2010. december 4.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jean-Luc Godard, a francia újhullám legendás alakja nyolcvan éves

Jean-Luc Godard a francia filmgyártásnak, az újhullámnak a legendás rendezője, megkerülhetetlen alakja a világ filmművészetének hatvan éve. Godard december 3-án töltötte be nyolcvanadik életévét, az élő legenda visszavonultan él, de még dolgozik, idén kapta meg az Amerikai Filmakadémia tiszteletbeli életmű-díját.

Jean-Luc Godard 1930. december 3-án született, orvos édesapja miatt gyermekkorában Svájcban élt, majd a párizsi Sorbonne-n tanult etnológiát. Filmklubok révén ismerkedett össze Francois Truffaut-val és Jean Rouch-val, akik később szintén a francia újhullám és a cinéma verité meghatározó alakjai lettek. A filmek iránti rajongás, a rengeteg film után Godard a húszas évei közepére már elismert filmkritikus volt, az akkoriban meghatározóvá váló Cahiers du Cinema újságírója.

Eközben már rövidfilmeket forgat, és 1960-ban az első nagyjátékfilmjével felhívta a világ figyelmét magára. A Jean-Paul Belmondo főszereplésével készült Kifulladásig máig kultikus mozi, filmklubok és filmes szemináriumok kötelező alkotása. A filmhez sosem készült forgatókönyv, napról napra készült a szöveg tele volt rögtönzéssel, és az akkor szokatlan kameraállásokat ma már tanítják.

Godard filmes pályájának a hatvannyolcas forradalmakig tartó korszakát két Anna, két feleség vonalán lehet meghatározni. 1960-ban ismerkedett meg Anna Karinával, felajánlotta neki a Kifulladásig egy szerepet, majd játszott több híressé vált filmjében is, például az Éli az életétben és a Bolond Pierrot-ban. Godard 1967-ben egy forgatáson ismerkedett meg egy másik Annával, Francois Mauriac unokájával, aki következő felesége és múzsája lett, legismertebb közös filmjük a Kínai lány. Godard később teljes lelkesedéssel részt vett a '68-as lázadásokban, szélsőséges eszméket vallott, alkotásaival már csak a szent harcot kívánta szolgálni, a közönséget nem.

A forrongások után egy időre el is tűnt, autóbalesetet szenvedett, majd harcolt Palesztinában, úgy tűnt a producerek törölték a filmgyártás térképéről. Az ezután készült filmjei nehezen értelmezhető, vagy értékelhető alkotások, új, esszészerű formanyelvvel és sokszor önmagára vagy magára a filmkészítésre reflektáló témákkal. Legutóbb a 2010-es Cannes-i filmfesztiválon mutatták be a Szocializmus című drámáját, majd idén Oscar életmű-díjat kapott, melyet azonban nem ment el átvenni. Godard a nyolcvanadik életévét betöltve visszavonultan él Svájcban, miközben a világ ünnepli azt a különc filmrendezőt, aki megkerülhetetlen alakja a francia újhullámnak és a világ filmművészetének.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei