2008. december 16.Árvai Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Péva Ibolya Aase-díjat, Koncz Boglárka Bálint Lajos emlékgyűrűt kap

A Miskolci Nemzeti Színház színművésze, Péva Ibolya is megkapta idén az Aase-díjat, melyet epizódszerepek megformálásáért ítél meg a Színészkamara által választott kuratórium. A díjat Gobbi Hilda alapította, és végrendeletének megfelelően évente négy magyar művész veheti át. Aase H. Ibsen Peer Gynt című drámájának egyik kisebb, de felejthetetlen alakításra lehetőséget adó alakja.

Péva Ibolya december 16-án veszi át a díjat a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A dzsungel könyve aznapi előadásban ezért beugrás válik szükségessé: Orth Éva énekkari szólista játssza a Varázsló feleségének szerepét.

"...színész pályafutásom során számos kiemelkedő színészegyéniséget ismerhettem meg, egy-egy alakításukat ma is őrzöm, gazdagabb vagyok általuk. Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot" - írta Gobbi Hilda a díj alapító okiratában.

Péva Ibolya ebben az évadban A dzsungel könyve előadása mellett A muzsika hangja című musicalben látható, amelyben Frau Schmidt házvezetőnőt alakítja, a Vőlegényben pedig a mozi-zongorista Gyengusnét játssza.

A Bálint Lajos író, dramaturg és újságíró tiszteletére alapított Bálint Lajos emlékgyűrűt először 1977-ben adták át, melyet azóta is színházi titkárok és dramaturgok kapnak munkájuk elismeréseképp. A vándorgyűrűt az egyik évben dramaturgnak, a következő évben pedig művészeti titkárnak adományozzák. Koncz Boglárka 26 éve, 1982-től dolgozik a Miskolci Nemzeti Színház művészeti titkárságán, jelenleg művészeti főtitkár helyettesként. Az emlékgyűrűt Koncz Boglárka december 16-án veszi át a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A díjakat Hiller István oktatási és kulturális miniszter úr adja át.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei