2012. október 23.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Russel Means színész, Az utolsó mohikán sztárja

Október 22-én, életének hetvenharmadik évében elhunyt Russell Means, akit a közönség elsősorban az 1992-es, Daniel Day-Lewis főszereplésével készült, Az utolsó mohikán című filmből ismerhetett. Az egyik leghíresebb indián színész, aki mozis munkái mellett emberjogi aktivistaként is tevékenykedett, rákban szenvedett.

Russell Charles Means 1939. november 10-én született, az oglala sziú indiánok Pine Ridge-i rezervátumában, Dél-Dakota államban. Törzse nyelvén az Oyate Wacinyapin névre keresztelték, ami lakota dialektusban azt jelenti: "a népért dolgozik". Means ennek jegyében élte életét, már filmes karrierje indulása előtt is az amerikai őslakosok jogaiért küzdött, aktívan politizált.

Első - világhírt hozó - szerepét Az utolsó mohikánban kapta, Daniel Day-Lewis angol színész oldalán. Ezután számtalanszor feltűnt a vásznon és a tévében egyaránt, ő formálta meg az öreg indiánt a Született gyilkosokban, játszott a Walker, a texasi kopó, Angyali érintés és Pszichozsaru című sorozatokban, szinkronizált a Pocahontas Disney-változatában.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei