2009. május 16.Baricz Árpád
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Koronás fők vadászkastélya Karapancsán

II. Vilmos német, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király is megszállt a Baja alatt található Karapancsa kiskastélyában, melyet a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. felújított és múzeumot rendezett be az ősi falak között. A nem mindennapi épített örökség, kultúr- és vadászatörténeti emlékhely május 15-től minden péntek-szombat-vasárnap látogatható 10 és 14 óra között.

A karapancsai kiskastély a valamikori Bellyei Uradalom része volt. Habsburg Albrecht nevéhez fűződik a Bellyei Uradalom mintagazdasággá fejlesztése, ahol világszínvonalra emelték a vadgazdálkodást. Rudolf trónörökös Alfred Brehm híres tudóst is elkísérte Karapancsa környékére, melynek állatvilágáról a világhírű kutató elragadtatással írt. A 19-20. század fordulóján indultak meg az igazán jelentős fejedelmi vadászatok.

Négy alkalommal is cserkészte a szarvasokat II. Vilmos német császár, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király is többször megfordult itt, a korszak legnagyobb magyar vadásza, Szécsényi Zsigmond is kedvelt vendég volt a kastélyban. Ebben az időszakban Frigyes főherceg és felesége Izabella szervezte a legendás vadászatokat. A főhercegasszony szenvedélyesen fényképezett is, így maradhatott fenn több korabeli vadászat fotón megörökítve.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja, hogy a Karapancsai Kastély és Major területén található kiskastély felújításával megőrizze és bemutassa a nemzet ezen épített örökségét, és kultúrtörténeti értékeit. A felújítás után kastélyban a térség erdő- és vadgazdálkodásával, mezőgazdaságával, valamint néprajzával kapcsolatos emlékeket bemutató múzeumot rendezett be az erdőgazdaság.

2009. május 15-től minden hétvégén (péntek, szombat, vasárnap) 10 és 14 óra között csak idegenvezetéssel látogatható a kiskastély, mely minden órában indul. Csoportoknak előzetes bejelentés után egyéb időpontokban is lehetőségük van a kastélymúzeumot meglátogatni. A Karapancsai Kastély és Major további épületei nem látogathatók a szálló- és üdülővendégek nyugalma érdekében.

***


Karapancsai kiskastély
Információ, csoportok bejelentése: 06-79/324-144
Nyitva tartás: péntek-szombat-vasárnap 10-14 óráig, csak idegenvezetéssel, mely minden órában indul.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei