2012. január 20.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Február 1-jén költözik a Gödör Klub

Február 1-jén kénytelen elhagyni Erzsébet téri bázisát a Gödör Klub csapata. Magukkal viszik a nevet is, amely mögött több mint kilenc év siker áll. Január 19-én tartott sajtótájékoztatójuk végén kisebb vita alakult ki a hallgatóság soraiban helyet foglaló Muraközy Péterrel, amelynek középpontjában főként a leköszönő vezetés erkölcsi aggályai álltak.

Alig két hét múlva lezárul egy korszak


A Gödör Klub élén álló Filep Ákos igyekezett leszögezni, hogy az összejövetel nem a január 17-i, Design Terminál-féle sajtótájékoztató ellen jött lére. Utóbbira ők ugyan nem kaptak meghívást, mégis szívesen látták volna csütörtökön Englert Róbert ügyvezetőt, aki végül nem jelent meg. Eljött azonban Muraközy Péter, a Volt Fesztivál és a Balaton Sound programigazgatója, aki a jövőben a Gödör helyén létrejövő intézmény eseményeit szervezi majd.

Az utóbbiért idáig felelős UNI-CO iroda szerződése január 31-én lejár, az állami kézben lévő Design Terminál pedig nem hosszabbít. Filep Ákos a sajtóban a változás okaként taglalt, Muraközy Péter és Navracsics Tibor közti baráti kapcsolat tényét annyiban kommentálta, hogy nincs azzal semmi gond, ha "a focimeccs után a kocsmában nagy dolgokról születnek döntések", ezen esetekben azonban fokozottan kell ügyelni a jogszerűségre, és a szabályok betartására.

Közölte, hogy az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkra - mindent beleszámítva - eddig körülbelül tízmilliárd forint ment már el az adófizetők pénzéből, ezért budapesti polgárként is elvárná, hogy a váltás kellő megfontolás után következzen be. Filep kiemelte, hogy több mint tíz éve, a koncepció kidolgozásakor sokan kételkedtek benne, hogy lehetséges közpénzek nélkül egy ilyen jellegű intézmény működtetése, az UNI-CO-nak ez mégis sikerült.


A "Sziget-Gödör probléma"


Filep Ákos emlékeztetett, hogy 2005-ben szinte ugyanez a helyzet állt elő, amikor a Petőfi Csarnokhoz akarták csatolni a klubot. A jogászok már akkor is nekik adtak igazat abban, hogy a Gödör szellemi tulajdona az UNI-CO-hoz tartozik, Kakuk Judit által adott nevét nem veheti át egy új intézmény. Filep Ákos ezért lebeszélné az utódokat arról, hogy felesleges köröket fussanak az elnevezés megtartásáért.

Az UNI-CO ügyvezetője közölte, hogy tudja, ehhez Gerendai Károlynak semmi köze. Mivel azonban utóbbi munkatársai és alkalmazottai közül sokan szóba kerültek, illetve tény az is, hogy a Sziget Fesztivált is ellátó nagykereskedelmi cég fogja majd működtetni a büfét, a felelőssége mégis fennáll.

Muraközyhez fordulva szóba hozta, hogy hallomása szerint, az elektronikus zene nagyobb szerepet kapna az új klubban, és "leporolnák" a Gödör programját. Erre vonatkozóan megjegyezte, hogy szórakozóhely évi mintegy nyolcszáz élőzenei koncertjének célja egyrészt a hagyományőrzés, másrészt a nyitottság az amatőr zenekarok felé. Nem szeretne elmenni a "szórakoztatóipar" irányába, ugyanis az nem a Gödörbe tartozik, Muraközy pedig - bár szakmai érdemeit elismeri - ezt az irányt képviseli.


Siránkozás helyett vidám fesztivállal búcsúznak


A másodikként megszólaló Maróti Dániel alapító üdvözölte, hogy az utódok szándékai szerint a klub továbbra is az élőzene fellegvára lenne, illetve megerősítette Filep Ákos kijelentéseit azzal kapcsolatban, hogy nem feltétlenül a népszerű műfajok szerepeltetése a cél, mint azt a havi két-három blues koncert, és az Új hangok a Gödörből sorozat is bizonyítja. Megköszönte a művészeknek, és a közönségnek, hogy segített azzá tenni a helyet, ami, és felhívta rá a figyelmet, hogy e hónapban a klub még a szokásos keretek közt működik, csütörtökön elkezdődött például XIII. VilágVeleje Fesztivál. Ígérete szerint búcsúzni is stílszerűen fognak, egy január 29. és 30. között sorra kerülő kétnapos, kulturálisan változatos bulival.

Máté Péter művészeti vezető elmondta, hogy a hatalom most megadást vár el, ő azonban nem hiszi, hogy a Gödörről ezek a fenti erők döntenének, még ha az Erzsébet téri Kulturális Központ esetében ez így is van. Megemlékezett néhány jól sikerült nem zenei programról, köztük a Caligula helytartójáról, "Marosvásárhelyi tájak" kiállításról, a számos irodalmi estről, és kulturális szakmai konferenciáról. Megjegyezte, hogy a Gödör programfüzeteiben ott van a titok, amit csak meg kell taláni, ez viszont nem lesz könnyű.

Hunyadi Réka, a szociális és civil programok felelőse is felsorolt néhány egyedülálló kezdeményezést, ami a Gödörnek köszönhető. Említette, hogy hajléktalanok segítségével valósították meg a szelektív hulladékgyűjtést, gördeszkásokkal, tagelőkkel folytattak hasznos párbeszédet, graffity versenyt szerveztek, civil programoknak adtak helyet, amelyeken pártpolitika mentesen lehetett szakkérdésekről értekezni.


Egyoldalú kommunikáció


Filep Ákos közölte, hogy a jövő bizonytalan, keresik már az új helyet, de egyelőre az a legfontosabb, hogy a Gödör dolgozói ne kerüljenek az utcára. Filep úgy érzi, átverték őket, mivel hittek abban, hogy a tárgyalásoknak van értelme. Ezt Hunyadi Réka is megerősítette, felsorolva a nyár óta leadott számos koncepciót és pénzügyi tervezést tartalmazó ajánlatokat, elszámolásokat, az üzemeltetésre, befejezésre vonatkozó javaslatokat, amelyek mind válasz nélkül maradtak. A Gödör csapata azt is kérte, ha távozásukról születik döntés, három hónapot adjanak a levonulásra. Ehelyett két hetet kaptak.

A régi korszak zárásaként közös sajtótájékoztatót, és az átadást "szentesítő" fesztivált is terveztek volna utódaikkal, de ezek az elképzelések is süket fülekre találtak. Végül december 17-én, telefonon értesítették őket az elutasításról, majd ezután másfél órával a Design Terminál megtartotta azt a sajtótájékoztatót, amelyre a Gödör képviselőit nem hívta meg.


Rövid vita a moralitásról


Újságírói érdeklődésre Maróti Dániel elmondta, hogy kifejezetten kérték a zenészeket, hogy ne szervezzenek semmiféle megmozdulást a Gödör védelmében, mivel Muraközynek nagy fesztiválokra van befolyása, és nem szeretnék, ha bárki hátrányt szenvedne emiatt. Másrészt nincs értelme sem. Szerinte az a szellemi tulajdon ellopása, ha az újak ugyanazt folytatják amit az elődök elkezdtek.

Muraközy Péter itt kapcsolódott be, és kikérte magának, hogy bármiféle befolyást gyakorolna a fellépésekre, ha tüntetnének a zenekarok. Úgy érzi, a tény, hogy egy minisztériumi háttérintézmény felkérte egy szakmai feladatra, nem vet fel erkölcsi aggályokat, még a jelen körülmények közt sem. Csupán munkavégzésről van szó, a kinevezésben pedig nincs szerepe annak, hogy Navracsiccsal egy helyen nőttek fel. Közölte, hogy meg kellene várni, hogy milyen lesz a klub, és csak aztán megítélni. Neki a váltáshoz nincs köze, csupán azt garantálja, hogy annak ellenére marad a megszokott színvonal, anélkül, hogy bárki úgy érezné, hogy elvettek tőle valamit.

A vita egyik konklúziójaként a jelenlévők megállapították, hogy Muraközy Péternek olyan felvetésekre is reagálnia kellett, amelyeknek nem ő lett volna a valódi címzettje. Akikhez azonban ezek a kérdések ténylegesen szóltak volna, nem vettek részt a sajtótájékoztatón.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei