2009. február 24.Dunai Dóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Város a város alatt - Csoda a föld alatt Egerben

Eger a borok és a pincék városa. Most azonban a kulináris élvezetek mellett adjunk helyet a kultúrának is, és a pohár feneke helyett, nézzünk a város alá. Érdemes. Találunk ugyanis egy várost a város alatt, mely nem mellékesen az ország hét csodájának egyike.

Legutóbb öt éve jártam Egerben, akkor úgy éreztem minden utcáját, terét és rejtekhelyét bejártam a városnak. Ezért is ért meglepetés, amikor visszatértem, és a Bazilika lépcsőjénél egy ígéretes kiállítás plakátja invitált egy földalatti kirándulásra.

Egert bejárva megismerhetjük a barokk várost, számos olyan épülettel, emlékkel melyek még a török utáni időkből maradtak ránk. Éppen ezért a földalatti tárlat kialakítása során arra törekedtek, hogy a város eddig kevésbe ismert arcát mutassák meg az érdeklődőknek. A törököt megelőző idők is bővelkednek felfedezésre váró látnivalókban. Ezt szerették volna bemutatni a pincerendszerben: a város történetét az egri püspökség alakításától egészen a török kivonulásáig.

Földalatti felfedezőutunkat lelkes vezető kalauzolta végig, családias vezetésben részesítve minket: mindössze hárman voltunk - az idegenvezetőnkkel együtt. A létszámon kívül viszont, semmiből sem szenvedtünk hiányt. Öröm volt látni vezetőnk profizmusát, lelkesedését, és nélkülözhetetlen humorérzékét.

Régi szakmák képviselőivel, csodás természeti képződményekkel, rég elfeledett történetekkel, feledésbe merült hétköznapi mesékkel találkoztunk utunk során. Megismerhettük a város másik oldalát, kipróbálhattunk középkori labdajátékot, miközben megtanultuk, őseink az egyszerű alapanyagokból előállítva mennyi mindennel könnyítették meg hétköznapjaikat, és elgondolkodhatunk a föld mélyén azon is, mi miért nehezítjük meg magunknak. A kiállítás elsődleges célja tehát nem a kézzelfogható dolgok bemutatása. Mindezek csupán segítik azt, hogy közelebb kerülhessünk a múlthoz és a hagyományokhoz, távol a felszín feletti világtól.

Ahhoz, hogy a kitűzött cél teljes egészében megvalósulhasson, még várnunk kell néhány évet. Ugyanis Eger is pályázott a kulturális főváros címre, végül a megtiszteltetés Baranya megye székhelyét, Pécset illette meg. Így a pincerendszer fejlesztésével, a kiállítás bővítésével a város és a pincerendszer támogatói magukra maradtak. A tervek és ötletek megvalósítása még várat kicsit magára. Azonban elnézve vezetőnket, aggodalomra semmi ok, végül elérik céljukat, és sokan megismerik majd az egri csodát. Mert bár Pécs lesz 2010-ben a kulturális főváros, mégiscsak Egerben van csoda a város alatt...

Város a város alatt - Az egykori érseki pincerendszer

Cím: 3300 Eger, Pyrker János tér 1. (Egri Bazilika)
Bejárat: a Bazilika előtti lépcsősor mellett a jobb oldali első szobor (Szt. László) alatt.

Felnőtt belépő: 800 Ft
Gyermek és nyugdíjas belépő: 400 Ft
Téli nyitva tartás (május 1.-ig): 10.00 - 17.00

A pincerendszer csak vezetővel látogatható, minden egész órában.

Bővebb információ: www.varosavarosalatt.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Habók Kinga 2009-12-31 19:42:29
Nekem nagyon tetszik voltunk is ott és egyszerűen csodálatos.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei