2010. szeptember 14.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt Claude Chabrol, a francia újhullám egyik alapítója

Nyolcvanéves korában elhunyt Claude Chabrol filmrendező, munkássága meghatározó és megkerülhetetlen a francia újhullám történetében. Több, mint ötven filmet forgatott, melyekért a kritika és a közönség is rajongott. A legendás rendező vasárnap reggel távozott az élők sorából Párizsban, a halál okát nem nevezték meg.

Claude Chabrol 1930-ban született Párizsban, filmes munkássága az 50-es években kezdődött, amikor megismerkedett a Cahiers du cinema köré csoportosuló rendezőkkel, Jean-Luc Godarddal és Francois Truffauttal. Chabrol filmjeinek témája legtöbbször a polgári életmód, a burzsoázia bírálata, szigororú társadalomkritika, melyet krimi formába öntött, ezért sokan rokonították Alfred Hitchcockkal és munkásságát nemcsak a szakma, hanem a közönség is elismerte.

Legismertebb alkotásai a Ceremónia, Violette Noziere magánélete, Ecetes csirke, 2009-ben a teljes életművét ismerték el a berlini Arany Kamera díjjal. A magánélete is a mozihoz kötötte, háromszor nősült, második feleségét Stéphanie Audrant színésznőként fedezte fel, Aurore Paquiss szintén színésznő.

Claude Chabrol munkájára emlékezve a francia miniszterelnök így fogalmazott: "nagy rendező, producer és forgatókönyíró volt, egyike az újhullám nagy alakjainak, amely forradalmasította a mozi stílusát és technikáját, azzal hogy a való életet nézte, amely tapintatlan és bonyolult."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei