2009. november 23.Nagy Bori
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Berlinben a helyzet fokozódik

Berlin rendkívül divatos mostanság, elsősorban a huszonévesek körében. A népszerűségnek több oka is van: közelsége és olcsósága csábító, éjszakai élete izgalmas, a kulturális programok tárháza pedig minden igényt kielégít. Lehet múzeumokba menni, kocsmázni, kirándulni, forralt bort inni, wurstot enni, biciklizni - és a felsorolásnak ezzel még nincs vége. Berlin igazán "sehenswert", ahogy a berliniek mondanák.

A városba többféle módon is el lehet jutni: autóval, busszal, vonattal, repülővel. Bármelyik megoldást is választjuk, hamar odaérünk, és nem is kerül sok pénzünkbe. Egy berlini túra alapvetően olcsó: a város nyugatra van tőlünk - mind földrajzi, mind szellemi értelemben, áraiban azonban nagyjából megegyezik Magyarországgal. Lakni, enni, inni nem nagy összeg, sőt, még a kultúrát is olcsón adják. Számtalan múzeumba kötelező ellátogatni, ilyen a Pergamon Múzeum a lenyűgöző Istár Kapuval; a Neues Múzeum, ahol pár hete nyitották meg a híres-hírhedt egyiptomi tárlatot; a modern Zsidó Múzeum, ami leginkább egy remekbeszabott játszótérhez hasonlít (mindent meg lehet fogni és ki lehet próbálni); vagy a Film Múzeum, ami talán a legnagyobb élmény, még akkor is, ha az ember nem filmrajongó.

Természetesen Berlinben nemcsak múzeumok vannak. Az utcán járva a hideg ellenére gyakran botolhatunk különböző megmozdulásokba: tüntetésekbe, ingyen koncertbe, futóversenybe, szabadtéri kiállításba, utcazenészekbe, vagy épp silent discóval egybekötött karitatív sétába. Berlin igazán él.

Építészetileg is rendkívül érdekes városról van szó, főleg, ha teszünk egy nagyobb sétát nyugatról keletre: az épületek jellegének változása miatt ugyanis különleges élményben lesz részünk. A polgári nyugat és a szocialista kelet - mintha két külön városban járnánk. Igaz, Berlin hatalmas változásokon esett át az utóbbi évtizedekben, a történelem mégis megérint. A Reichstag impozáns épülete, a Brandenburgi Kapu fenségessége, a TV-torony monumentalitása, a Potsdamer Platz felhőkarcolói tövükben a fal maradványaival - mind csupa emlék, főleg nekünk, kelet-európaiaknak.

Az éjszakai élet nagyon eleven - igaz, némileg megnehezíti a város átjárhatóságát annak mérete. Nincs központ, maximum központok, és ugyanez érvényes a szórakozóhely-blokkokra. Prenzlauerbergben és Kreuzbergben egymást érik a kis kocsmák, amikben most épp a punk dívik. Ám ha az ember odébb menne, hétvégén egész éjszaka utazhat metróval - vagy emeletes busszal, kinek mihez van kedve. A közlekedés rendkívül barátságos, érthető és működik - természetesen egy ekkora város esetében máshogy ez nem volna elképzelhető.

Berlinben kortól, nemtől, családi állapottól, vallási hovatartozástól függetlenül érezhetjük jól magunkat. A város ugyanis olyan nagy, hogy minden ízlést kiszolgál, mivel mindennek megvan a maga helye/kerülete. A magaskultúra találkozik az undergrounddal, a nyugat a kelettel. Ennek bemutatására egy cikk épp annyira nem elegendő, mint ahogy egy hét sem elég a városra. Berlin megér egy misét, avagy "ist eine Messe wert" - aki nem hiszi, járjon utána maga.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei