2009. május 20.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Michael Jackson: A Pop Királya (2. rész)

Michael Jackson a jelek szerint valóban búcsút kíván mondani a rivaldafénynek. A június 8-án kezdődő londoni 50 estés koncertsorozatra néhány óra alatt fogytak el a jegyek. A visszavonulás kicsit korainak tűnhet, de ha azt nézzük, hogy Jackson élete 50 éve alatt annyi mindenen ment át, amire a legtöbb sztárnak három élet is kevés lenne, még a leghűségesebb rajongók is megbocsátanak neki.

Útban a világhír felé

A Billie Jean, a Heal The World, a Black or White és még sok örök sláger előadója ötéves kora óta áll színpadon, amivel minden kétséget kizáróan övé a leghosszabb karrier a szórakoztatóiparban. Apja Joseph (kevesen tudják, hogy ez Michael Jackson középső neve is) erős, gyakran túlságosan fegyelmező kézzel nevelte gyermekeit. A fiúk az iskolából sokat hiányoztak, rosszhírű éjszakai bárokban, tehetségkutató műsorokban léptek fel, ha egy kevés pénz mutatkozott, akár zsonglőrök és transzvesztita show-k között.

A régi nagy előadók, mint például James Brown slágereit énekelték, pontosabban az akkor 7-8 éves Michael angyali hangját megtámogatva ötfős táncos produkciót mutattak be. Másfél szobás házban tizenegyen éltek, az anya félállást vállalt egy áruházban, az apa gyárban dolgozott, mégis gyakran akár az országot is átszelték egy-egy neves megmérettetés kedvéért. Több reménytelennek tűnő, nélkülözésben leélt év után a híres harlemi Apollo színházban (ahonnan sok más későbbi legenda is elindult) felfigyelt rájuk a - főként feketékkel foglalkozó - Motown Records egyik embere és demo felvétel alapján meghallgatásra hívták a családot Chichago-ba, majd Los Angelesbe. A kis Michael mindenkit elvarázsolt koravén profizmusával és félénk természetével, így a kiadó főnöke, a legendás Berry Gordy saját (illetve akkori neje, Diana Ross) szárnyai alá vette a családot. Három hét múlva költözniük kellett, új ruhákat, házat, életet kaptak Hollywood legdrágább környékén. A Motown emberei kerek kis történetet költöttek köréjük, s a tizenegy éves kisfiú a Jackson 5 névre keresztelt családi együttes énekeseként be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. 1969-ben egymás után három No1. slágerrel egy csapásra világhírűvé tette családját, kiadójának pedig hatalmas hasznot hajtott.

A korai évekről sokáig nem is beszélhettek, s Michaelnek meg kellett tanulnia, hogy miért nem játszhat a többi gyerekkel, miért nem mehet le az utcára, s a hazugság miért bocsánatos, sőt kötelező dolog, ha híres ember. Bár a mikrofonokat nem érte fel, s így almás ládán állva kellett stúdiófelvételeket készíteni, ő is ledolgozta azt a napi 8-10 órát, amit a felnőttek, hogy aztán éjszakába nyúlóan magántanárnőjével próbálja behozni az iskolai tananyagot. Hogy mindez hogyan hat egy kisgyermek fejlődésére, azt akkor senki sem nézte, de a varázsgyár jól működött. Kicsit több mint egy évtized múlva ez a csendes kisfiú a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari sztárja, és minden idők legtöbbet forgalmazó művésze lett.

Az aranykor

Huszonöt évesen hagyja el végleg a családi együttest, szólókarrierjére koncentrál és a világ egyik legjobb producerével, Quincy Jonessal karöltve elkészíti a Thriller című albumát. 1983-ban fellép a Motown kiadó 25-ik - azóta legendássá vált - születésnapján, ahol új slágerét, a Billie Jeant adja elő fekete öltönyben, puha fekete filckalapban, csillogó, fél pár kesztyűben. A dal vége felé lábujjhegyre emelkedik, majd laza eleganciával sétál néhány lépést előre - de hátra felé halad. A közönség állva ünnepli a születő új csillagot, aki népszerűségben csak Elvishez és a Beatles-hez hasonlítható. Ilyen zajos siker korábban csak fehérekre volt jellemző, ami Michael Jacksont a fekete közösségek érvényesülési példaképévé emeli.

Még ebben az évben megszületik az USA for Afrika kezdeményezésnek Lionell Richie-vel közösen írt dala, a We Are The World, ami hamar a világ legtöbb példányban eladott kislemez sikerévé válik és a mai napig az egyik legismertebb és legszebb karitatív dal. Tíz éven keresztül árnyék nélkül ragyog Michael Jackson csillaga, megszületik a Bad, majd a Dangerous album, rajtuk olyan slágerekkel, mint Man in the Mirror, Dirty Diana, Smooth Criminal, Heal the World, Give in to Me, vagy Black or White, de a sor még hosszasan folytatható. Michael Jackson karrierjének csúcsán a második legtöbbet fotózott arc a világon (a pápa után), fellép Bill Clinton beiktatási ünnepségén, a Super Bowl döntő szünetében, és eletében először egy órás televíziós interjút ad Oprah Winfrey-nek. Mielőtt Jackson életére a legkisebb árnyék vetődött volna, gyakorlatilag mindent elért, amit a szórakoztatóiparban el lehet érni és azért a szakmai teljesítményért örökké hálás lesz neki a világ.

A műfaj úttörője

A számok magukért beszélnek, csupán nagylemezeiből több mint kétszázmillió példányt adtak el világszerte, amit senki másnak nem sikerült a mai napig sem megközelítenie. Karrierjének csúcsa az 1982-es megjelenésű Thriller album, ami mindmáig vezeti az eladási listákat. Michael Jackson volt a zenei videók műfajának úttörője, mivel fantáziát látott a zene és a televízió addig nem túl kreatívan alkalmazott összefonódásában. Ő készítette az első történettel rendelkező kisfilmeket (Thriller, Bad), amihez egyedülálló módon narrátort, rendezőt és sztárszereplőket alkalmazott. Az MTV sokat köszönhet Jackson munkásságának. Éppen ezért ő volt az első fekete előadó, akit a zenetévé megasztárként ünnepelt.

A Jackson-jelenség meglepte a zeneipart, mert az ehhez hasonló mindent elsöprő siker korábban csak a fehérekre volt jellemző. Az is ritkán fordult elő, hogy egy sztár ugyanolyan tehetséges táncos legyen, mint amelyen jól énekel. Michael Jackson példaképeként tisztelte Fred Astaire-t és mozgását a hivatásos táncosok színvonalára tökéletesítette. Saját koreográfiái szerves részét képezik a mai break és electric boogie stílusoknak. Védjegyévé vált Moonwalk táncát - mikor látszólag előrefelé sétál, mégis hátrafelé halad - az egész világ csodálta és megtanulta. A mai fiatal előadók, mint Usher, vagy Justin Timberlake, nyíltan másolják a mozgását és stílusjegyeit. Más zenei irányok képviselői, mint Beyonce, vagy Missy Elliot is büszkén vallják magukat Michael Jackson legnagyobb rajongóinak.

Michael Jackson pályafutása során tizennégy Grammy-díjat kapott, valamint haza vihette a Grammy legenda díjat is, mint amivel együtt ő a legtöbb "zenei Oscart" kiérdemelt szóló előadó. Az eladási adatok mellett több más rekordot is tart, 1995-ös Scream című dalához készült minden idők legdrágább klipje. Teljesítményét a szakma több száz különféle elismeréssel honorálta, így Jackson minden idők legtöbbet díjazott művésze. De más pozitív vonatkozásokban is helyet kapott a rekordok könyvében. Ezek között mindenképpen a legfontosabb, hogy minden idők legtöbbet adományozó sztárja ő. Csupán magánvagyonából több mint 50 millió dollárt adományozott jótékonysági célokra. 2000-ben egyszerre támogatott 39, főként AIDS kutatást végző, afrikai éhezők és beteg gyermekek életéért küzdő szervezetet. Az évek során számos alapítványt hozott létre, ingyen fellépéseket vállalt és karitatív szerveződések mellett vetette latba befolyását.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
TV. 2009-07-05 20:05:16
Jackson a legjobb ember akit valaha is hátán hordott a Föld! Long live the King! Büszke vagyok rá hogy egy napon születtem vele, azaz augusztus 29-én!nem szeptember
nem
regisztrált
bogi 2009-07-02 15:29:09
Én halála elott is szerettem Jacksont de csak utána hallgattam jobban a számait, és olvastam róla...csak most dobbentem rá h mekkora tehetség volt,egy zseni:(
nem
regisztrált
vanilla 2009-07-02 12:00:09
Michaelnak nagyon sokat koszonhet a zenevilág ez nyilván való. Tisztelem minden munkásságáért, egyszeruen pótolhatatlan. Fantasztikus ember, teli jósággal/már csak a szemében is látszik/. De sajnos szornyu gyerekkora volt, nem csak hogy nem játszhatott más gyerekekkel de még apja is durván bántalmazta, terrorizálta, nem csoda h olyan visszahuzódó kisfiu volt. És rendkivul eros embernek tartom, a torténtek ellenére mindig gyermekien vidám volt,egy szeretni valo ember,orok gyermek :) R. I. P. MJ
nem
regisztrált
sziszko 2009-06-28 22:50:23
Jecko dalai, tettei, emberi mivolta örörkre megmarad minden emberben és folytatja tevékenységeit, még akkor is, ha nem épp a földön. Mindig itt lesz velünk, és zenéivel felvidít minket! R.I.P. Michael Jackson/1958. szeptember 29- 2009- június 25/
nem
regisztrált
Cs.marcsi 2009-06-27 18:59:27
Szerettem Őt is a dalait is.Kár hogy nem tudta a koncerteket elkezdeni se,úgy gondolom Őt tönkretették az orvosok és a körülötte keringő botrány.Mert Ő egy örök ifjú a gyermek lelkével együtt és ezt sokan irigyelték tőle. Sajnos nagy árat fizetett a nagyságért ,az életét.Nagyon nagy EMBERNEK tartom Őt.
nem
regisztrált
Noémi 2009-06-27 17:53:14
nem lesz még egy ilyen ember:( tehetségileg biztos nem, de lelkileg sem... Kár, hogy tönkretették:( Mindannyian szerencsések vagyunk, hogy kortársai lehettünk!!!!!
nem
regisztrált
robi 2009-06-24 08:13:56
KIRÁLY!
nem
regisztrált
anastazia 2009-06-18 13:31:41
Mindig szerettem a zenéjét, de emberi tetteiért csak most lett igazán nr1 nálam! Az IGAZI életéről ugyanis csak mostanában olvashattam el korrekt cikkeket, s emiatt nagyon szomorú vagyok. Gyerekkoráról is csak nemrégiben kerültek ki az igazi cikkek, s meg is lepődtem, milyen szomorú gyerekkora volt. Nemcsak zeneileg de emberileg is nagyon sokra tartom. Szelíd természetét, nagylelkűségét - főleg a gyerekekért tett sok jót - egy egész világ hálálhatná, mégsem teszik. Durva, hogy a róla kitalált hírek nagyobb szelet kapnak, mint az igaz hírek. Most már úgy gondolom, ő legjobb fej ember a világon. :-D Elsírtam magam, mikor megláttam az egyik koncentertjén, hogy felvittek hozzá egy lányt, és Jacko nem tudott vele táncolni, s sírva fakadt! Én még ilyet nem láttam! Nagyon érzékeny lelkű embernek tartom, és külön díjazom, hogy a hírnév nem tette tönkre emberi mivoltját! Köszönök minden IGAZ cikket róla, örülök, hogy végre jobban is meg lehet Őt ismerni!
nem
regisztrált
christina 2009-05-29 02:25:17
Korrekt cikk Jacksonról. Remélem sikerül neki a visszatérés!
nem
regisztrált
Maresz 2009-05-22 08:02:43
Imádom Jacksont. Írjatok róla SOKAT! Köszi:M:
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei