyira rettenetes volt, hogy inkább csak absztrakciónak tűnt."

Egyes híresztelések szerint észrevétlenül sétált ki, amikor a tábort felszabadították, és évekig élt németországi villájában, anélkül, hogy erről a hatóságok tudtak volna. Ám ez szintén csak legenda, a valóságban már a felszabadítás előtt elmenekült Argentínába. Hosszú éveken keresztül nem tudtak róla semmit, míg 1985-ben egy tudóscsoport meg nem találta a sírját Brazíliában. Az ezt követő nyomozás során kiderült, hogy Dél-Amerikába menekülése után egyre gyengébb lett szellemileg, és már egyáltalán nem hasonlított korábbi énjéhez. Egy szánni való, rettegő remete vált belőle.

1979-ben, úszás közben lelte halálát; szívroham végzett vele. Az auschwitzi túlélők ezt évekig nem akarták elfogadni, ők bírósági pert és halálos ítéletet akartak Mengelének. Ahogy az egyik túlélő iker elmondta: "Szeretnék egy jó helyet az első sorban, és onnan nézném végig az eljárást, mert nagyon félek tőle… Számomra ő a kulcsa annak, hogy mindentől félek, ami német." A sír felfedezése okozta csalódottságot talán egy fogoly orvos mondatából érthetjük meg leginkább: "Addig szeretnék élni, hogy lássam ezt a pert, aztán nyugodtan meghalhatok."

***


Forrásmunkák:
Dr. Robert Jay Lifton: Náci orvosok
www.mengele.dk
National Geographic

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
historikus 2017-10-28 20:35:48
puncinyaló!
A krematóriumban elégetett holttest nem jelent önmagában semmilyen pusztítást. A krematórium az magyarul hamvasztót jelent. Az elhunytak elégetésére szolgál. Utánuk maradnak a hamvak. Auschwitzban azért is hamvasztottak, mert temetni nem lehetett a magas talajvízszint miatt. Krematóriumok 150 éve léteznek. Magyarországon is működik jónéhány.
Nyiszli Miklós könyve pedig egy sci-fi.
nem
regisztrált
puncinyaló 2017-01-26 16:17:32
Fasság.
Nyilván nem rekreációs hely volt Oswiecimben, de ilyen leírni, hogy saját kézzel dobta be a krematóriumba a csecsemőket!
Egész táborban volt 4 (azaz négy) darab sínes kemence. Ha elolvassátok, hogy az akkori krematóriumok melegében mennyi idő alatt hamvadt el egy emberi test és ezt szorozzátok néggyel, megkapjátok, hogy kb. hány embert pusztítottak ott el.
Volt ott cigány-barakk, nemzetekre osztott barakkok, köztük magyar is... voltak politikai foglyok... ezt a "szenvedést" gyönyörűen kisajáították maguknak a zsidók.
Könyv:
Szerzőjére nem emlékszem, címe:
Dr. Mengele boncolóorvosa voltam Auschwitzban.
Egy túlélő zsidó doki írja le emlékeit. Őszerinte képtelen volt a csávó (Mengele) bárkit is önkezűleg megölni... az őröket kérte fel ilyenekre.
És az, hogy élve boncolt volna... lol.
Talán pár év múlva azt is olvassuk majd, hogy patája volt.
nem
regisztrált
historikus 2015-04-02 23:40:02
Azt hittem igaz...!
Googleba beírni: szkeptikus fórum. Amikor bejön az oldal, kiválasztani a történelem gyűjtőtopicot, azon belül pedig a Holokauszt. tények, mítoszok, legendák témát.
nem
regisztrált
Azt hittem igaz.... 2015-04-02 20:39:38
Kedves historikus!
Sajnos nem tudom megnyitni.....
nem
regisztrált
historikus 2015-03-31 22:35:51
Azt hittem igaz....!

Elsőnek ezt a fórumot ajánlom.
http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php ?t=595&start=2600
nem
regisztrált
Azt hittem igaz... 2015-03-28 14:04:16
Kedves historikus!
Esetleg segítenél nekem abban, hogy hol tudnék ezekről a dolgokról bővebben olvasni? Sajnos én is csak az egyik oldal történetét ismerem, tehát csak a rosszat és a borzasztót...
Viszont kíváncsi lennék a másik oldalra is...Éltem Németországban, és hihetetlen, de Hitlerről soha egy rossz szót sem hallottam, inkább ellenkezőleg....akkor most mi az igazság?
nem
regisztrált
historikus 2015-01-30 08:41:18
senki, valószínűleg eltévedhettél. Auswitz nevű település nincs, nem is volt. Létezik (létezett) Oświęcim, aminek a német megfelelője Auschwitz. Német fennhatóság alatt ez volt a település hivatalos neve. Ami az óvodákat illeti, a tájékozottságod láthatóan a semmi tartományban mozog. Több óvoda is működött. Az óvodák fennmaradt falfestményei megőrzése érdekében alapítvány is működik, ahova te is adakozhatsz. Az óvodai falfestmények egy részét Dina Babbit cseh zsidó festőnő készítette (főleg Walt Disney figurákat). A gyerekeknek napi fél-egy liter tej volt a fejadagjuk. Szabály volt, hogy ők a saját ruháikat hordhatták. Az óvodákhoz játszótér is tartozott. Te tulajdonképpen hol jártál? Te jó ég...!
nem
regisztrált
senki 2014-12-18 21:17:14
Én jártam Auswitzban, de aki ezt a sok értelmetlen szöveget összehozta, biztosan nem! Még akkor, amikor nem volt nyoma "óvodának és bölcsődének."... Te, jó ég!
nem
regisztrált
historikus 2014-12-07 14:38:42
a nevem a történelem! Sikerült egy rakás értelmetlenséget leírnod.
nem
regisztrált
a nevem a történelem 2014-07-01 11:29:53
akik azt mondják, hogy holokauszt nem volt, azok nagy tévedésben vannak. mehettek auschwitzba mostmár nyugodtan, mert nagy dolgot nem fogtok ott kapni, mivel miután megtudták az SS tagok,hogy a szovjetek közelednek feléjük megkezdődött a tábor leépítése valamint az emberek átszállítása más táborokba. mivel ugyebár a szovjetek nem szerettek foglyokat ejteni, hanem inkávb használták fegyvereiket, ahogy napjainkban is.
nem
regisztrált
historiker 2014-01-09 19:19:16
Hyperatis! Fogalmad sincs arról, amiről írsz. Mengele egy egyszerű tábori orvos volt. Gyógyított, segített ahol tudott.
nem
regisztrált
historikus 2014-01-09 19:17:04
Igen, prior, ott voltam.
nem
regisztrált
hyperatis 2013-09-25 10:18:32
Na ilyen egy igazi psychopata. A háborúk kedveznek az ilyeneknek, és rendszerint ők okozzák azokat. Ahogyan rendszerint ilyenek ülnek a vazetői pozíciókban is! A világ gondjai ezektől az "emberektől" származik és nem csak a tömeggyilkosokról beszélek, hanem pl a szomszéd elmebajosról, családtagról stb akik nem feltétlen tömeggyilkosok viszont ugyan olyan spychopaták mint mengele...
nem
regisztrált
prior 2013-08-20 13:03:19
Historikus, te jártál Auschwitzban? Ott voltál?
nem
regisztrált
historikus 2013-01-12 09:32:29
Kedves sasmadár! Bővebben?
nem
regisztrált
historikus 2013-01-12 09:29:51
Balabán Atanáz! Ha kíváncsi vagy az auschwitzi színházra, üvegházra, mezőgazdasági farmra, disznóólakra, zöldségtárolókra, fogászati klinikára, gyógyszertárra, kórházakra, a közösségi célú építmények távfűtési rendszerére stb., akkor ezeket még a Yad Vashem Intézet honlapján is megkukkolhatod. Bár lehet, hogy azt követően a yad vashemeseket is jólfésült holokauszt-tagadóknak fogod tartani.:)) Gondolom, arról sem tudtál, hogy Auschwitzban ezerszámra születtek zsidó gyerekek vagy például óvodák is működtek és esküvőt is rendeztek a foglyoknak. Sok érdekes újdonság vár még rád, ha előzetesen meg is vizsgálod azt, amihez hozzászólsz.:))
nem
regisztrált
historikus 2013-01-12 09:21:24
Balabán Atanáz! Éppen az a bajod, hogy a történelmi tényeket összekevered a vágyaiddal. Az a vágyad, hogy bizony a holokauszt mítosza úgy legyen igaz, ahogy azt neked valaki vagy valakik mesélték, ahogyan a propaganda a fejedbe verte. Amikor pedig kiderül, hogy ez nem igaz, akkor azzal jössz elő, hogy annak, aki erre ráébreszt, tetszett volna-e, ha hasonló helyzetbe kerül, mint a táborlakók. De mi köze az én viszonyulásomnak a tényekhez? Én csak a száraz valóságot veszem figyelembe.
nem
regisztrált
historikus 2013-01-12 09:16:56
Hát, prior, ráhibáztál. Sok embert szabadon is engedtek Auschwitzból. Még Danuta Czech is elismeri az Auschwitz Kalendáriumban több ezer fogoly szabadon engedését.
nem
regisztrált
historikus 2013-01-12 09:13:45
Prior, Balabán Atanáz, sasmadár! Ismereteitek hiányos volta inkább tájékozódásra kellene sarkalljon benneteket.
nem
regisztrált
sasmadár 2013-01-01 22:17:17
Kedves historikus

csupán egy J.A. idézet
... örül , hogy lát ma itt,
fehérek között egy európait

ui: ne koptasd a billentyűzetet túl sokat, félő, hogy hiába!
nem
regisztrált
Balabán Athanáz 2012-12-20 22:19:18
Historikus:
"üvegház, színház, mozi"? A holokauszt-tagadók jólfésült táborába tartozol, tévedek? Érdekelne, mennyire vágyódsz képzeletben a fenti helyekre... (Ja, nyilván Mengeleként, akkor értelek...)
nem
regisztrált
prior 2012-12-15 11:06:25
Aha, meg a szabadságoló levelük az utcasarkokon... :D Ne nevettess már!
nem
regisztrált
historikus 2012-12-07 09:50:48
Prior! A Mengele legenda karrierje már valóban leáldozóban van, főleg,hogy egyre több dokumentum kerül elő az auschwitzi tábor valóságáról. Egy nagyon komoly munkatáborról volt szó, ahol a szabadságukban kétségtelenül (de háborús helyzetben) korlátozott munkaerőnek és családtagjaiknak a lehetőségekhez képest elviselhető körülményeket próbáltak teremteni. Így ma már tudjuk, hogy pl. kórház, fogászati klinika, üvegház, futballpálya, színház, mozi, könyvtár, bordély, helyi panasziroda állt a foglyok rendelkezésére.
nem
regisztrált
prior 2012-12-01 19:24:25
Csak ajánlani tudom, az értelmeseknek...
nem
regisztrált
prior 2012-12-01 19:24:03
http://indavideo.hu/video/Mengele_Ikrei
nem
regisztrált
historikus 2012-11-20 21:54:13
tudom... Tudod, én tudom is, hogy miről beszélek, veled szemben. Én biztosan nem hülyén halok meg, mert hajlandó vagyok gondolkodni. Neked is ezt kellene tenned és még felvillanna a fény az alagutad végén.:))
nem
regisztrált
tudom... 2012-11-20 20:01:47
Historikus...nagyon sajnállak téged, amiért ilyen vakon éled az életedet, és teljesen biztos vagyok abban, hogy ilyen hülyén is fogsz meghalni.
Tény, hogy vannak hamis "történetek", de adj hálát, hogy nem abban a rendszerben élsz..
nem
regisztrált
historikus 2012-11-07 20:51:10
Patyolat integet! Akkor most itt a lehetőség. Szembesítsd!
nem
regisztrált
historikus 2012-11-06 15:41:23
Csak egy ember! Hogy történt az eset, kifejtenéd? Hogyan jött ki pl. az 1,1 millió?
nem
regisztrált
Patyolat integet 2012-11-05 23:46:11
Sajnálom azokat akik homokba dugják a fejüket ideológiák igazolásáért.
Mengelével annyi a bajom, hogy nyugodtan leélte az életét, és senki nem szembesítette bűneivel!

nem
regisztrált
Csak egy ember 2012-11-01 17:36:44
Sokan úgy irnak itt mint akik szerint holokauszt nem is volt ... ez nevetséges... Egyébként meg azért nincs sok irat, mert megsemmisítették a nácik, amikor a szovjetek közeledtek. Úgy látszik, sok ember el is hiszi, hogy nem történt semmi...
nem
regisztrált
Csak egy ember 2012-11-01 17:25:09
Nemrég voltam Auschwitzban. A németek a zsidó népet semmibe se nézték. Szerintetek nem kísérleteztek velük? Ha 1,1 millió embert megöltek, csak úgy, érzelmek nélkül, akkor miért ne? És 1-2 ember lehetett közülük őrült. Mengele híres akart lenni, lexikonokban szerepelni. Így próbált ismereteket szerezni, a kísérletekkel. És hogy azok milyenek voltak? Hát nem hiszem hogy selymes kézzel bántak volna azokkal, akik amúgy is halálra voltak ítélve...
nem
regisztrált
historikus 2012-09-24 17:04:26
Demjanjuk egy koncepciós per áldozata lett. Izraelben halálos ítélete után a legfelsőbb bíróság felmentette, hiszen csak a képtelenebbnél képtelenebb tanúvallomások szóltak ellene, azonban kiderült a tanúkról, hogy sosem látták korábban Denjanjukot. Persze hamis tanúzásért egyiknek sem kellett felelnie. Ezután jött Efraim Zuroff, holobűnöző, aki a szervilis, gerinctelen német hatóságokat utasította a matuzsálem elleni hecckampányra, tudván, hogy a beteg ember halálát fogják okozni. Zuroff valóban bűnöző, a legmocskosabb fajtából.
nem
regisztrált
historikus 2012-09-24 16:58:46
Nyiszli Miklós közismert szélhámos. Ő ahhoz a vonulathoz tartozik, amely közvetlen a háború után tűnt fel. Rémregényeiket ponyvaregényként különféle napilapok jelentették meg részletekben. Elie Wiesel esete más. Ez a személy, aki ezen a néven mutatkozik be, már tudjuk, hogy nem Elie Wiesel. Zsidó lehet, azonban francia zsidó. Totálisan lebukott mára, kiderült az is, hogy tetkója sincs. Az éjszaka című mű méltó párja Nyiszli scifijének.
nem
regisztrált
historikus 2012-09-24 16:54:17
Kedves amerikai! Valóban, te tudhatod a legjobban, hogy az USA-ban született emberek nagy részével bármit el lehet hitetni, a bigfoot létezésétől kezdve Ahmadinezsád gonoszságáig bármit. Így épül fel az amerikai társadalom. Önálló gondolkodás túró, tilos, majd mi megmondjuk a tutit.
nem
regisztrált
amerikai 2012-09-19 13:59:16
John Demjanjuk Clevelandi ukran kiadatasat kerte Izrael hogy o volt Retteget Ivan neven ismert tabor or Amerikai allampolgarsagatol megfosztottak pedig amikor kiadtak az amerikai kulugyminiszteriumban tudtak hogy nem o az, de hat kellett a kirakatperhez..A pere 7 evig folyt addig bortonben volt, szemtanuk tanuskodtak, amikor meglattak elajultak mert felismertek Az izraeli legfelsobb birosag felmentette hogy nem o Ivan
nem
regisztrált
amerikai 2012-09-19 13:45:20
A szemtanukrol itt van egy pelda. Elie Wiesel Maramarosi zsido Auschwitzi tulelo, szamtalan konyvet irt meg Beke Nobel dijat is kapott: konyveben leirja hogy rkeztek a transzportok, hogy folyt a szelektalas, senki sem elt tovabb mint 3 honap, kesobbi fejezetben pedig azt mondja, Elhihetitek nekem amit mondok hiszen lehuztam ott 3 evet, es meg ma is el es egyaltalan nem zavarja hogy hat akkor hogy is volt ez hogy 3honap volt az elet!!
nem
regisztrált
amerikai 2012-09-19 13:31:44
Azt mondta az amerikai konyvtaros hogy szoljak be a megyei kozpontba hogy vegyek ki a konytarakbol ezt a konyvet, marmint Nyiszli Miklos Auschwitzat mivel csak mese az egesz. Mit erek vele ha a megyeben 10-15 konyvtarban le veszik a polcrol, amikor Amerikaban tobb ezer konyvtarban is ott marad!!! Szoval ott hagytam had remuldozenek az amerikai olvasok tovabbra is,
nem
regisztrált
amerikai 2012-09-19 13:17:08
Nagyvaradi vagyok es Amerikaban elek. Meglattam ott a konyvtarban a Nyiszli Miklos konyvet Auschwitz cimmel, mellette hangos formaban is, levettem a polcrol es odavittem a konyvtar igazgatohoz es mondtam neki hogy ez az iro az en honfitarsam en is abbol a varosbol valo vagyok. Nagyon erdekes. mondta. Igen, mondom csakhogy az a helyzet hogy ez az ember sohasem jart Auscwitzban. Tenyleg? Igen, sajat zsido honfitarsai lepleztek le es szegyeneben felakasztotta magat Hat ez szornyu mondta a konyvtaros,hogy az egesz kony csak mese, es meg mindig itt van es az emberek ugy olvassak mint hiteles beszamolot
nem
regisztrált
historikus 2012-09-13 21:02:08
Én szakmámnál fogva is (nem történész vagyok, ha esetleg megtévesztő lettem volna) mindennel szemben rendkívül kritikus vagyok, csak azt fogadom el teljesen hitelesnek, amit kétséget kizáróan tudtak bizonyítani. Nem vagyok egyoldalú sem, így a másik oldal által elkövetett cselekményekre is mértéktartóan tekintek. A GULAG-ok annyiban mindenképpen másak voltak, mint a németek táborai, hogy szinte egyáltalán nem létezett kapcsolattartás a külvilággal, az óriási távolságok miatt pedig az önerőből történő távozás néhány kivételtől eltekintve lehetetlen volt. Ráadásul a legrosszabb szovjet életszínvonalú körülmények között éltek a foglyok. A GULAG egyébként ugyanúgy politikai alapon jött létre, mint Hitler táborai. Csak a németeknél sok helyen komoly ipari termelés is folyt.
nem
regisztrált
prior 2012-09-13 19:32:53
bér csak kicsit vág ide, de a gulágokról mi a véleményed?
nem
regisztrált
historikus 2012-09-12 23:00:21
Szóval magyarul: nem sokkal a háború vége előtt súlyos, életveszélyes betegsége miatt nem likvidálásra, hanem tábori kórházba került, ahol a már nagyon súlyos hadi helyzet dacára, mindent elkövetve sikeresen meggyógyították. Ezt ő maga is így élte meg, mígnem összefutott egy olyan emberrel, aki hetet havat összehordva bogarat ültetett a fülébe és a valós eseményeket átértékelve egy elképzelt múltat kreált magának. Ajánlom, olvasd el Nyiszli Miklós emlékiratait is (Mengele boncolóorvosa voltam), amely a téma sci-fi irodalmának egyik gyöngyszeme. Az is a nagy probléma, hogy ezek a tanúk független bíróság vagy bizottság előtt egy-két kivételtől eltekintve sosem kerültek meghallgatásra, a hamis tanúzás következményeivel sosem kellett számolniuk.
nem
regisztrált
historikus 2012-09-12 22:49:57
Zádor Ede példáját írom le neked, ami a legjobban rávilágít arra, hogy miként változtak a táborok lakóinak élményei külső ráhatásra. Zádor Ede maga mondja el, hogy amikor visszatért Magyarországra, találkozott egy ismerősével, akit Dachauban tartottak fogva. Ez az ismerős borzalmas dolgokat mesélt neki, amit ő el sem akart hinni először. Azután lassan "rájött", hogy akkor biztosan ővele is kísérleteztek a táborban. Történt ugyanis, hogy agyhártyagyulladásban megbetegedett és a tábori kórházba került (semmi gázkamra, égető gödör vagy hasonló ostobaság). Ezt követően, állítása szerint a németek kísérletezni kezdtek vele és többféle gyógyszert adtak neki, de pechjük volt a náciknak, mert az utolsótól meggyógyult és így nem tudták megölni (sic!).
nem
regisztrált
historikus 2012-09-12 22:34:55
Azoknak a "túlélőknek", akik Mengelét emlegetik, a 95 %-a soha nem is látta. Tudod, UFO-t, jetit, loch-ness-i szörnyet is legalább ennyi ember "látott". Sajnos ez egy pszichés kényszer, azaz mindenki nagyobbat akar mondani, de legalábbis meg akar felelni az uralkodó véleményeknek, nézeteknek. Miután a holokausztnak sem tárgyi, sem okirati bizonyítékai nincsenek, maradnak a jobbnál jobb szemtanúk. Ha elég sok élménybeszámolót olvasol, rájössz, hogy ezek egy fantomról és nem Mengeléről szólnak. Rendszerint fess, germán férfiszépségnek írják le. Hát örült volna szegény rettenetesen (elég alacsony volt és nem szőke kék szemű). Ráadásul a visszatért deportáltakkal aláíratott jegyzőkönyvek jelentős része is tele volt olyan klisékkel, amit már a jegyzőkönyvezők automatikusan tettek bele a szövegbe.
nem
regisztrált
prior 2012-09-12 17:58:39
sajnos a linket nem nyitja meg, de itt tudod megnézni
google-dr joseph mengele kísérletei-a 6odik link (öngyilkos akartam lenni)
nem
regisztrált
prior 2012-09-12 17:56:41
na jó jó. de akkor sem lehet annyi beszámolót meghamisítani és annyi emléket megváltoztatni, ha egyszer annyi ember azt mondja, hogy kísérletezett.
http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghire k/20111217-ongyilkos-akartam-lenni-a-lag erben-emberkiserletek-a-naci-halaltaboro kban.html
nem
regisztrált
historikus 2012-09-09 14:12:03
Sajnos a történelem hamisítása ebben a témában a legnagyobb mértékű. Hogy jobban értsd a probléma gyökerét, idézem neked a Nürnbergben bíráskodó Nemzetközi Katonai Törvényszék alapító okiratának 19. cikkelyét: "A bíróságot nem kötik a bizonyítás szakmai szabályai. Elfogadja és a lehető legnagyobb mértékben alkalmazza a gyors és nem szakmai eljárást és minden bizonyítékot elfogad, amit hiteles értékűnek ítél."
nem
regisztrált
historikus 2012-09-09 14:06:20
Igen, prior! Mengele egy egyszerű tábori orvos volt. Egyébként nekik is előírásokat kellett betartaniuk. Azaz szintén mese, hogy egy orvos saját kedvére kísérletezgethetett volna. Mindössze rendszeres mintavételek voltak (elsősorban vér), amelyek egy részét a birodalom kutatóintézeteinek küldtek meg. Ennek oka elsődlegesen a fertőzések elleni küzdelem. Előírás volt pl. az is, hogy a táborokban milyen kalória mennyiséget kell biztosítani a lakóknak az étrend összeállítása során.
nem
regisztrált
prior 2012-09-07 20:12:44
historikus szerinted Mengele egy gyógyító?
nem
regisztrált
historikus 2012-08-23 19:16:26
A munkatáborokban csak a front közeledtével vált rendkívül súlyossá a helyzet, és romlott drámaian az ellátás. Ennek ellenére az auschwitzi kórház is az utolsó napokig működött és ellátta a betegeket, akik közül sokan hetekig feküdtek ott. Kérem nem moderálni, hanem vitatkozni. Már ha van muníció.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei