2009. február 26.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Süsü, a Sárkány és Willie Mitchell

Felröppent egy állítás, miszerint milliók gyerekkori hőse, Süsü főcímdalát nem Bergendy István, hanem Willie Mitchell írta 1970-ben, a magyar zenészt megelőzően 5 évvel. Sokunkban hosszú évek óta élnek az említett dalocska hangjegyei mind a mai napig, de lehet hogy csak plágium?

"Én vagyok a híres egyfejű, a nevem is ennyi csak: Süsü" - hangzik sokunkban a híres egyfejű sárkány nótája. A Süsü, a Sárkány című magyar bábfilm atyja Csukás István, aki mindemellett az epizódok forgatókönyveit is írta. Komoly csapat állt Süsü mögött, a bábot Kemény Henrik mozgatta, a Kossuth-díjas művész olyan ismerősen csengő báboknak adott életet, mint Vitéz László, és Hakapeszi Maki. Süsü pedig Bodrogi Gyula hangján szólalhatott meg. A sorozat nagy dobásai közé tartozik a zenéje, amit Bergendy István szerzett.

A történet ott kezdődik, hogy hősünk, Kanada Káosz, aki a talán a legeredetibb lemezlovas széles undergruond-földön, egyben lemezgyűjtő is. Éppen régi lemezek után kutatott, amikor is a kezébe akadt egy Memphis-i fickó, bizonyos Willie Mitchell egyik albuma, és az azon található Cherry Tree című szám. Nagyon meglepődött, hiszen kísértetiesen hasonlított Süsü, a Sárkány indulójára.
Ekkor röppent fel a hír, miszerint megtalálták az eredeti főcímet, és így az az állítás is, hogy a Bergendy-féle 1975-ös verzió csupán másolata az 1970-esnek.

Van, aki szerint két szám egyezésénél figyelembe kell venni, hogy ha hét egymást követő hang ugyanaz, akkor plágiumról beszélünk, ha azonban a hatodik hang már fél hanggal eltér, akkor már nem. Mindazonáltal egybehangzó vélenyek szerint az egész csupán részletkérdés. Meg kell hallgatni mindkét számot, és nem kell vájtfülűnek sem lenni ahhoz, hogy megállapítsuk a hasonlóság valós vagy nem.

Willie Mitchell tehát 5 évvel a Süsü, a Sárkány előtt megírt egy számot, ami a bemutatást követő hatodik évben már Süsü saját nótájaként hangzott el, és hangzik el mind a mai napig. Azonban sem gyermekkorunkon, sem pedig a Csukás István, Kemény Henrik, és Bodrogi Gyula sárkányán nem esik csorba, hiszen Süsü marad aki volt, a híres egyfejű sárkány.

***


És Ön mit gondol, tényleg hasonlít a két szerzemény?
Hallgassa meg!
Bergendy Süsüje
Willie Mitchell dala

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Ati 2009-02-27 11:21:23
Újra kell gondolnom a gyerekkorom . Sirhatnékom van....Pedig szimpatikus volt az a szemét Bergendy !!!
nem
regisztrált
Tsaby 2009-02-27 11:13:32
Szegény Bergendi Pista ! Mostanában "Rá jár a rúd".Fel oszlik a zenekar,most meg ez a"lopás".-Gondoljunk csak bele : 1976-ot írunk.Kész van a mű (Süsü) már csak zene kell hozzá.Itt van ez az ismeretle Willie Michell a Föld másik feléről . Az akkori politikai helyzetből kiíndulva,soha az életben nem derülhet a turpisság.(így gondolhatta a mi Pistánk !) Ki lehet találni mentségül variációkat , de le merném fogadni hogy így történhetett...és nagyon ciki....!!!!

Csatlakozott:

2008-10-29

Írt kommentek:

20 db

Tibor 2009-02-27 10:34:39
Nem vagyok egy zenekritikus,de laikusként tényleg nagyon egyformának hallatszik.Lehet,hogy puszta véletlen,de inkább szándékos másolásnak tűnik.Bergendy érdemeit nem csökkentette volna ha átdolgozásként mutatta volna be.Így egy régi magyar közmondás jut eszembe:hazug embert előbb utolérik,mint a sánta kutyát.
nem
regisztrált
Taki 2009-02-27 05:03:22
Bergendy Pista nagy zenész, oszágunkban tán a legnagyobb... de valljukba őszintén, mind Süsü előtt, mind Süsü után ritkán mutatkozott be mint zeneszerző.
nem
regisztrált
herofan 2009-02-26 14:53:55
Tényleg ugyanaz a két szám, de én szeretném azt hinni, hogy nem direkt koppintás volt, hanem inkább valami tudatalatti. Egyébként is van értelme annak, hogy ezt tudjuk? Attól ez még nekünk Süsü marad. Köszi Káosz, dícséret, hogy ilyen ügyes vagy de jobb lett volna ha magadban tartod.
nem
regisztrált
sziti 2009-02-26 14:39:16
Nem Mitchell írta, ő is "csak" feldolgozta.
Ilyen szintű hasonlóság ezrével akad a zenetörténetben, mégcsak tudatosság sem kell hozzá.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei