2009. április 1.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Levi van Veluwe, a sakktábla-arcú ember

Vannak portrék, amelyeken nem arcok vannak, vagy legalábbis nem a hagyományos értelemben. Ki hitte volna, hogy arcképekkel át lehet értelmezni ember és a külvilág kapcsolatát? Képeivel Levi van Veluwe a legkülönlegesebb és egyik legígéretesebb tehetség a fotózás világában.

Levi van Veluwe mindössze huszonnégy éves, pár éve végzett az arnheimi Artez művészeti iskolában, de már volt kiállítása Európában, az Egyesült Államokban és Kínában is. A képei sikert arattak mindenhol, még akkor is, ha a laikus néző első reakciója általában inkább a döbbenet, mint a lelkesedés. Levi van Veluwe képein ugyanis soha semmi más nem szerepel csak a művész arca. Markáns arc, sötét haj, sötét szemek, de az ami legutoljára derül ki fotókról, ugyanis összekeveri a képzőművészeteket a fényképezéssel. Az arcát különböző anyagokkal, fényekkel, textúrákkal manipulálja, változtatja el, ami eredetileg csak egy arc volt, az hirtelen művészet, üzenet a külvilág felé. Mindez, hogyan születik? Levi van Veluwe maga így fogalmazott: "Leülök egy tükör elé néhány ötlettel, egyszer csak gondolat alakot ölt és én lassan létrehozok valami új, érdekes tárgyat". Egyszemélyes munka, hiszen a művész az építés és a fényképezés összes részletét maga végzi, minden utólagos számítógépes trükk nélkül.

Az Elemental Transfer (Elemi átalakítások) című sorozatában textíliákkal ad új hangsúlyt az arcvonásainak, majd kékes fénnyel világítja meg. Olyanná válik, mint egy modern múmia, az anyagok és a fény fogságában. Később a Material Transfer (Anyagi átalakítások) képeken egészen hétköznapi anyagokkal kísérletezik, mint a szőnyeg, a kavics és a fa, míg a Ballpoints elnevezésű képsor a golyóstollban rejlő lehetőségekben mutat újat. Talán minden diák rajzolt tollal a saját vagy társa karjára mintákat, de ezt Levi van Veluwe az arcával is megteszi. Sakktábla kockáit, egy különleges hüllő mintázatát ölti magára vagy csak kék vonalakat, mintha egy unatkozó iskolás a matekfüzet margója helyett a bőrén próbálta volna ki a tollát.

A legkülönösebb és legjobb alkotások mégis a Landscapes (Tájképek) sorozat négy képe. Arc és világ ötvözete, ahol homlokára és fejére ragasztott fák és színek kifejezik az évszakok váltakozását. Az, hogy a tavasz nagyon zöld vagy a tél fehér és kopár minden más módon közhelyes lenne, de így mégis eredeti. A témához videó is kapcsolódik, ahol glóriaként veszi körül a művész fejét egy sínpár, amin egy kis vonat jár körbe-körbe. Az első mosoly után, amit kivált el lehet gondolkozni, mégis mit akar mondani Levi van Veluwe az emberről és világáról? Mit jelent az, hogy a saját arcát sosem láthatjuk? Vagy talán ez a művész valódi arca?

Ezeket a komoly kérdéseket és különleges képeket a fotósszakma is elismeri, fiatal kora ellenére van Veluwe már több nemzetközi díjat és elismerést besöpört. Így már csak az a kérdés az ifjú zseni és kiállítása Magyarországra mikor jut el.

***


Bővebb infó: www.levivanveluw.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei