2009. október 22.Mader Beáta
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mi is az a halloween? - Kelta népszokásból multikulturális sokk

A csengő berregése hirtelen megtöri a ház csendjét. Az óvatosan félrehúzott függöny mögött felsejlik egy apró vámpír alakja. "Cukorka vagy csíny?!" - ordítja. Igen, hamarosan újra itt van a halloween. Mindannyian ismerjük a fent vázolt amerikai pillanatképet a ránk zúdult mérhetetlen mennyiségű nyugati filmből.

Tudjuk, hogy október 31-én este rengeteg kiskorú múmia, boszorkány, csontváz és miegymás kel útra, hogy degeszre ehesse magát édességgel. Útjukat világító töklámpások szegélyezik. De hogyan alakult ki ez a szokás, mely egyre ismertebb és kedveltebb Európában és az egész világon?

A halloween eredetét a keltáknál kell keresni. Ők november elsején ünnepelték az újévet; ekkor kezdődött náluk a tél. Úgy tartották, hogy a napot megelőző éjszakán vándorolnak az adott évben meghaltak szellemei a túlvilágra. Mivel féltek az ártó, rosszakaratú szellemektől, hatalmas máglyákat gyújtottak, hogy ezzel mutassanak irányt nekik, állatjelmezbe öltöztek, hogy távol tartsák maguktól őket, illetve állat- és termésáldozatot mutattak be. A tűz körül pedig táncra perdültek.

Másnap reggel a papok szétosztották a parazsat, melyet az emberek hazavittek, hogy beköltözzön otthonukba a fény, és elkerüljék a rossz démonok a házat. A Római Birodalom terjeszkedése következtében (a légiók meghódították a kelták területeit is) déli ünnepek vegyültek az újév ünnepével: Feralia, a holtak emléknapja, és Ponoma, a gyümölcs- és növénytermésért felelős isten ünnepe. A kereszténység térhódításával pedig a pogány ünnepnapokhoz igazították az új vallás ünnepeit, ezért került át idővel a római "szentek ünnepe" is november elsejére.

Ezzel ismét bővült és változott a hagyomány. A cukorkakéregetés szintén keresztény szokásból fejlődött ki: november 2-án a hívők járták a házakat és süteményért cserébe imádkoztak a lakókért. De a boszorkányokat sem lehet kihagyni ebből az egészből. A folklór szerint ők évente négyszer tartottak gyűlést, az egyiket épp halloween napján.

És miért éppen töklámpás világít ilyenkor minden ház ablakában? A monda szerint egy ír férfi, Jack egyszer jól kitolt az ördöggel, ugyanis felcsalta egy fára, melynek törzsére később keresztet vésett, így a sátán nem tudott lemászni onnan, kénytelen volt hát alkut kötni a férfivel. Megegyeztek, hogy Jack lelke nem fog sohasem a pokolra kerülni. Mikor meghalt azonban nem fogadták be a mennyországba sem. Az ördög ekkor egy égő széndarabot adott Jacknek, aki azt egy kivájt répába tette. "Követői" a répát idővel tökre cserélték. Innen ered a lámpások hagyományos elnevezése: Jack O’Lantern.

Az egész szokás és mondavilág az írek kivándorlásával került át az új kontinensre a 19. század folyamán. Onnan pedig visszatér Európába, igaz, kissé átalakulva. Magyarországon is ősz végén egymást érik a tökfesztiválok, mindenki töklámpást készít, a boltok pedig roskadásig tele vannak boszorkányokkal, kísértetekkel díszített zacskójú cukorkákkal. És multikulturális világunkban ezzel nincs is semmi baj, csak tudjuk helyén kezelni a dolgokat.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Balogh Rebeka 2014-10-17 15:36:33
NEKEM EZ A KEDVENC ÜNNEPEM ÉS SZERINTEM EZ A LEÍRÁS ÉRDEKES.NEKEM LEGALÁBBIOS TESZETT!!!!!!!!!!!!!!
nem
regisztrált
kelta 2009-10-23 00:16:09
Nagyjából stimmel. Annyit még hozzátennék, hogy a kelta népek az ártó szellemektől ugyan féltek, de az őseiket szívesen látták a házban, ételt-italt készítettek ki számukra a családi asztalra, és történetmeséléssel, zenével, játékokkal szórakoztatták őket.
A tűz kioltása és újragyújtása a máglyák parazsából nem a Samhain ünnephez (a későbbi Halloween) kötődik, hanem, ha jól emlékszem, a Beltaine-hez (május 1.)
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei