2008. december 29.Pákozdi Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elment Freddie Hubbard, a legendás Grammy-díjas jazztrombitás

December 29-én, hetvenéves korában elhunyt a híres jazzmuzsikus, Freddie Hubbard, akit félszázados pályafutása alatt számos díjjal, köztük a Grammy-vel is kitüntettek kiváló trombitajátékáért. Egy Los Angeles-i klinikán szenderedett örök álomra, ahol novemberi szívinfarktusa óta feküdt.

A jazzélet világhírű alakja, Frederick Dewayne Hubbard, vagy ahogy a nagyközönség ismerte, Freddie Hubbard Indianapolisban látta meg a napvilágot 1938 áprilisában. Már egészen kiskorától trombitált, tagja volt az iskolai zenekarnak, majd később az Indianapolisi Szimfonikus Zenekarnak.
Húszévesen New Yorkba költözött, ahol a kor legnevesebb jazz-muzsikusaival, egyebek közt Philly Joe Jones jazz-dobossal, Sonny Rollins szaxofonistával, Eric Dolphy fúvóssal, J. J. Johnson harsonással és Quincy Jones zenész-producerrel hozta össze a sorsa, akik mind nagy hatással voltak zenéjére. Első szólóalbumát Open Sesame címmel 1960 júniusában dobta piacra, elismert muzsikusok közreműködésével.

Bár szép lassan kezdett rátalálni saját hangjára, és évente több lemezzel is jelentkezett, mindemellett a korszak legmeghatározóbb lemezeinek felvételein szintén hallható, így például Herbie Hancock jazz-zongorista Maiden Voyage-én is felfedezhető trombitajátéka.
A hetvenes évektől egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a fekete muzsikus, akkori albumait Red Clay, First Light, Straight Life - mind a nagyközönség, mind a kritika elismeréssel fogadta. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a First Light 1972-ben Grammy-díjat is szerzett neki és közreműködő kollégáinak.

Később saját bebop-zenekarával járta a világot, és elsöprő erejű koncertekkel varázsolta el a jazzrajongókat, Japántól Lengyelországig. Sajnos 1992-ben egy betegség ledöntötte a lábáról, így egy időre visszavonult a zenéléstől, de az utóbbi években ismét hallható volt.

Utolsó koncertjét idén júniusban, New Yorkban adta egy kisebb közönségnek. 2008 novemberében egy szívroham ledöntötte a lábáról, azóta kórházban ápolták, végül december 29-én hallgatott el örökre a trombitája.

Munkássága elismeréséül a több, mint negyven albumos zenészt az amerikai Nemzeti Művészeti Alap 2006-ban a legrangosabb kitüntetéssel, a Jazz Mesterei díjjal jutalmazta.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei