2009. április 2.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Művészetek Palotája svéd balettinvázió alá kerül

2009. április 17-én Magyarországra látogat a Svéd Nemzeti Utazó Társulat részeként működő Cullberg Balett. Több mint negyven országban arattak már sikert. Most Magyarország is megismerheti a svéd táncművészetet. A táncosok három darabot mutatnak be 17-én a Művészetek Palotájában.

A Cullberg Balett immár 50 éve a modern táncművészet egyik kiemelkedő társulata, mára fogalommá vált. Birgit Cullberg alapította, de a vezetést 1985-ben átadta fiának, Mats Ek-nek. A társulat összetétele a kezdetektől vegyes volt, és ma is számos nemzetiség képviselteti magát. Az első táncosok közül csupán három volt svéd származású. Szakmai felkészültség, tehetség és együttműködés - ezek tették híressé és elismertté a Cullberg Balett táncosait.

Számos országban jártak már, és mindenütt elsöprő sikert arattak. 2009. április 17-én a magyarok is megismerkedhetnek a svéd kultúra kiemelkedő alakjaival, a svéd táncművészet legjobbjaival. A Művészetek Palotájában Johan Inger három koreográfiáját mutatják be. A koreográfus 2003 óta állandó tagja a társulatnak.

Empty House
Az Empty House ősbemutatóját 2002-ben tartották Hágában. A zene, a fények és a tánc tökéletes egységet alkotnak, melynek középpontjában a magány áll.
Koreográfia, dísz: Johan Inger
Zene: Lajkó Félix
Jelmez: Mylla Ek
Fényterv: Erik Berglund
Videó: Anders Amrén

Negro con Flores
"A Negro con Flores a sötétség és a fény, a komolyság és a könnyedség között húzódó tájon játszódik. Számos érzelmen keresztül vezet az út, a cél a megszabadulás, a továbblépés. Ezzel a darabbal megpróbáltam elszakadni a tőlem megszokott mintáktól, és ezáltal - remélem - új utakat találhatok." Johan Inger
Koreográfia, díszlet és jelmez: Johan Inger
Zene: Stefan Levin
Fényterv: Erik Berglund
Videó: Anders Amrén

Walking Mad
A Ravel Bolerojára készített koreográfia három nő kapcsolatait mutatja be - kapcsolat saját magukkal és az életükbe belépő férfiakkal. A Walking Mad 2001-ben elnyerte a Lucas Hoving-díjat, 2004-ben pedig egy olasz tánc magazin díját kapta meg.
Koreográfia, díszlet és jelmez: Johan Inger
Zene: Maurice Ravel
Fényterv: Erik Berglund

***


Empty House / Negro con Flores / Walking Mad
Helyszín: Művészetek Palotája, Fesztivál Színház
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont: 2009. április 17. 19:00 - 21:00
Jegyárak: 1490 Ft, 4990 Ft, 7990 Ft, 9990 Ft
Bővebb információ: www.mupa.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei