2009. február 24.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kultkocsmák: Szimpla - A szimplán jó hely

Következő cikkünkben, melyet "kultkocsmákról" szóló sorozatunk nyitódarabjának szánunk, a budapesti fiatalok egyik kis kedvencéről, a szakadt műbőr foteleket és nagyi kiselejtezett éjjeli lámpáját hangulati elemként felhasználó, s ha úgy vesszük a hasonszőrű helyek mellett tisztes aggastyánnak, avagy inkább matrónának számító Szimpláról fogunk regélni, némi pátosszal és jogos elfogultsággal.

Talán nem ő volt az első a sorban, de diákéveink alatt mindenképpen őt tartottuk az elsőszámúnak. Hogy miért? A válasz egyszerű. A Szimpla univerzális.

Jólesik lyukasórák alatt beülni ide egy kávéra, miközben átlapozzuk a legfrissebb sajtótermékeket és figyeljük, hogyan éli csendes és kevésbé csendes mindennapjait a Kertész utca.

Pénteken, munka után végre elernyeszthetjük az izmainkat a mélynövésűeknek szánt fotelekben, vagy éppen a valamikor jobb napokat látott kerti székek valamelyikén egy korsó csapolt sör mellett, ami még mindig itt a legjobb, mintha valami titkot tudnának, amit máshol nem.

Ideális hely első randira, mert kellemesen meleg és sejtelmes fényekbe burkolózik a belső tér, diszkrét a zene, lehet összebújni, sugdolózni, tipi-tapizni és ez senkit nem zavar. Ülhetnek itt a zsebpénzen tengődő gimnazisták egyik cigarettáról a másikra gyújtva, öt órán keresztül egy pohár málnaszörp felett.

Kevés szabadidővel rendelkező kisgyermekes anyukák lophatnak itt maguknak egyórányi nyugalmat egy tejhabos capuccino mellett, amihez grátiszként mindig jár két csokis keksz is. Késő éjszakáig próbálhatunk választ találni az élet értelmére, vagy a világmindenség problémáira kis társaságunkkal és garantáltan várhatunk érdemi hozzászólásokat az éppen betérő vendégektől.


Szimpla


Nem állítom, hogy mindezeket csak itt lehet csinálni, de itt van arra lehetőség, hogy bármikor gondtalanul megtehessük a fentebb felsoroltakat. 2001 óta várja betévedő vendégeit, s mi azóta is gyakran elmegyünk mellette, annyira jellegtelen kívülről. Barna faajtó, magasan meg egy kéken világító kis felirat, úgyhogy semmi extra, de aztán ahogy belépünk megmagyarázhatatlan módon elégedettség és megnyugvás telepszik ránk.

Ez egy sziget, ahol senkit nem érdekelnek a világ problémái. Ilyenkor télvíz idején ráadásul még egy nagy függönnyel is eltakarják az ajtót, ezzel is csak tovább erősítve bennünk az érzést: van az ott kint, meg az itt bent és ha belépsz, akkor az ott kintet elfelejtheted arra az időre, amíg itt vagy.

Szóval először volt ő. A Szimpla. Majdnem mellette meg a Dupla, ahová a Szimplából a föld alatti átjárón keresztül egy-két sör után átmehetünk jókat enni. Aztán tovább bővült a mítosz a Szimpla Kerttel, meg a Szimpla Kiskerttel. Csak hogy senki ne mondhassa, hogy nincs miből válogatni. Most meg már akkor is találkozhatunk Szimplával, ha épp Sepsiszentgyörgyön, vagy Berlinben járunk.

Változnak az idők, ezt a Szimpla is érzi, és nagyon okosan próbál haladni a korral együtt járó igényekkel. Mondhatnám, hogy sajnos, mert nemrégiben ők is kicsivel drágábbak lettek, de ezt betudtam a jelenlegi gazdasági helyzetnek, és egyébként sincs miért szívni a fogunkat, hiszen a Szimpla árai így is a hasonszőrű helyek alsó határát verdesik.

Azt is szóvá tehetném, hogy szinte egy világ omlott össze bennem, amikor legutóbbi ottjártamkor megláttam, hogy újrafestették a falakat, és ezáltal számtalan gondolatébresztő és elmés falfirkától fosztották meg a világot. De emiatt sem búslakodom, mivel hamarosan ugyanúgy fog kinézni a galéria fala mint régen, hiszen a festékszagot még nem sikerült kiszellőztetni, de páran már most otthagyták szignójukat a sárgás falakon.

Úgyhogy a Szimpla a kedvencünk volt, jelenleg is az, és minden bizonnyal a jövőben is az marad, hiszen nem tudunk még egy olyan helyet mondani, ahol ilyen jól megférne egymás mellett a női wc ajtaján egy Oscar Wilde idézet és a szépemlékű Neurotic zenekartól származó dalszöveg pár sora.

Cím:
Szimpla kávézó
VII. kerület, Kertész utca 48.

Csapolt sör árfolyam: 450-550 Ft/korsó (Dreher, Pilsner, emellett üveges sörök)
Bor: 160-250 Ft/dl
Rövid: 500-700 Ft
Kávé, forró csoki, kakaó: 270-350 Ft

Infó: www.szimpla.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2009-02-05

Írt kommentek:

8 db

Eszti315 2009-02-26 09:20:08
Én főleg a Szipla Kertet ismerem, de az tényleg tuti kis kikapcsolódásra ad helyet...
nem
regisztrált
zsuflat 2009-02-24 11:32:23
Király kis cikk :)
nem
regisztrált
Kiss Kati 2009-02-24 09:16:54
Valóban jó minden Szimpla, csak a sepsiszentgyörgyiben nem jártam még.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei