2009. március 29.Bittner Péter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Radnóti Miklós emlékéve Halász Judit közreműködésével

Többek között Müller Miklós fotókiállítása, ethno-rock koncert, Bálint András és Halász Judit önálló estje, Popper Péter előadása, egész napos versmondás, valamint a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek irodalmi előadása is várja Radnóti Miklós szerelmeseit 2009 áprilisától.

A Szegedi Tudományegyetem bekapcsolódva a Radnóti Év országos programsorozatába közel ötven érdekes kulturális kuriózummal tiszteleg az egyetemi tanulmányait Szegeden végzett költő nagysága előtt.
A költő születésének századik évfordulója alkalmából a Szegedi Tudományegyetem áprilistól izgalmas, színes rendezvénysorozatot indít útjára az egyetemi tanulmányait Szegeden végzett, a város és az egyetem életéhez erőteljesen kötődő költő életműve kapcsán. A Radnóti Emlékév műsorfüzetének sokszínű ajánlata - az általános iskolás kisdiákoktól a legnevesebb egyetemi professzorokig és művészekig - mindenkinek lehetőséget nyújt a megemlékezésre, hiszen áprilistól-novemberig közel ötven programot kínál.
Radnóti Miklóst, az egyetem egykori magyar-francia szakos hallgatóját egész napos versmondással, a költő szegedi professzorait bemutató konferenciával, zenés irodalmi esttel, az akkori egyetemi életet bemutató kiállítással, a Szegedi Egyetemi színház előadásaival, koszorúzással és emlékhely avatással is köszöntik a jubileum apropóján. De számos egyéb kuriózumnak számító programot is tartogat a rendezvény, így például látható lesz a poéta egykori barátjának Müller Miklósnak a fotókiállítása, a Kossuth-díjas Bálint András és Halász Judit önálló Radnóti estje, a neves pszichológus Popper Péter előadása, és a költő verseiből zenés ízelítőt ad Both Miklós, a hazai etno-rock legkiemelkedőbb gitárprímása is.
"Centenáriumi rendezvénysorozatával az egyetem és Bölcsészkara büszke örökösként emlékezik volt hallgatójára, akinek életműve kiemelkedő fontosságú érték az egyetemes magyar kultúra számára, hiszen Radnóti Miklós tanult, tanított és tanít ma is" - hangsúlyozta a programfüzet megjelenése kapcsán Dr. Csernus Sándor, a Szegedi Tudományegyetem dékánja.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2009-04-03

Írt kommentek:

1 db

szindbád 2009-04-03 14:15:15
Országh Péter írja:
A Teleki Oktatási Központban dolgozom Szovátán, Erdélyben. Idén mi is szeretnénk megemlékezni Radnóti Miklósról és Sík Sándorról, ezért egy versmondó versenyt hirdetünk meg június 5-7-re, amelyre a diákoknak egy Radnóti és egy Sík verssel kell készülnie. A versmondás előtt harminc harminc percben szeretnénk ismertetni a két költő életét, ehhez kérem az önök segítségét. Van-e olyan szakember, aki szívesen eljönne előadást tartani bármelyik költőről, illetve segítene a versek zsűrizésében? Szállást és étkezést tudunk biztosítani, de útiköltséget sajnos nem. Ha valakit érdekelnek a részletek, kérem, írjon a következő ímélcímre: peter@tok.ro.
köszönöm.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei