2013. május 25.MTI
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Átadták Vecsésen a Bálint Ágnes Kulturális Központot

Május 24-én adták át Vecsés új kulturális központját, amelyet Bálint Ágnes íróról neveztek el. Az intézményben a művelődési ház és könyvtár mellett színházterem, négy táncterem, több oktatóhelyiség és egy játszóház is helyet kapott.

"A vecsésieknek nem csak álmaik voltak, meg is valósították azokat" - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a központ pénteki megnyitóján. A házelnök hozzátette: "példájuk is bizonyítja, hogy ha kell, képesek vagyunk mindent újrakezdeni". Bálint Ágnes búcsúját - +Csodaszép életem volt, meseszép+ - idézve kijelentette: "ennél nagyobb dolgot egy átdolgozott élet után kevés ember mondhat". Élete része volt Vecsés életének, éppen úgy, ahogy meséi révén Magyarország életének is. "Az én nemzedékem éppen úgy ismerte a Futrinka utcát és Mazsolát, mint gyermekeinké."

Bálint Ágnes meséivel generációkat tanított emberségre, szépségre, jóságra, igazságra és szeretetre - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a művelődési otthonnak az a küldetése, hogy ne csak várja, össze is gyűjtse az itt élőket.

Szlahó Csaba polgármester emlékeztetett arra, hogy a város történetének egyik legnagyobb beruházása a városközpont és benne a kulturális központ. "A város szívében áll, amely megújuló közösségi tereivel Vecsés új jelképévé válhat." Ez az intézmény azért fontos, mert igazán erős közösséget csak kultúrán keresztül lehet építeni - fogalmazott.

Kis Tóth László, a kulturális központ igazgatója arról beszélt, hogy a város mindig megőrizte a kultúra iránti elkötelezettségét, és jelképértékűnek nevezte a központ elnevezését, mert "Bálint Ágnes a mese eszközeivel akarta - nem középiskolás fokon - közönségét tanítani". Az új művelődési centrum legfontosabb feladata a tudás, az élmény és a nyitottság közvetítése, de fontos a játszóház-funkció is - fűzte hozzá. A művelődési központ megnyitóján jelen voltak Bálint Ágnes gyermekei is.

A városközpont funkcióbővítő fejlesztése és rehabilitációs projektje keretében új művelődési ház és könyvtár jött létre, a 2 800 négyzetméter nettó alapterületű épületben helyet kapott egy 275 néző befogadására alkalmas színházterem, 4 táncterem, oktatóhelyiségek és egy játszóház is. A pályázat keretében egyebek mellett felújították a Szent István teret, ahol 93 parkolóhelyet alakították ki, de több környező utca rekonstrukciója is megvalósult és modern játszótér is létesült. A teljes költség meghaladta 1,16 milliárd forintot, amelyhez 700 millió forint támogatást nyert el a város.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei