2010. április 14.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

William Wordsworth - Az egyszerű szépség költője

William Wordsworth az angol romantika nagy költője, első kötetének kiadási évét tartják a stílustörténeti korszak kezdetének. Felejthetetlen mestere volt az egyszerű dolgok mögött rejlő szépség kifejezésének, a természet, a vidéki élet megéneklésének. A nagy költő 160 éve halt meg.

Április 7-én volt 240 éve, hogy megszületett William Wordsworth a Cockermouthban, az angol Tóvidék csodálatos tavaktól és domboktól övezett tájain. Szüleit hamar elveszítette és húgától, Dorothytól is elszakították egy időre, az apai nagybátyja nevelte fel. A cambridge-i főiskolára járt, el is végezte, de közepes eredménnyel. Már a tanulmányai során, majd diplomázás után is a forradalmi Franciaországba utazott, hatalmas gyalogtúrákat tett, a költő különleges emlékeket őrzi erről az időszakról: "Gyönyörű volt élni akkor, de fiatalnak lenni maga a menny!".

A vándorlásai során ismerte meg Annette Vallont, első gyermekének anyját, akit anyagi gondok miatt feleségül sosem tudott venni, de élete végéig támogatott. Eközben egyre romlott a viszony Anglia és Franciaország között, majd kitört a háború. Ez súlyos válságba sodorta, ekkor vált szorossá a viszonya a húgával, és erősödött meg a barátsága költőtársával, Samuel Coleridge-dzsel.

1798-ban jelent meg első, közös verseskötetük, a Lírai balladák, amely az angol romantika kezdetét jelezte, és melynek előszavában megfogalmazta hitvallását. A költő másként lát és érzékel, mint a hétköznapi emberek, az igazságot keresi. Ezért a legkedvesebb témái a természet egyszerűsége, eggyé válni a természettel, amely megmutatja a világban rejlő harmóniát, rendezettséget. A Táncoló tűzliliomokat a tavon csak a belső szem, és a méltó ember láthatja, megtalálja az izgalmasat, titokzatosat a hétköznapiság mögött.

Verseiben megjelenik városon kívüli élet, olyan emberek, akik korábban nem lehettek költemények főszereplői, pl. A magányos aratólány. Mindent elárul, hogy Wordsworth példaképe a margaréta volt, amely hitvány kis virág, de mégis betölti küldetését büszkeség és kétkedés nélkül.

1798-ban Coleridge és Wordsworth és húga Németországba utazott, ez azonban jórészt csak honvágyat hozott és a Prelűd című önéletrajzi művet, mely tulajdonképpen egy vers költőbarátjához. Miután visszaköltözött Angliába a Tóvidéken telepedett le, feleségül vette egy gyerekkori barátnőjét, Mary Hutchinsont.

Költői pályája lényegében 1805-ben lezárult. Megbecsült alkotó maradt, de eszmények és ihlet nélkül, így későbbi filozófiai költeményeinek színvonala már nem üti meg a balladákét. Talán csak az 1821-ben megjelent Egyházi szonettek bizonyította be, hogy ennek a műformának is a mestere volt. Anglia elismert, nemzeti költőjeként hunyt el 1850-ben, önéletrajzi alkotását özvegye a halála után adta csak ki, kialakítva róla a végső képet.

Távol állt tőle Shelley forradalmi nyugtalansága, lázongása, vagy Byron spleenje, kiábrándultsága, de Wordsworth megkapó egyszerűsége, szépsége tette teljessé az angol romantikát.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei