2012. december 18.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Horváth Sándor Jászai Mari-díjas színművész

December 17-én, életének nyolcvanegyedik évében elhunyt Horváth Sándor Jászai Mari-díjas színművész, a Szomszédok egykori szereplője. Televíziós és színházi alakításai mellett a közönség ismerhette Az ötödik pecsét, a Szindbád, az Árvácska és a Redl ezredes című filmekből is.

Horváth Sándor 1932. február 16-án született Pereden (Szlovákia). A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1956-ban szerzett diplomát, majd egy évig az egri Gárdonyi Géza Színház tagja volt. Onnan kaposvári Csiky Gergely Színházhoz került, később megfordult a Miskolci Nemzeti Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház társulatában is. A budapesti József Attila Színházhoz 1970-ben csatlakozott, és nyugdíjba vonulásáig ott dolgozott.

A színpad mellett számos mozi-és tévéfilmben tűnt fel, legismertebb szerepei közé tartoznak a Nyolc évszak, az Öregberény és a Szomszédok című sorozatok karakterei. Munkásságát 1971-ben Kazinczy-díjjal, 1975-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész címmel ismerték el. Közéleti feladatokat is vállalt, tizenöt évig a Színész Szakszervezet elnöke, 1990-ben az MDF országgyűlési képviselő-jelöltje, illetve a II. kerület önkormányzati képviselője volt (MDNP).

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Patyolat 2012-12-21 17:05:30
Nagyon nagy színész volt ! Játszott Ő itt Kecskeméten is nem egyszer. Több gárdával. Anyukám és apukám is szerette. Én a Tündér Lala óta emlékszem rá. Az Isten nyugosztalja ! Sok szép gondolat tartsa életben emlékét !
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei