2010. október 2.Tölgyi Kriszta
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Handa Gote: Roman úr - Csehszlovák retro időutazás a Városligetben

Időutazást kínálnak a közönségnek a hétvégén cseh művészek a budapesti Városligetben. A prágai Handa Gote csoport eredeti amatőr filmekkel és élő zenével repíti vissza a nézőket a 60-as, 70-es, 80-as évek Csehszlovákiájába. A produkció közben vendégül látják a közönséget abban a bisztróban, amelyet anno Kádár János utasítására építettek és ma is eredeti szocialista tárgyakkal van berendezve.

Talált helyszínen, talált anyagból dolgozik a cseh Handa Gote kollektíva a negyedik PLACCC Fesztiválon. A művészeti csoport a Roman úr című filmmel érkezik Budapestre, amelyben egy ismeretlen cseh család tagjai a főszereplők. Mindennapjaikat, nyaralásaikat és életük fontos eseményeit évtizedeken át egy Super-8-as kamerával rögzítették. A prágai csoport véletlenül bukkant rá a nyolc tekercsre, és úgy döntött, hogy művészi eszközök segítségével életre kelti a '60-as, '70-es, '80-as évek hangulatát.

A valódi, archív felvételeket eredeti formájukban, vagyis digitalizálás nélkül láthatja a közönség október 1-jén és 2-án, összesen négy alkalommal. Miközben a nézők bepillanthatnak egy átlagos család életébe az egykori Csehszlovákiában, a képkockák alatt élő zene szól, kizárólag a korszaknak megfelelő, úgynevezett pre-digitális, elektrofonikus hangszerekből. A produkció lényege, hogy a művészek nem használnak semmilyen szoftver által vezérelt technológiát.

A filmes-zenés produkció közben a cseh művészek újjáélesztik a régi házibulik hangulatát is a retro stílusú Pántlika Bisztróban. A Városligetben álló épület a BNV információs pavilonjaként szolgált és Kádár János, az MSZMP egykori első emberének utasítására készült el. A pályázatot Vadász István tervei nyerték el, talán nem véletlenül: a Pántlika alaprajza ugyanis szigorúan ötágú, mint a kommunista vörös csillag. A bisztró valamennyi bútora és berendezése eredeti. Megtalálható az MSZMP balatonaligai üdülőjéből származó lámpa, ülőgarnitúra, Kádár János állólámpája, egy pedálos Moszkvics, a zamárdi kertmozi székei, a siófoki Panoráma bár csillárjai, sőt a Csepel Vas- és Fémművek öntőmunkás-szobra is. Ebben a közegben tartja a vetítéseket a Handa Gote csoport. A nézők egy valószínűtlen vendégségbe csöppennek zsíroskenyérrel, trapéznadrággal és a közös mozizások hangulatával a ház egyetlen olyan lakásában, ahol már volt vetítőgép.

***


Handa Gote (CZ): Roman úr
Időpont: 2010. október 1-2. 19:00 és 21:00
Találkozó: érdemes fél órával a vetítés előtt a helyszínre érkezni
Helyszín: Pántlika Bisztró, Városliget (Hermina út 47-tel szemben)
Csehül, angolul és magyarul
Jegyár: 1500 ft / 1200 ft
Jegyinformáció és jegyrendelés: www.placcc.hu és www.jegy.hu, továbbá a placccjegy@gmail.com és 06-20/467-7523

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei