2010. július 12.bb
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Kállai Ferenc Kossuth-díja színészóriás

Tegnap, 2010. július 11-én, nyolcvanöt éves korában elhunyt Kállai Ferenc, a Nemzet Színésze, Érdemes művész, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, Prima Primissima díjas művészóriásunk. Temetésének helyéről és idejéről egyelőre nincs információ.

A gyomai születésű művész 1944-ben fejezte be tanulmányait a Színművészeti Akadémián, majd 1945-től a Belvárosi Színház társulatát erősítette. Ezután 1948-ban került a Nemzeti Színházhoz, ahol egészen 2000-ig töretlen sikerrel játszott. Az ezredforduló után a Pesti Színházhoz szerződött.

A rendkívül sokoldalú Kállai Ferenc nem csak a színpadon tűnt fel elképesztően hosszú pályafutása alatt: számtalan játék- és tévéfilmben is szerepet vállalt, például a méltán híres, 1969-es A tanúban, A Pogány Madonnában (1980), A miniszter félrelépben (1997). Utolsó játékfilmjében, a Rokonokban 2006-ban láthatta a közönség.

A világot jelentő deszkákon megformálta egyebek mellett Orgont Moliere: Tartuffe-jében, Haynaut a Jókai Mór: A kőszívű ember fiai című regényéből készült darabban, Poloniust Shakespeare Hamletjében, vagy Big Daddy-t, Tennessee Williams: Macska a forró bádogtetőn című művében.

Kállai Ferenc 85 évet élt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei