2008. december 29.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Columbo felügyelő Alzheimer-kórral küzd

Peter Falk állapota egyre romlik. A színész, aki a Columbo sorozat által vált ismertté, Alzheimer-kórral küzd, és állapota egyre súlyosabbá válik. Lánya, Catherine Falk kérvényezte, hogy apját a gyámsága alá helyezzék, mert így nem eshet csalók áldozatául. A színész jelenleg huszonnégy órás felügyeletre szorul, hiszen már rokonait sem ismeri fel.

Peter Falk, magyar származású amerikai színész a Pester Lloyd nevű újság főszerkesztőjének, Falk Miksának a dédunokája. Ismertségét leginkább a Columbo című filmsorozatnak köszönheti, ahol egy rendőrségi nyomozót, Columbót alakítja, aki rozoga autójáról, és gyors észjárásáról híresült el. Az ellentmondásokat mindig akkor leplezi le, amikor a gyanúsítotthoz van még egy utolsó kérdése. A ’70-es években Columbo az amerikai televíziózás egyik ikonjává vált, kétszer jelölték Oscar-díjra.

Peter Michael Falk 1927. szeptember 16-án született New Yorkban. Hároméves korában egy rosszindulatú daganat miatt eltávolították jobb szemét, és üvegszemet kapott.
Falk 12 évesen szerepelt először a The Pirates of Penzance című előadásban, New Yorkban. A középiskolában osztályelnök volt, ezután a Hamilton Főiskolára ment, ahol 1951-ben szerzett diplomát politikai tudományból. A Master képzésért 1953-ban vette át diplomáját a Syracuse Egyetemen. Szabadidejében színészkedett Hartfordban, emellett Westportban tanult. 1956-ban, 29 éves korában felhagyott a munkájával a Budget Bureau-nál, és Greenwich Village-be költözött, ahol színészkedni kezdett.

New Yorkban debütált Moliére Don Juan-jában, 1956-ban. A következő évben hatalmas sikerrel dolgozott Jason Robards mellett, a The Iceman Cometh-ben.

1958-ban Falk Hollywoodba költözött, és elkészült az első filmje, a Murder Incorporated, amit Oscar-díjra jelöltek. 1961-ben újra Oscar-ra jelölték a Pocketful of Miracles (Egy maroknyi csoda) című filmért, amiben Bette Davis-szel és Glenn Ford-dal játszott együtt. 1968-ban megkapta az utánozhatatlan Columbo felügyelő szerepét, amely a Prescription: Murder-rel (Gyilkosság receptre) kezdődött, majd folytatódott 1971-ben a Ransom For A Dead Man-nel. A sorozatból ezután még hét szériát sugároztak. A Columbo sorozat sikere minden bizonnyal annak az újdonságnak volt köszönhető, hogy a gyilkos szemszögéből mutatta be az eseményeket.

1971-ben Falk visszatért a Broadway-re, Neil Simon darabjába, a The Prisoner of Second Avenue-ba. Ezután három filmben játszott, a Murder by Death -ben (Meghívás egy gyilkos vacsorára), a The Cheap Detective-ben, és 1995-ben a The Sunshine Boys-ban, Woody Allen mellett.

2002-ben Wesley Snipes, és Ving Rhames oldalán tűnt fel az Undisputed (Vitathatalan) című filmben. 2003-ban láthattuk utoljára Columbo felügyelőként, a sorozat utolsó epizódjában (Columbo legveszélyesebb éjszakája). 2004-ben a Cápamese című animációs film szinkronhangjaként hallhattuk. A 2007-es, Next - A holnap a múlté, amerikai thrillerben Nicolas Cage és Julianne Moore oldalán tűnik fel.

Falk a színészkedés mellett sok időt fordít egyik kedvelt időtöltésére, a rajzolásra is, munkái több kiállításon jelentek meg.


Forrás: www.peterfalk.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2009-01-09 07:07:30
Szomorúan olvastam e sorokat.
Sajnos mindenki megöregszik,mi is ide kerülünk,ha megérjük.
Békés ,nyugodt öregkort kivánok mindenkinek.
Szegény Columbónak is.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei