2009. február 17.Számel Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Frank Wedekind: A tavasz ébredése a ForteDanse Társulat előadásában

A koreográfus-rendező kihagyta a Bányai Geyza-fordította szövegből az iskolai képeket. A szülők jeleneteit is átcsoportosította. A rendező mértékkel, tömören belestoppolt a szövegbe. Átvetette a hangsúlyokat. Az elsikkasztott nemi felvilágosítás, a vaskalapos oktatók, a szűklátókörű szülők helyett a fiatalok lázas ismerkedése a világgal áll az előtérben.

Közeledések, elriadások, suta próbálkozások, tévutak, nekibátorodások, összeomlások, pánikok, rohamos magányba merülések, kétségbeesések, hisztériák, elragadtatottságok, szerelmi kísérletek, a világ kis lépésekkel birtokbavételei - mind szabatos, sűrű mozdulati jeleket kapnak az előadásban. A rendezésben nincs okoskodó spekuláció, öntetszelgő művészkedés, nincs moralizálás. Ihletett pontossággal ábrázol az előadás.

Az erjedő fiatalok beharcolják magukat az álszent világba. Horváth Csaba értelmezése kitágítja Wedekind szatíráját, amelyik szerint a felnőttek szemforgató világa rossz. Horváth szerint rossz a világ. Teli fenyegetésekkel. Lehet, hogy van megoldás, de nem mondja ki, mi az.

Frank Wedekind azonos című drámájának "fizikai színházi" kísérlete, az élő, emberi testek kifejező erejével. A mozdulat és tánc, a zene és a hangok dominanciája a szókifejezéshullámok felett.

A Fortedanse Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított fiatal formáció. A színészek-táncosok alkotta társulat egy Magyarországon eddig ismeretlen formanyelv létrehozásán kísérletezik. A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a cél. Az ily módon újrafogalmazott "fizikai színház"-i műfaj, megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, amely egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.

Az előadásokban - a tánc mellett - a társművészetek is lényegi szerephez jutnak. Díszlettervezőként Antal Csaba, zeneszerzőként Nils Petter Molvaer segíti az előadások létrehozását és vállal jelentős részt az alkotófolyamatban. Valamint a csapat munkájában egy kortárs fiatal magyar költő, Szálinger Balázs is kitüntetett helyet foglal el, mint az előadásokban elhangzó verses és prózai szövegek szerzője.

Habár a társulat múltja még nem nyúlik túl messzire vissza, jelentős sikernek könyvelhető el a nézői, szakmai fogadtatás. A Kalevala című önálló előadásuk idén az Európai Színházi Uniós Fesztivál programjában is helyett kapott.

***


A tavasz ébredése
Helyszín: Merlin Színház
Időpont: 2009. február 22. 19:00
Szereplők: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Földeáki Nóra, Gantner István, Horváth Lajos Ottó, Kádas József, Krisztik Csaba, Lőrinc Katalin, Mészáros Tibor, Mercs János, Nagy Viktória, Simkó Katalin, Sipos Vera, Vati Tamás, Zarnóczai Gizella
Jelmez: Benedek Mari
Tér: Horváth Csaba
Hang: Gyarmati Balázs
Fény: Payer Ferenc
Rendező-koreográfus: Horváth Csaba

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei