2009. május 26.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kikapcsolódási pont - hétvégi programajánló 2009. május 29 - június 1.

Ismét itt a hétvége, de nem is akármilyen: HOSSZÚ. Hiszen Pünkösdnek hála, lesz egy hétfőnk is a pihenésre, szórakozásra, ki mire szánja. Ennek megfelelően a hétvégi programok nagy része az ünnephez kötődik, másik része viszont a gyermekekhez. Hiszen ne felejtsük: május utolsó vasárnapja idén is a gyermekeké!


Magyarország turisztikai régiói


Budapest és környéke

Nemzeti Vágta - Országimázs fesztivál
Helyszín: Budapest több pontja
Időpont: 05.30. - 06.01.
Bővebb információ: www.vagta.hu
A belépés ingyenes!

A Nemzeti Vágta létjogosultságának kérdése a tavalyi évben sok vitának adott alapot, azonban bizonyára nem véletlen, hogy a szervezők idén fáradtságot nem kímélve ismét a Hősök terére toborozták országunk lovasait. Az izgalmas verseny mellett természetesen egyéb látványosságokban sem lesz hiány. Tárgyi, eszmei és gasztronómiai kultúránk gyöngyszemei várják a látogatókat a hosszú hétvégén Budapest szívében.

Városligeti gyermeknap
Helyszín: XIV. kerület, Városliget
Időpont: 05.30. - 31.
Bővebb információ: www.lovasok.hu
A belépés ingyenes!

Nem csak a Hősök terén jut majd fontos szerep hétvégén a csodálatos négylábúaknak. Hiszen a lovak azon túl, hogy gyorsak és lenyűgözően gyönyörűek, igen eredményesen alkalmazhatóak a beteg gyermekekkel folytatott terápiák során. A Magyar Lovasterápia Szövetség programján bárki betekintést nyerhet a lovasterapeuták munkájába, sőt még koncerteken és kézműves foglalkozásokon is részt vehet. Erre mondják, hogy hasznosat a kellemessel!

Gyermeknap a Gyermekvasúton
Helyszín: Hűvösvölgy, Széchenyi-hegyi Gyermekvasút
Időpont: 05.31. 10:00 - 17:00
Bővebb információ: www.gyermekvasut.hu

Május utolsó vasárnapján a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány szeretettel várja a családokat egy kis közös vonatozásra. A Hűvösvölgyi állomáson egész nap érdekes programokkal és fellépőkkel várják a látogatókat. Koncertet ad többek között a fiatalok nagy kedvence Lola és az Animal Cannibals.

Gyermeknap a Sólyomfészekben
Helyszín: Piliscsaba, Sólyomfészek udvar, Magdolna-völggyel szemben
Időpont: 05.30. - 31., 10:00 - 18:00
Bővebb információ: itt
A belépés ingyenes!

Rengeteg érdekes, izgalmas és hasznos programmal várják a gyermekeket Piliscsabára a hétvégén. A Sólyomfészek hátsó udvara igazi gyerekparadicsommá válik ugrálóvárral, mászófallal, lovaglási lehetőséggel és még sok minden mással.

Pünkösdi Játékok
Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Sztaravodai út)
Időpont: 05.31. - 06.01.
Bővebb információ: www.skanzen.hu

A szentendrei Skanzenben - a hely szelleméhez méltóan - a hétvégén a Pünkösdi hagyományok bemutatásán lesz a hangsúly. A hagyományokat azonban nem csak nézegethetjük, hanem szőttesek és cserépedények formájában megvásárolhatjuk, kürtőskalács és kenyérlángos képében pedig akár el is fogyaszthatjuk.

***


Közép-Dunántúl

Pannónia Fesztivál
Helyszín: Várpalota, Cseri-parkerdő
Időpont: 05.28. - 31.
Bővebb információ: www.pannoniafesztival.hu
Belépőjegy: 2.100 Forint (három napos), 2.600 Forint (négy napos)

Idén nyáron sem kell zenei fesztiválok nélkül tengődnünk, s ezek sorában máris itt van egy négy napos, a magyar könnyűzene élvonalát felvonultató rendezvény, a Pannónia Fesztivál.

XIX. Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó
Helyszín: Pákozd, Tompos-hegy
Időpont: 05.30. - 31.

A 2009-es év fontos évfordulója négy Duna-menti ország - köztük Magyarország - és Japán kapcsolatának. Hogy csak a magyar vonatkozást említsük, idén lesz a 140. évfordulója a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok kezdetének és 50. évfordulója a kapcsolatok újrafelvételének. Ezért ezt az évet a Japán-Danubius Barátság évének nevezték el és számos programmal ünneplik szerte az országban.

A pákozdi Sárkányeresztő Találkozó is ennek a rendezvénysorozatnak a része, melyen a magyar sárkányok mellett, holland, német és osztrák sárkányok szelik majd az égboltot.

***


Nyugat-Dunántúl

XVIII. Borünnep
Helyszín: Sopron, Fő tér
Időpont: 05.29. - 06.01.
Bővebb információ: www.kekfrankosnyar.hu
A belépés ingyenes!

A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégebbi történelmi hagyományokkal rendelkező bortermelő része, eredete egészen a keltákig vezethető vissza. A környék egyig nevezetessége a kékfrankos, nem véletlenül nevezik Sopront a kékfrankos fővárosának.
Hétvégén a borvidék 27 borászata kínálja remekeit a látogatóknak. A négy nap alatt természetesen a nemes italoké lesz a főszerep, melyek kóstolgatásához számos zenekar nyújt majd kellemes aláfestést.

***


Dél-Dunántúl

XV. Pünkösdi Nyitott Pincék
Helyszín: Palkonya
Időpont: 05.31.
Bővebb információ: www.palkonya.hu

Palkonya, a maga egy utcájával és 350 fős lakosságával, a Villányi borvidékhez tartozik. A község legnevezetesebb műemléke a faluvégi domboldalon lévő pincesor, melynek pincéi május utolsó napján hatalmasra tárt ajtókkal várják a helyi termelők borai iránt érdeklődőket.

A szervezők természetesen a gyermekekről sem feledkeztek meg, így számos programmal kedveskednek nekik is.

***


Balaton

Korok Fesztiválja
Helyszín: Balatonfüred, Kisfaludy színpad
Időpont: 05.29. - 31.
Bővebb információ: www.reformkor.hu
A belépés ingyenes!

A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága idén már harmadik alkalommal rendezi meg a Korok Fesztiválját, mellyel céljuk elsősorban a hagyományok őrzése és továbbadása a most felnövő generációk számára.

A kétnapos rendezvényen a látogatók megismerkedhetnek a római kortól kezdve egészen a 19. századig tartó időszak hagyományaival. A hagyományőrző társaságok korhű ruhákban mutatják be azt a korszakot, melyet képviselnek.

Off-Road Fesztivál
Helyszín: Somogybabod
Időpont: 05.29. - 05.31.
Bővebb információ: www.somogybabod.com
Belépőjegy: napi jegy 2.000. forint, három napos jegy 5.000. forint

Aki a pünkösdölés, illetve a gyermeknapi programoknál keményebb és lássuk be koszosabb szórakozásra vágyik, annak hétvégén Somogybabodon lesz a helye. A település neve már évek óta egyet jelent az izgalommal, a kalanddal és persze a sárdagasztással.A rendezvény minden bizonnyal idén is rászolgál jó hírére!

Pünkösdi Vigasságok és Gyermeknap
Helyszín: Tihany, Akasztó dombi parkoló
Időpont: 05.31.
Bővebb információ: www.tihany.hu

A balatoni félszigeten is egy egész napot szentelnek a gyermekek tiszteletére. De nem csak a gyerekek, hanem a szülők számára is lesznek azért szórakoztató műsorszámok, így például a Bon-Bon együttes esti koncertje.

***


Dél-Alföld

Csabai sörfesztivál és csülökparádé
Helyszín: Békéscsaba, Városi Sportcsarnok zöldövezete (Gyulai út)
Időpont: 05.27. - 06.01.
Bővebb információ: www.csabaisorfesztival.hu

2001 óta Békéscsabán minden évben bemutatkozási lehetőséget kapnak kicsiny hazánk sörgyártói, hogy népszerűsítsék már meglévő és új termékeiket egyaránt. A rendezvény egyik fő célja, hogy hazánkban is megteremtsék a kultúrált sörfogyasztás hagyományát. A látogatók a folyékony kenyeret kellemes élő koncertek mellett fogyaszthatják. A várható alkoholfogyasztásra való tekintettel érdemes megtervezni a Békéscsabán töltött éjszakák helyszínét.

Pünkösd Ópusztaszeren
Helyszín: Ópusztaszer, Nemzeti Történelmi Emlékpark
Időpont: 05.30. - 06.01.
Bővebb információ: www.opusztaszer.hu

Az Emlékparkban már szombaton elkezdődik a készölődés Pünkösd ünnepére. A hosszú hétvége mindhárom napján érdekes és a hagyományőrzés jegyében telő programok várják a látogatókat.

***


Észak-Alföld

Hortobágyi Lovasnapok
Helyszín: Hortobágy, Mátai ménes lovaspálya
Időpont: 05.31. - 06.01.
Bővebb információ: www.hortobagy.eu

Szintén a hagyományőrzés, bár kevésbé a Pünkösdi, mind inkább a magyar lovaskultúra hagyományainak az őrzése és bemutatása a célja a Hortobágyi Lovasnapoknak. A rendezvényhez szorosan kötődik a Pásztorok Ünnepe is, melynek keretében a gulyások mutatják meg egymásnak és a nézőknek, hogy milyen ügyességgel űzik mesterségüket. Az említett programok mellett még sok már érdekes bemutató, sőt kirakodóvásár is várja a vendégeket.

***


Észak-Magyarország

Tokaji Borok Fesztiválja
Helyszín: Tokaj belvárosa
Időpont: 05.29. - 06.01.
Bővebb információ: www.tokaj.hu

A Soproni és a Villányi borvidék mellett a borkedvelő közönség a Tokaji vidék különlegességeit is kóstolgathatja a hétvégén. A borfesztivált igen gazdag programok színesítik, többek között koncertek, kirakodóvásár és gasztronómiai bemutató. A programok - főként a koncertek - némelyike belépőjegyes.

Mátrai fröccskaraván
Helyszín: Galyatető, Hunguest Grandhotel, Galya parkoló
Időpont: 05.30., 10:00-tól kifulladásig
Belépőjegy: 200 forint
Bővebb információ: www.matrainfo.hu

Már a program neve is csábító, hát még ha az ember a részletekbe is betekint! Galyatetőn március 30.-án retrósra veszik a figurát, s nem csak a programok, de még az ételek, sőt azok árai is a régmúlt korokat idézik majd. Ki tudja mikor volt egy korsó sör utoljára 15 forint?

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei