2008. október 17.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

120 éve jelent meg először a National Geographic

1888 októberében (pontosan 17-én) látta meg a napvilágot a National Geographic Magazin első száma. A lap karrierje töretlenül ívelt felfelé az elmúlt 120 esztendő során, és célkitűzését, miszerint szórakoztatva, de nem bulváros formában kívánja tájékoztatni a nagyérdeműt a természeti jelenségek, állatvilág, tudományos felfedezések, stb. területén, tökéletesen megvalósította.

A magazint az a National Geographic Society nevű médiacsoport hozta létre a XIX. század végén, amelynek azóta tagja a National Geographic Channel (televízió), - Image Collection (kiváló minőségű képek, fotográfiák) és - Maps (térképek, amelyek akár politikai célra is használatosak lehetnek). A csoport különböző platformjain lehetőséget nyújt a tájékozódásra természet- és társadalomtudományok terén, és vitateret biztosít többek között környezetvédelmi és történelmi kérdésekben.

Az újság havonta jelenik meg, a mai napon már 32 különböző nyelven (például japánul, horvátul, finnül, héberül, olaszul, lengyelül és persze magyarul is), a 33. terjesztésbe kapcsolódó ország várhatóan Ukrajna lesz az idei év végén. Amerikában a legutóbbi időkig csak előfizetőként lehetett hozzájutni a magazinhoz, a legtöbb területen azonban kötöttségek nélkül, újságosstandokon árulták már kezdetektől.

A lap elindításának első évtizedeiben meghatározták a célközönséget, és olyan stílust igyekeztek kialakítani, ami a tudományban jártas olvasók számára is érdekessé, de a teljesen laikusok számára is érthetővé teszi az írásokat. Az amerikai tudományos újságírás történetében meghatározóvá vált a lap, és még nagyobb jelentőséget vívott ki magának a fotózás terén. Az első teljesen színes lapszám 1926-ban jelent meg, és a fotók egyre nagyobb szerepet kaptak a címlapon is. Elsők között kerültek közlésre a magazinban állatokról víz alatt, vagy éjszaka készült felvételek. A címlapfotók közül mára a National Geographic emblémájává vált a Sharbat Gula nevű fiatal afgán menekültlányról készítetett fotó, amelyet 1985-ben közöltek. 17 évvel később egy expedíció során a fotós újra felkereste a lányt (illetve akkor már 30 év körüli asszonyt), és ugyanabban a beállításban ismét lefotózta.

A National Geographic-nak nagyon hosszú ideig mottója volt, hogy a különböző országokról és népekről csak kellemes természetű információkat közöl, és igyekszik a kritikát kerülni. Ezzel a hozzáállással az 1970-es évek folyamán szakítottak a lap szerkesztői, és innentől fogva árnyaltabbá vált az újság ábrázolásmódja. A hidegháború folyamán tudósításokat közöltek a Vasfüggöny mögötti országokról, és szintén a ’70-es évek óta váltak rendszeressé a lapban a környezetszennyezéssel, globális felmelegedéssel, kémiai szennyeződésekkel kapcsolatos viták és érvelések.

Az újság különböző korosztályok számára külön rovatokat, pályázatokat, játéklehetőségeket jelentet meg rendszeresen, nagy hangsúlyt helyez a fejlődésre a magas színvonalú tájékoztatás területén. Törekvéseivel és megvalósításával több amerikai kiadó-egyesület elismerését és díjait elnyerte már.

*


National Geographic Magazin
Kiadó: National Geographic Society
Első példány: 1888 október
Rendszeresség: havi lap
További információ: www.geographic.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2008-10-17 17:15:10
Ez a cikk szerintem nagyon jó, gratulálok a téma megválasztásához. Sehol nem láttam írást ezzel az évfordulóval kapcsolatban.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei