2009. február 24.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Carmina Burana - a Szegedi Kortárs Balett táncjátéka a Müpában

Carl Orff legismertebb zeneművét, a Carmina Buranát sokan ismerik, és szeretik. A tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként híressé vált műre készített koreográfiát Juronics Tamás. Februártól júniusig minden hónapban egy előadással örvendezteti meg a nézőket a Szegedi Kortárs Balett a Müpában.

Carl Orff Carmina Burana című művében egy versgyűjtemény-kódex verseit dolgozta fel. A XIII. századi szöveget a bajorországi Benediktbeuren kolostorában találták meg. A vándordiákok és szerzetesek által írt versek megzenésített formáját 1937-ben Frankfurtban mutatták be először. A Carmina Burana Orff műfajmegjelölése szerint: Profán dalok énekesekre és énekkarra, hangszerek és vetített képek kíséretében. Sok esetben színpadi játék nélkül adták és adják elő a művet annak ellenére, hogy Orff eredeti elképzelése szerint az énekelt, illetve zenekaron előadott tételeket színpadi játék egészíti ki. Zenemű és színpadi játék között szükség van az összhangra - ezt a harmóniát sikerült megteremtenie Juronics Tamásnak, a Szegedi Kortárs Balett nemzetközileg is elismert koreográfusának.

"Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, amelynek tagjai félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra.
Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát; a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről - emberi mivoltukról.
" Juronics Tamás

2002. december 4-én mutatta be a Szegedi Kortárs Balett a Carl Orff zenéjére készített egy felvonásos táncjátékát. Az alkotást nem csak Magyarországon övezte siker, Lyonban is kitörő örömmel fogadták. 2009-ben február és június között minden hónapban sor kerül egy előadásra, melynek a Művészetek Palotája ad otthont.
Előadások időpontja:
2009. február 27., március 11., április 9., május 19., június 17.

Zene: Carl Orff
Diszlet, jelmez: Molnár Zsuzsa
Világítás: Stadler Ferenc
Koreográfia: Juronics Tamás
Balettigazgató: Pataki András
Előadók: Fehér Laura, Szarvas Krisztina, Kalmár Attila, Kopeczny Katalin, Balkányi Kitty, Tarnavölgyi Zoltán, Máthé Gabriella, Fodor Zoltán, Nagy Anikó, Tóth Andrea, Finta Gábor, Haller János, Palman Kitti, Czár Gergely, Fekete Zoltán

***


Carmina Burana
Helyszín: Művészetek Palotája, Fesztivál Színház
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont:
2009. február 27.
2009. március 11.
2009. április 9.
2009. május 19.
2009. június 17.
Jegyárak: 1200 Ft, 3000 Ft, 3500 Ft
Bővebb információ: www.mupa.hu, www.szegedikortarsbalett.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei