2009. június 18.Kurucz Adrienne
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

AVIVA Képzőművészeti Díj - Hatan vannak versenyben

Nyilvánosságra hozták annak a hat fiatal kortárs magyar képzőművésznek a nevét, akiket szakmai zsűri jelölt a Műcsarnok és az Aviva Életbiztosító együttműködésben létrehozott, jelentős anyagi elismeréssel járó díjra. A nyertest a kiállítás végén hirdeti ki a hattagú zsűri.

- A képzőművészeti díjak történetében több okból is egyedülálló az Aviva Életbiztosító által alapított kortárs képzőművészeti díj - hangsúlyozta Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója és hozzátette - A kiemelkedően magas, 5 millió forint értékű díjra hat olyan fiatal kortárs magyar művészt ajánlott a kuratórium, akik még nem töltötték be a 40. évüket, és legalább 3 éve vannak a pályán. A díjra jelölésnél a magas szintű szakmai tudáson kívül a zsűritagok figyelembe vették a művészek eredeti, innovatív hangvételét, nemzetközi elismertségét, valamint művészi munkájuk aktualitását.

Benczúr Emesét (1969) Somlói Zsolt műgyűjtő ajánlotta a díjra; a jelölést azzal indokolta, hogy Benczúr Emese műveiben a kortárs nemzetközi irányokkal szinkronban megjelenik a gender téma. A művész egyéni hangvételének és izgalmas alkotói útjának köszönhetően munkássága kezdetétől a hazai élvonalba tartozik, munkái rangos nemzetközi közgyűjteményekbe is bekerültek.

Mélyi József műkritikus jelöltje Csákány István (1978), aki az utóbbi két évben a monumentális emlékműszobrok ironikus újraértelmezésével vált a kortárs magyar képzőművészet meghatározó szereplőjévé.

Kaszás Tamás Tibor (1976) - Lázár Eszter, a Képzőművészeti Egyetem munkatársának jelöltje - műveiben az utópisztikus gondolatok vizuális természetrajzán túl társadalmi és ökológiai problémákkal is foglalkozik. Kaszás Tamás Tibor a Magyarországon kevéssé hangsúlyos kritikai attitűd egyik legeredetibb képviselője.

A Gálik András (1970) és Havas Bálint alkotta (1971) Kis Varsó, Szoboszlai János művészettörténész indoklása szerint azért érdemes a jelölésre, mert a művészek aktuális, átgondolt, felelősségteljes, szakmailag megalapozott munkássága a Magyarországon a rendszerváltás óta tartó komplex társadalmi és kultúrtörténeti folyamat lenyomata. Kiemelkedő munkásságukat a Velencei és Berlini Biennálékon való szereplésük is tanúsítja.

Kokesch Ádámot (1973) Sasvári Edit, a Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum munkatársa jelölte. Indoklásában hangsúlyozta, hogy a művész a magyar konstruktivizmus hagyományait követve, magas fokú formai tökéletességre törekszik, művei friss, ironikus, rejtélyes, egyéni hangot ütnek meg, különleges, önálló pozíciót teremtve a kortárs magyar képzőművészetben.

A lista legfiatalabb szereplője Mécs Miklós Pál (1981) médiaművész, Készman József művészettörténész jelöltje, az eredeti nonkonformista, poszt avantgárd vonulat képviselője. Néha sokkolóan impresszív művei - egy-egy erős gondolat, kijelentés megjelenítései - alapjaiban kérdőjelezik meg kulturális mintáink eredetiségét, érvényességét. Fiatal kora ellenére rendkívül sajátos és karakteres művészi pozíciót tudhat magának a hazai képzőművészet színterén.

- A hat művész alkotásaiból szeptember elején nyíló tárlat számára a Műcsarnok összes termét rendelkezésére bocsátjuk, ezzel is jelezve, hogy mennyire örülünk és támogatjuk ezt a kezdeményezést - hangsúlyozta Petrányi Zsolt. Az Aviva Képzőművészeti Díj nyertesét a jelölteket állító hattagú zsűri konszenzusos döntése alapján a kiállítás végén hozza nyilvánosságra a szakmai grémium. Ezzel egy időben adják át azt a félmillió forint értékű közönségdíjat, amelyet a látogatók szavazatai alapján legjobbnak ítélt művész vihet haza.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei