2008. december 27.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Harold Pinter

December 24-én elhunyt Harold Pinter angol drámaíró, színész, forgatókönyvíró, A gondnok, Az étellift, az Árulás, és a Holdfény című drámák szerzője, A francia hadnagy szeretője című film forgatókönyvírója. A Nobel-díjas művész 78 éves volt, 2002 óta küzdött a gégerákkal, mely most legyőzte őt.

Harold Pinter (írói álnevén Harold Pinta, színészi álnevén David Baron) 1930-ban született London munkásnegyedében. Már ifjúként Franz Kafka és Ernest Hemingway műveit olvasta, élénken érdeklődött az irodalom iránt. A II. világháború azonban változást hozott életébe: a családjával Cornwallba menekült. Ezután indult el drámaírói munkássága, melyre a háború eseményei igen nagy hatással voltak.

Saját elmondása szerint a zene is nagyon fontos szerepet játszott az életében, a jazz és a klasszikus zene is formálták művészetét. 1950-ben jelent meg első verse, ekkor már részmunkaidő színészként dolgozott a BBC Rádiónak. 1957-ben írta meg első drámáját, mely A szoba címet viselte, s még ugyanabban az évben megszületett A születésnap is. Első munkái nem arattak osztatlan sikert, ám 1960-ban áttörést hozott számára az akkor megjelent A gondnok című drámája, melyet több nyelvre lefordítottak, és mások mellett Magyarországon is bemutatták.

Ezután karrierje felfelé kezdett ívelni, több darabot írt a televíziónak és a rádiónak is, mindemellett rendezett, és 1980-ban íródott, A francia hadnagy szeretője című forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölték. 1996-ban Laurence Olivier-díjat kapott, 2002-ben az angol királynő lovaggá ütötte.

2005-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, az indoklás szerint ugyanis "színdarabjaiban feltárta a hétköznapok fecsegése alatt tátongó mélységeket, és behatolt az elnyomás zárt térségeibe".

Harold Pinter 2008. december 24-én hunyt el, hosszas betegség után, gégerákban. 78 éves volt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei