2008. november 1.Barabási
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Robinson Crusoe valódi szigete Aguas Buenas lehetett

Régészek rábukkantak Robinson Crusoe táborának nyomára a Chile közelében lévő Aguas Buenas szigetén, derült ki a Post-Medieval Archeology című szaklap legfrissebb kiadásából. Feltevések szerint Daniel Defoe angol író XVIII. századi könyvében a partravetett tengerész alakját a skót Alexander Selkirk-ről mintázta, akit egy brit hajó vett a fedélzetére a szigettől nem messze, 1709-ben.

A kis földdarabot a regény megjelenése után átnevezték "Robinson Crusoe-szigetté". Az archeológusoknak most sikerült feltárniuk a férfi eredeti lakhelyét, ahol a dúcnak ásott gödrök egy patak mellett, kilátással a tengerre arról tanuskodnak, hogy a férfi folyamatosan szemmel tarthatta az óceánt, az esetlegesen arra járó hajók miatt.A régészek megtaláltak egy navigációhoz használatos osztókörzőt is, amelyről feltételezik, hogy szintén Selkirk-é lehetett.
David Caldwell, a Skót Nemzeti Múzeum szóvivője szerint az Aguas Buenas-on feltárt bizonyítékok tökéletesen alátámasztják a számkivetett tengerész történetét. A skót hajós, aki 1676-ban született Fife-ban, és egy, a Cinque Ports elnevezésű hajó javítását követő vita után ragadt a szigeten 1704-ben. Selkirk ezután évekig vadászó, halászó és gyűjtögető életmóddal tartotta fenn magát.
A Robinson Crusoe-sziget a Juan Fernandez-csoport tagja, 470 tengeri mérföldre Chile partjaitól

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei