2010. február 26.Kovács Andrea, Böröcz Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Graffiti - Eszmecsere és multimédiás est a városi művészetről

Az URB-it városi eszme-cserék/city talks címen sorozatot indít minden hónap utolsó vasárnapján a Szimpla Kertben. Első rendezvényük, február 28-án, a graffiti köré épül. Lesz itt előadás, beszélgetés, vetítés, zene, evés-ivás és közös alkotás ennek a sokakat megosztó művészeti ágnak a témakörében.

A város, mint tér, a városi, lét és a kultúra kapcsolata dinamikusan változik, hiszen nem csak a 21. század elejének városai változnak elképesztő gyorsasággal, a kultúra fogalma maga is mozgásban van, alakul. Az általában kultúraként aposztrofált, múzeumokban, galériákban, színházakban és egyéb művészeti intézményekben megtekinthető, alkotások - az ún. magaskultúra - mellett párhuzamosan létezik, alakul és szól hozzánk a város kultúrája, melynek terepe, kommunikációs közege leggyakrabban az utca, a köztér.

Az URB-it kultúraértelmezése a városi lét egészéből igyekszik táplálkozni, a szűkebb értelemben vett utcai művészettől (graffiti) a városban való létezés viselkedéskultúráján (kerékpározás, újrahasznosítás) át a város felfedezésére (geocaching), otthonossá tételére (utcabútor projektek, dekorációs projektek, utcakép és építészeti kezdeményezések) irányuló törekvésekig.

A városlakókra, mint politikus, kultúrafogyasztó egyénekre, a városi társadalmat alkotó, környezetüket alakító aktorok csoportjára tekint. A város és a tágan értelmezett kulturális élet dinamikus kapcsolatát a lehető legszabadabban, számos nézőpontból szeretné eszmecserék tárgyává tenni.

A tematikus esteken megszólaltatnak, bemutatnak civil szervezeteket, köztéren (is) alkotó művészeket, érdekes, hasznos, meghökkentő projekteket, törekvéseket, programokat.

A beszélgetések helyszíne a Budapest szívében működő Szimpla Kert ahol egy tea/sör/fröccs és egy szendvics mellett eszmecserét szeretnének katalizálni. A meghívott előadókkal, a kezdeti frontális helyzetet szelídítendő, a hallgatóság beszélgethet és DJ-k szolgáltatják a kellemes aláfestő zenét.

Az URB-it sorozat hiánypótló kezdeményezés. Bár számos szubkultúra (mint például a kerékpárosok) önszerveződő csoportjai egyre sikersebben kommunikálnak a széles nyilvánossággal, a városi térben létező különböző kulturális körök tematikus összekapcsolására viszonylag kevés kísérlet történt.

Az ingyenes rendezvényekre minden hónap utolsó vasárnapján várják az érdeklődőket. Első rendezvényüket február 28-án, a graffiti témakörében szervezik.

***


URB-it - városi eszme-cserék/city talks
Graffiti - Érték/ítélet
Időpont: 2010. február 28., 17.30.-19.30.
Helyszín: Szimpla Kert
A részvétel ingyenes.
Bővebb információ: http://urbithungary.blogspot.com

VENDÉGEK
Sugár János - képzőművész - Graffitimentés
1000% csoport - Stark Attila, Füredi Tamás, Orosz Richárd, Szabó Balázs,
Vörös Krisztián

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei