2009. március 14.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

130 éve született Albert Einstein

A mai napon 130 éve, hogy napvilágot látott a XX. század legnagyobb hatású fizikusa, Albert Einstein. A Nobel-díjas tudós neve eredményeinek és személyiségének köszönhetően napjainkra a zsenialitás jelképévé vált mind a tudomány képviselői, mind pedig a hétköznapi emberek körében.

"Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani,
mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."
/Einstein/


Élete

1879. március 14-én született Ulm-ban, Németországban, zsidó származású, ám nem vallásos családban. A fizika iránti érdeklődését 5 éves korában édesapja ébresztette fel benne egy kísérlet bemutatásával, ezután a még zsenge korú (egyébként dyslexiában szenvedő) Einstein gyakran elmélkedett az idő és tér viszonyáról, majd később a zürichi műszaki egyetemen szerzett tanári diplomát.

Pályafutása nem indult zökkenőmentesen, összeférhetetlen természete miatt eleinte nehezen talált állást, majd sikerült szabadalom-elbírálóként elhelyezkednie. Kétszer házasodott, első feleségétől, aki a kortárs és szintén nagy hatású Nikolai Tesla jó barátja volt, két fia született, második nejével pedig az asszony korábbi házasságából származó lányait nevelték közösen. A továbbiakban elméleti fizikával foglalkozott, és tanított.

Professzori állást vállalva költözött az USA-ba is a II. világháború előtt, távozása után a Harmadik Birodalom vérdíjat tűzött ki a fejére, eredményeit pedig tudományos úton igyekeztek cáfolni. Eközben Einstein Amerikában aktívan fellépett a háború ellen, több pacifista szervezet tagja volt, ezzel kapcsolatos nézeteiről Sigmund Freud-dal is élénk levelezést folytatott. Ő az egyetlen külföldi, akit egy állam tisztségviselőnek jelölt, mivel 1948-ban Izraelből elnöki felkérést kapott, amelyet azonban visszautasított. 1955. április 18-án, Princeton-ban halt meg, korábbi kéréséhez hűen elhamvasztották, és ismeretlen helyen szórták szét földi maradványait. Halála után agyát alapos vizsgálatnak vetették alá, ekkor derült ki, hogy a matematikai gondolkodásért és a térlátásért felelős agyi régió Einstein esetében az átlagosnál 15%-kal fejlettebb volt. Ugyanakkor egyes elméletek szerint a tudós különös képességeit az Asperger-szindróma, egy autizmushoz hasonló betegség kivételesen előnyös hatása magyarázza.

Munkássága

Világra szóló következtetéseit Einstein nem tapasztalati úton, hanem matematikai számítások segítségével vonta le, elméleteinek helyességét természetesen számtalan (mások által végzett) empirikus kísérlet is bizonyította a későbbiekben.

Az álló folyadékbeli részecskék tanulmányozása során (Brown-mozgás) véglegesen bizonyította az atomok addig megkérdőjelezett létezését, a fényenergiával (fotonokkal) kapcsolatos következtetéseiért pedig 1921-ben Nobel-díjjal jutalmazták. Legismertebb eredményei a relativitáselmélethez kötődnek, melyet laikusok számára ő maga a következőképpen magyarázott: "Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Na, ez a relativitás.".

Vallásosságával kapcsolatban bizonytalanság maradt fenn, bizonyos, hogy Isten léte erősen foglalkoztatta a fantáziáját, és ezzel kapcsolatban több filozófiai eszmefuttatást is folytatott, ám nyilatkozatai utalnak arra, hogy a világvallásokban szereplő isten-kép nem volt elfogadható a számára.

1930-ban Szilárd Leóval közösen szabadalmaztatták a hűtőgépet, melynek mechanikájára napjainkban az atomerőművek fontos összetevőinek működése alapszik, és 9 évvel később maga is jóváhagyta azt a levelet, amelyben Szilárd a náci Németország nukleáris fegyverkezésére hívta fel az akkori amerikai elnök, Roosevelt figyelmét, és ami végül az atombomba kifejlesztéséhez vezetett. Halála előtt a gravitációelmélet kidolgozásával foglalkozott, ám ezzel kapcsolatos tanulmányait már nem volt módja befejezni.

Hatása

Az utókor számos formában igyekszik megemlékezni korszakalkotó munkásságáról, egyetem és egy orvosi centrum is viseli a nevét, valamint utána "kereszteltek" egy kémiai elemet, egy kisbolygót és egy fotokémiai egységet is. 1966-ban és 1979-ben az amerikai postahivatal emlékbélyeget bocsátott ki a képével, zsenialitásának és 160-as IQ-jának jelképét megőrzendő pedig agyát a mai napig konzerválva tárolják egy laboratóriumban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2018 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
én 2015-09-21 17:30:26
Sosem bukott meg matekból, az igaz hogy egyest kapott de akkoriban az volt a legjobb jegy a numero uno :)
nem
regisztrált
llll 2009-12-12 22:49:09
hát.. az élettörténete nem egészen igy volt.. 8.-ban még meg is bukott matekból.. először a zene iránt érdeklődött, aztán egy geometria könyv keltette fel figyelmét.. 10.-ben már nem tudott mit tanítani neki a matek-fizika tanárja..
nem
regisztrált
marababa 2009-10-04 16:24:28
Nagyon jó!!!!
nem
regisztrált
marababa 2009-10-04 16:24:27
Nagyon jó!!!!
nem
regisztrált
joska 2009-03-14 13:06:40
mindenki tudaja hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósitani, mognem jön valaki,aki erről nem tud ,és magvalositja, aláirás"valaki"
nem
regisztrált
joska 2009-03-14 12:59:46
nobel dijat 1921 ben kapott a a fényelhajlásért,mivel ezzel bizonyitotta hogy nincs gravitáció.
nem
regisztrált
joska 2009-03-14 12:54:47
igazi zseni volt, de már meg van a második is csak még nem ismeri senki!!ő is sokat tett az asztalra de a második zseni még többet tud.vajon egyszer rátalálnak
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei