2009. január 28.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Popeye, a 80 éves tengerész

Mit tegyünk ha gyermekünk nem akarja megenni a spenótot? A legjobb, ha segítségül hívjuk a legnagyobb spenót evőt, Popeyet a tengerészt, aki szinte biztos garancia a kiszabott feladat elvégzésére. A napokban 80. születésnapját ünnepelte, de még mindig fiatalos a lendülete, és töretlen a népszerűsége.

Gyerekkorunkból úgy maradhatott meg, mint egy kicsit torz fickó, akinek enyhén dohányos hangja talán nem éppen a legszebben csengő, de pipája ereje hatalmas, szíve ugyancsak, és a karján lévő vasmacska tetoválás egyenesen irigylésre méltó, amit előszeretettel utánoztunk. Egyetlen szerelme Oliva, aki nem szépségéről híres a vidéken, karcsúsága sokszor esetlenségével vetekszik. És persze mint minden magára valamit adó magányos hősnek neki is van örökös vetélytársa, a hatalmas testű Brutus. De mindez semmi, ha előkapja konzervdobozát (és mindig van nála), mert a benne rejlő spenót ereje oly hatalmas, hogy hősünk már-már legyőzhetetlen lesz tőle.

Korán, már 1929-ben felbukkant, először a több napilapban is megjelenő Thimble Theatre című comic stripben. Azt hogy mellékszereplőként lépett a nyilvánosság elé, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ekkor Popeye egy öreg tengerész volt, aki ráadásul fél szemére vak volt. Valljuk be, ez nem éppen egy hős-típus.

Aztán a gazdasági válság hozta meg számára az igazi sikereket. Társadalomtanító feladata, miszerint ő volt Oliva nem öltönyös barátja, aki a jég hátán is megél, kemény fizikai munkával keresi a kenyerét, ráadásul igaza érvényesítése érdekében nem fél használni az öklét. Természetesen itt jött be a képbe a spenót, mint alternatív élelmiszer megoldás az ínséges időkre, melyet Popeye olyannyira reklámozni tudott, hogy ekkor 33 százalékkal emelkedett a fogyasztása.
1933-ban elkészült az első rajzfilm is, majd később Robert Altman rendezett filmet belőle 1980-ban, melynek főszerepét Robin Williams játszotta.

Az igazat megvallva, Popeye sem külsőre nem üti meg a Marvell-képregények hőseinek mércéjét, sem hőstetteivel nem tudja felvenni velük a kesztyűt. Az áhított szerelem, Oliva inkább egy két lábon járó ropi, mint bomba nő. De ugyanakkor, összességében egyéni kategória, egy kortalan, humoros és roppant kedves történet szimpatikus hőse. Boldog születésnapot!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-10-29

Írt kommentek:

20 db

Tibor 2009-01-29 10:28:22
HAPPY BIRTSDAY POPPEY!
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei