2010. október 3.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gliese 581g - Élet lehet egy idegen bolygón

Csillagászok felfedezték az első bolygót, amely hordozhat életet. A Gliese 581g mérete háromszorosa a Földének, szintén kőzetek alkotják,lehet légköre és pont a megfelelő távolságban kering csillagától, hogy létezhessen rajta víz folyékony formában. A biztos eredményhez még további vizsgálatokat kell végezni.

A csillagászok több évtizede kutatják a világűrt az élet nyomai után, szeptember 29-én Santa Cruzi Kalifornia Egyetem (UCSC) és a washingtoni Carnegie Intézet kutatói bejelentették, hogy a Gliese 581g névre hallgató bolygó hordozhat életet.

Adottságai hasonlítanak a földéhez, több, mint háromszor nagyobb, kőzet alkotja, és a felszíni hőmérséklete lehetővé teszi folyékony víz kialakulását, mivel pont tökéletes távolságra kering saját napjától, egy vörös törpecsillagtól. A bolygó hőmérséklete +71 és -34 fok között ingadozik, de a köztes övezet alkalmas az élet számára és a gravitációja elég erős ahhoz, hogy megfelelő légköre legyen. Egy kutatásban részt vevő tudós szerint az élet esélye a bolygón száz százalék.

Egyenlőre a Gliese 581g légkörét vizsgálják, árulkodó molekulák után, illetve rádiójeleket keresnek. A változatos éghajlat miatt a bolygón az életnek bármilyen formája lehetséges, de a Gliese 581g távolsága a Földtől nagyjából huszonegy fényév, úgyhogy még egy ideig be kell érni a távolsági vizsgálatokkal.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei