2009. október 12.Balkányi Nóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

IVANKA: Afterlifestyle - Seeyou síremlék

Tehenek mindenhol, lila tehén, meg kockás, lyukas és csillogó, hasznos és nem hasznos. Volt itt minden. Aztán jöttek az elefántok, csipkéből, téglából, műanyagból, miegymásból. A Design Hét keretében most három kiemelt helyen és teljesen ugyanazt a tárgyat látjuk ismétlődni vidám állatok helyett: egy sírkövet, a belvárosban.

Modern ember?

Már régi közhellyé vált az a gondolat is, hogy a halálról nem beszélünk szívesen. Tényleg nem, beismerjük, oké, majd megint elmegyünk mellette. A modern ember újra és újra gyárt magának elképzeléseket azokra a nagy kérdésekre, amikre Douglas Adams óta tudjuk a választ: 42. Vallás vagy science-fiction, ez esetben mindegy. Az újkori tabu (nem volt ez mindig így), a természetes életből kizárt vég, a hétköznapi életünkben nem jelenik, nem jelenhet meg. Helyette telerakjuk mással tereinket, szintén mai jelenség a tárgyak gyűjtésének kultusza.

A Harcosok klubja mesélőjének Ikea-gyűjtögető életmódjában mindannyian magunkra ismerhetünk. Ki ne szeretné berendezni életét, otthont teremteni, esztétizálni a helyet, ahol él? Élményeket adnak el a boltban, mi pedig megvesszük. A tárgy beszerzésekor pedig az, hogy hogyan néz ki, hogy milyen színes-szagos, legalább annyira fontos, mint hogy mennyire hasznos. A formatervezés és a design, mint egy külön szakma, ipar és világ, pedig csak ezzel a kélt tényezővel foglalkozik, a halál témáját eddig messze elkerülve.

Halál és tárgy egyenlő síremlék

Eddig, ugyanis e két jelenségnek, a halálról való tabu-szerű gondolkodásnak és az életünkben fontos szerepet betöltő tárgyaknak a peremén helyezkedik el az IVANKA BETON Stúdió és Fejlesztő-Gyártó bázis szervezésében létrejött ’SEEYOU’ nevű sír. A két fiatal designer által megálmodott emlék most a Design Hét keretében Saint-Étienne, Köln, Pozsony, Tourcoing, Milánó, Palermo, Kortrijk és Bécs helyszíneit követően Budapest utcáin van kiállítva: a Bazilika előtt, a Gödörnél és az Iparművészeti Múzeumban.

Az IVANKA-story, avagy ki ne szeretné a betont?

Ivánka András Rudolf és Ivánka Katalin jogásznak és informatikusnak tanultak, majd inkább belekezdtek saját designvállalkozásukba, sikerrel. Az eleinte belsőépítészeti megrendeléseket teljesítő, speciális bútorokat megálmodó Stúdió a kezdetek óta túl van számos hazai és nemzetközi kiállításon, projekten, szakmai elismerésen és díjon (például 2003-as "FormareFORM" díj, vagy a 2008-as Építőipari Nívódíj). Egyedi fejlesztéseik, mint a honlapjukon olvasható "előregyártott és monolit látszóbeton lépcső technológia" - legyen ez bármi - vagy a színváltós és hőérzékelő beton kísérletek szintén részét képzik az IVANKA Stúdiónak.

Számukra az új és más aranyszabálya helyett a siker kulcsa a régi és más lett, ugyanis az először a Pantheon kupolájának szerkezetében megjelenő, a mai napig használt és unásig ismert anyag, a beton lett minden ötletük és tervük alapja. Számukra az, amin nap mint nap járunk, a kreativitás maga, az önkifejezés és egy újfajta esztétika. Katalin szavaival: "a beton természetessége, nyers anyagszerűsége, a folyékony és megkötött szilárd állapota között feszülő ellentétben rejlő aktív erő ma újra érték a formatervezésben". Most mondja valaki, hogy a betonról nem lehet mást mondani, mint hogy kemény, nehéz és szürke?

Nézte, lásste, emlékezzte: A ’SEEYOU’-ról

A beton-házaspár nem állt meg saját terveinek végrehajtásánál, művészdiákokat kezdett támogatni, pályázatokat kiírni, szakmai gyakorlatot biztosítani magyaroknak és külföldieknek egyaránt. 2009-ben a kiemelt projekt az AFTERLIFESTYLE - ’SEEYOU’ síremlék, mely egy 2007 végén az IVANKA által kiírt tender eredménye. A formatervezett sír újszerűségével végigjárta Európát, hogy itthon a Design Hét alatt a Magyar formatervezési Díj 2009 pályázatán termék kategóriában elnyerje az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíját.

Az alkotók, Maurer Klimes Ákos és Kucsera Péter tiltott témához, a halálhoz nyúlt annak ellentétéből, az életből kiindulva. A síremlék első ránézésre nem juttat eszünkbe mást a szokásos asszociációkon kívül: halál, vég, temető, koporsó, nincs tovább. Másodikra se nagyon. Ha viszont elolvassuk a mellette lévő írást: "Ess eső, hullj falevél! Állj meg halandó!" és látjuk a sírkő felületébe süllyesztett keresztben az összegyűlt leveleket, összeáll a kép. A természetesség, a körforgás megnyugtató lényegisége. Évszaktól, időjárástól függően bármi előhozhatja a síkra a kereszt szimbólumot: homok, eső, termés, hó. Egy idő után ez eltűnik, felszárad, a szél elsöpri, hogy új helyet adjon a következő hónap homokjának. A ’SEEYOU’ sírkő visszatükrözi környezetét, ahhoz kapcsolódik és emlékezni bíztat. Hogy ez kinek mennyire tetszik, csak frappáns ötletként kezeli vagy rendel egyet, azt mindenki, természetesen, maga dönti el.

Állj meg hala(n)dó

"Ebbe itt víz van, tényleg víz" - egy 4 éves forma kisgyerek a Bazilika előtt ezt a megállapítást tette a ’SEEYOU’ láttán, teljes joggal összefoglalva minden magasztos elképzelést, amit egy betonkővel kifejezni kívántak. A tér tele van turistákkal, pestiként is külföldön járhat bárki. A sarkon ott a California Coffee Company és a GAP, nem messze pedig a sétány közepén elhelyezett sír, ami előtt meg-megállnak a kamerával felszerelt külföldiek - jé, hát ez is művészet - megállapítással. A Gödörben két másik Design Hét kiállítás is van, a Budapest Graphic Guide és az INDEX: Award 2007, illetve még egy, a Pécs Ekf 2010 nyertes építészeti pályaművek kiállítása (október 16, illetve 18-ig), így könnyen elveszik az ember, ha az IVANKÁ-t keresi. Pedig rögtön a lépcső tetején ott a ’SEEYOU’, annak rendje és módja szerint tele vízzel és a Gödör rendje és módja szerint, a projekt eredeti elképzelésével ugyan megegyezve (reflektálás, kapcsolódás a környezethez): összetaposva, szemetesen.

Novemberig IVANKA

A Design hét befejeztével az AFTERLIFESTYLE projekt két síremlékét még meg lehet nézni. A Bazilika előttit november 4-ig, míg az Iparművészeti Múzeumban a Magyar formatervezési Díj Kiállításán résztvevő síremléket egészen november 22-ig.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei