2010. december 16.Pilisy Csenge
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Aase-díjas lett Venczel Valentin

Az egri Gárdonyi Géza Színház tagja szerda délelőtt vehette át a szakmai elismerést Budapesten, a Bajor Gizi Színész Múzeumban. "Meglepett a hír, de nagyon örültem neki, hiszen ez a szakma elismerése" - vallotta be Venczel Valentin.

A Gobbi Hilda által alapított díjat 18. alkalommal adják át minden évben 4 művésznek (2 férfinek és 2 nőnek, akik közül az egyik vidéki, a másik budapesti). A színésznő végakaratában az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára alapította meg az Aase-díjat. Szerinte: "Az epizodistának csak néhány perce pillanata van; tömörít, mint az író amikor epigrammát alkot."

A díj elnevezése Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményéből született: az alapító, Gobbi Hilda számos kiváló alakítása közül az egyik éppen Aase anyó felejthetetlen megformálása volt. A főszereplő, Peer Gynt édesanyja Aase anyó, aki mindig megértette álmodozó, sokszor kitaszított fiát. Rövid szerep, de felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az egri társulatból 2005-ben Sata Árpád, 2007-ben pedig Fekete Györgyi kapott Aase-díjat.

Venczel Valentin 1978-ban végzett a Művészeti Akadémián, Jugoszláviában. 1978-1984, illetve 1986-1991. között az Újvidéki Színház, 1991óta az egri Gárdonyi Géza Színház tagja. Az idei évadban Bulgakov: A Mester és Margarita, Csíky Gergely: A prolik, Paul Claudel: A selyemcipő című darabjában játszott. 2004-ben a társulat az év színészévé választotta, többször kapott elismerést a közönségtől.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei