2010. november 21.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Száz éve hunyt el a legnagyobb orosz írók egyike: Lev Tolsztoj

Száz évvel ezelőtt hunyt el Lev Tolsztoj az orosz irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, a tizenkilencedik századi realista próza nagymestere, a Háború és béke és az Anna Karenina írója. A nagy író hetvenkét éves volt, amikor 1910. november 19-én halt meg tüdőgyulladásban egy vasútállomáson.

Lev Tolsztoj nem csak a tizenkilencedik századi orosz realizmus legnagyobb írója volt, hanem megkerülhetetlen alakja a világ irodalomtörténetének.

1828-ban született nemesi családban, ahol az irodalmi hajlam sem volt ritka, minden nemzedékben akadt egy tehetséges költő. Fiatalon árvaságra jutott, majd jószívű és szerető asszonyok között nőtt fel. Jogot tanult, és kiváló nyelvérzékével is kitűnik, de emellett végigélte a gazdag és léha fiatal arisztokraták léha és kicsapongó életét is. Mindent megfigyelt, az úri társaságokat és a jobbágyokat otthon egyaránt. A változás hirtelen igényével katonának állt 1851-ben, részt vett a krími háborúban, majd zászlósként szerelt le. Ekkor írta meg Gyerekkor című első regényét, majd a csaták emlékét a Szevasztopoli elbeszélésekben örökítette meg.

Szentpétárvárra költözött, ettől kezdve író és pedagógus, mindkettőt nagyon komolyan vette, közben több tanulmányúton Európát is bejárta, ez megváltoztatta a világszemléletét, miközben a nagy kortárs írókkal is találkozott, mint például Charles Dickens. 1862-ben letelepedett végleg, elvett egy nála tizenhat évvel fiatalabb lányt, Szofja Andrejevna Berszet, akitől tizenöt gyermeke született. Íróként is ez legtermékenyebb időszaka, ekkor írta meg a Háború és békét, mely máig a legismertebb és legmaradandóbb alkotása. Majd meg tudta ismételni a csodát, az Anna Karenina az olvasók szerint talán még szebb regény.

Az ezt követő években azonban feleségével is megromlott a viszonya, a hatóságok figyeltették, a közönség lassacskán szenilisnek könyvelte el, majd 1901-ben súlyosan megbetegedett tüdőgyulladásban. A nyolcvanadik születésnapján birtokán Jasznaja Polján ünnepelték a nagy írót, de a családi viszályok tovább éleződtek, 1910. november hatodikán éjjel vonattal szinte elmenekült otthonról, de mivel rosszul lett, le kellett szállnia, a következő napon halt bele tüdőgyulladásába az állomásfőnök lakásán. Így hunyt el pontosan száz évvel ezelőtt a legnagyobb orosz írók egyike.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei