2009. április 24.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kultkocsmák: Csendes Létterem - Félelem és reszketés az Astoriánál

2008 októbere óta valami megváltozott a Ferenczy István utcában. A korábbi Csendes Étterem helyét elfoglalta a Csendes Létterem és ezzel egy új időszámítás vette kezdetét. A pincérek változatlanul az asztalhoz jönnek, ám ez az egyetlen ami emlékeztet a boldog békeidőkre, ugyanis a belső dizájn, az agyament installációkkal meg a beteg rajzokkal a falon garantáltan más világba kalauzolja el a vendégeket.

Nem úgy van ám csak, hogy az ember bemegy a Csendesbe és akkor nagyon jól érzi magát. A képlet nem ilyen egyszerű, bár végső soron igaz. Helyesen úgy hangzik, hogy az ember bemegy a Csendesbe, körülnéz, elborzad, hangosan felröhög, tekeri a fejét jobbra-balra, mutogat, felismer, eszébe jut még az oviból, vagy a nagymami szekrényéből, aztán rendel egy sört (nota bene: príma a csapolt Aranyfácán). Ezután megbeszéli partnerével a látottakat, lenyugszik, iszogat, zsibbad a hangulatos zenére, majd minduntalan újra és újra észrevesz valamit a falakon, ami eddig fel sem tűnt neki és ismét mutogatni, borzadni, röhögni stb. kezd.

Képzelőerőből és kreativitásból nem volt hiány a két lelkes iparművésznél, akik a Csendes arculatáért felelősek, ám nehéz eldönteni, hogy a falra felkerülő dolgokból melyek képezik valamiféle koncepció részét és melyek végezték ott csak azért, mert a kerületi lomizásból megmentették őket és éppen nem találtak nekik jobb helyet. Mindenestre a célt így is elérték, hiszen a látottak letaglózzák az embert. Így kell művelni kérem szépen a figyelemfelkeltést és ez a legjobb módja annak, hogy az emberekhez vigyük a kortárs művészetet, ha már ők nem mennek a kortárs művészethez.

És hogy ennek jegyében mi minden található a Csendes falain? Van itt bicikli, meg tricikli, rózsaszínű gumi malac és egy esernyőt ejtőernyőként használó Donald kacsa fellógatva. Ad hoc jelleggel található itt még felragasztva egy próbababa deréktól felfelé, gomb- és rugósfoci asztal, bőrönd, táska, mentőöv, egy csónak orrésze, felfújható denevér, hintaló, továbbá babák és kisautók minden mennyiségben. De találkozhatunk ezeken kívül purhabba illesztett Spongya Bobbal, kazettákkal és evőeszközökkel díszített éjjeli lámpákkal, és a mellékhelyiséget sem az általános módon jelzik, hanem az ajtókra szögelt Barbie-kkal és Kenekkel.

Akinek pedig nem minden a látvány és a dizájn, az is nyugodt szívvel pihenhet meg a Létteremnek titulált elit romkocsma falai között, ugyanis a megnevezéshez hűen valóban olyan széles az italválaszték, mint a néhai étteremben az ételkínálat. Ráadásul nemcsak széles, hanem minőségi is és az ár-érték arány is rendjén van. Csapolt sörből ihatunk Sopronit 380 forintért, de dicséretet érdemlő módon rendelhetünk itt Guinesst is, igaz kicsivel többért. Az árakról és a folyamatos italakciókról egyébként nem csak a pult fölött található óriási tábláról értesülhetünk, hanem az asztalokon kihelyezett információs anyagokból is, amelyeken a heti programok tételesen fel vannak tüntetve.

Merthogy ilyenek is vannak. Bár személyesen csak a magyar hanglemezarchívum kiválóságaival ismerkedhettünk meg (Kovács Kati rulez), de olvasva is a kedvenceink közé tartozik a programok közül a péntekenkénti Balkáni mulató, ahol, mint írják, hamisítatlan Kusturica hangulatnak lehetünk részesei, vagy a Kocsmai ki mit tud, melyet csak elképzelni tudunk, de a valóság biztosan többszörösen túlszárnyalja ezt, tekintve, hogy az embernek milyen rejtett tulajdonságai jönnek elő alkohol hatására.

Mi utoljára egy keddi délután ültünk be a Csendesbe, mely mostanában valóban szokatlanul csendes a tavasz beköszöntének okán. A verőfényes napsütésben talán mindenki jobban vágyik a szabadba, a teraszokra, a kerthelyiségekbe, de ennek tessék örülni, mert korábban a Csendesbe hétköznap esténként asztalt szerezni gyakorlatilag mission impossible volt. Egyébként meg reméljük, hogy hamarosan nekik is lesz szabadtéri változatuk, ősszel meg majd úgyis mindenki visszasírja az üres helyeket, akár még a nem éppen kényelmes kettéfűrészelt kádat is.

***


Csendes Létterem
Cím: V. kerület, Ferenczy István u 5.
Nyitva tartás: H-P: 8-24 óráig, SZ: 10-24 óráig, V: 14-24 óráig
Asztalfoglalás: 06-30-758-8935
Honlap: www.kiscsendes.hu

Árak:
Csapolt sör árfolyam:
Soproni: 380 Ft/korsó
Zlatý Bažant: 450 Ft/korsó
Edelweiss: 590 Ft/korsó
Guiness: 790 Ft/korsó
Üveges sörök: 350-520 Ft
Kimért bor: 190 Ft/dl
Minőségi borok: 250-290 Ft/dl
Üveges borok: 1900-2200 Ft/üveg
Pálinkák: 590-650 Ft
Egyéb rövid: 450-650 Ft
Kávé, tea: 220-490 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei