2009. október 14.Zsidai László
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Volt egyszer egy Táncdalfesztivál - Múltidézés az Arénában

A magyar televíziózás (h)őskorában a Táncdalfesztiválok nézettsége messze lekörözött minden más műsorszámot. Valóságos nemzeti ügy lett, a közvetítések idején kiürültek az utcák, mindenki a televíziók előtt szorongott - szó szerint, hisz nem minden családban volt készülék, így valóságos népvándorlás indult meg sámlikkal, székekkel felszerelkezve a boldog tv-tulajdonosok lakása felé.

Másnap pedig mindenki megvitatta Kovács Kati frizuráját, Zalatnay Sarolta lábait, Mary Zsuzsi miniszoknyáját, Szécsi Pál sármját, Aradszky László első ügyetlen csókját és Koós János zongorista kislányának kilétét, hogy aztán százezres nagyságrendben küldjék a közönségszavazatokat, ezáltal összeomlással fenyegetve a Magyar Posta logisztikai rendszerét. Mindeközben a gyerekek vasalózsinórral helyettesítve a mikrofont, fesztiválost játszottak, keresték, hol van Ádám, ették az almát, szerették volna bejárni a Földet, kérlelték a drága bakter urat, mesélték el, hogy mi fáj, fájt nekik minden szerelmes csók, és persze nem vártak holnapig.

Rég volt, igaz (se) volt. A mai mobiltelefonon, SMS-en, e-mailen szocializálódott világunkban (persze eme eszközök a tudományos-fantasztikus irodalomban sem szerepeltek akkoriban), ahol hetente tűnnek fel - és el - megasztárok, születnek - és hunynak ki - csillagok, ahol minden valamirevaló televíziós csatorna meghirdeti saját tehetségkutató műsorát, ez a hajdani "táncdalfesztiválos őrület" hihetetlennek tűnik.

A Magyar Televízió megpróbálta feleleveníteni az egykori dicsőséget, de a harsány(i) reklámmal beharangozott műsort a mai viszonyok és elvárások meglehetősen kordába zárták, így néhány fesztiválos dalnál, a közönségszavazósdinál, és a legendás lépcsősornál nem jutottak messzebb.


A Táncdalfesztivál zsűrije 1966-ban (kép: mek.oszk.hu)


Most, ha csak egyetlen estére is, de megidéződik a táncdalfesztiválok klasszikus, 1966 és 1972 közötti időszaka. 2009. október 16-án, péntek este Volt egyszer egy Táncdalfesztivál címmel a Papp László Sportaréna színpadára lépnek az egykori fesztiválok résztvevői, akik egy nosztalgia gálaműsor keretében újra előadják az akkori sikerdalokat.

A fellépők között lesz Bódy Magdi, a Corvina együttes, Dékány Sarolta, Delhusa Gjon, Dobos Attila, az Expressz zenekar, Fenyvesi Gabi, Harangozó Teri, Karda Beáta, Késmárky Marika, Magay Clementina, Mary Zsuzsa, Németh József, Payer András, Poór Péter, Szűcs Judith és még sokan mások. A ma már nem élő előadókról a technika segítségével emlékeznek meg. Az igazi fesztivál-feelinget elérendő az énekeseket egy ötven tagú big band kíséri.

Ha valaki vissza akar fiatalodni, vagy csak kedveli a régi dallamokat, netán érdekli, hogy mire táncolt apuka, anyuka (esetleg nagymama, nagyapa), annak kihagyhatatlan az est. Ha azonban valamely okból mégsem tudna részt venni, nem kell lemondani az élményről, hiszen a rendezvény szervezőjének honlapján, www.showland.hu megrendelheti a műsor teljes anyagát CD-n, s kaphat bővebb információt.

***


Volt egyszer egy Táncdalfesztivál
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Időpont: 2009. október 16.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei